Thursday, 20 Jun 2024
Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) (links), voorzitter van de House Select Committee on the Chinese Communist Party (CCP), spreekt op de eerste verjaardag van de White Paper Movement, waarbij Chinese burgers een blanco vel papier vasthielden om te protesteren tegen de wreedheden van de CCP, bij het Amerikaanse Capitool op 29 november 2023. (Terri Wu/De Epoch Times)

1 jaar na historische protesten in China, zien activisten hoop voor ‘verdere opstand’ tegen CCP-regime

Mensenrechtenactivisten zeiden dat het verlangen van de Chinese bevolking naar vrijheid het momentum van de witte papierbeweging van vorig jaar zou vasthouden en een langdurig effect zou hebben.

WASHINGTON – Mensenrechtenactivisten zeiden dat het verlangen van de Chinese bevolking naar vrijheid ook na het einde van het Chinese zero-COVID beleid het momentum van de witte papierbeweging van vorig jaar zou blijven dragen.

Op 24 november, een jaar geleden, leidde een dodelijke brand in een flatgebouw in Urumqi, de hoofdstad van China’s westelijke regio Xinjiang, tot de beweging. Bewoners gaven de Chinese Communistische Partij (CCP) de schuld van de draconische COVID-19 lockdowns, waardoor hulpverleners niet snel konden reageren op de brand en er nog meer doden vielen; velen geloven ook dat het dodental veel hoger was dan het officiële aantal van 10.

In meer dan 19 steden, waaronder Peking en Shanghai, braken demonstraties uit om de doden te eren en ongenoegen te uiten. Tijdens deze spontane bijeenkomsten hielden mensen blanco vellen wit papier vast om te protesteren tegen de pandemische controles en het gebrek aan vrijheid van meningsuiting.

“Er komt een moment waarop de tirannie zo duidelijk wordt en de censuur zo overheersend, dat slogans, argumenten en manifesten niet eens meer nodig zijn,” zei Rep. Mike Gallagher (R-Wis.), voorzitter van de House Select Committee on the CCP, tijdens een bijeenkomst ter ere van de eerste verjaardag van de witte papier beweging.

“Alles wat je nodig hebt is een blanco vel papier. Iedereen kan de inhoud invullen, zelfs de onderdrukkers,” voegde hij eraan toe.

‘Langdurig’

Julie Millsap, manager overheidsrelaties bij het Uyghur Human Rights Project (UHRP), vertelde The Epoch Times dat de impact van de beweging “langdurig” zou zijn. Ze beschouwt de witte papier protesten “als een sterke indicatie dat mensen een verlangen naar vrijheid hebben”.

Ze zei dat de gebeurtenissen die de eerste verjaardag markeerden “een sterk bewijs waren van het potentieel voor verdere protesten tegen het Chinese regime. “Dus ik denk dat dit een vonk is die verder zal groeien tot een grotere vlam.”

Zhou Fengsuo, uitvoerend directeur van Human Rights in China, was het daarmee eens. Voor hem betekende de beweging een kritiek moment in China omdat de Chinese bevolking voor het eerst publiekelijk opriep tot het aftreden van de CCP. Hij dacht ook dat de protesten de CCP er deels toe hebben aangezet om een maand later, in december, het zero-COVID beleid te beëindigen.

Hij zei dat veel deelnemers aan de beweging de smaak van vrijheid hadden geproefd en waarschijnlijk niet zouden opgeven. Volgens Zhou is de invloed op de jonge generatie op het vasteland het meest waardevol.

CCP vormt kern van de gruwel

Gallagher ziet de witte papier beweging als onderdeel van een groter probleem: de dreiging van de CCP.

“We moeten begrijpen wat de Chinese Communistische Partij is, een diep marxistisch-leninistische entiteit die niet alleen interne ambities heeft, niet alleen regionale ambities, maar wereldwijde ambities die erop gericht zijn Amerika te ondermijnen en ons te vervangen als wereldleider”, vertelde hij aan The Epoch Times. “En als we dat en de aard van dit regime niet begrijpen, zullen we geen succesvol beleid kunnen voeren.”

Video: Rep. Gallagher Speaks at ‘White Paper Movement’ First Annual Commemoration

Hij beloofde dat zijn commissie “niet alleen de specifieke kwesties – de Bridgeman en het witte papierprotest – in de schijnwerpers zou blijven zetten, maar ook de voortdurende mensenrechtenschendingen in heel China”.

Eerder dit jaar nomineerde Gallagher Peng Lifa, ook bekend als “de Bridgeman” voor zijn eenmansprotest op de Peking Sitong Bridge in 2022 tegen het autoritaire bewind van de CCP, voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Lesley, een Chinese die in Boston woont, reisde naar Washington om de rally bij te wonen. Ze gebruikt een schuilnaam uit angst voor represailles van de CCP.

Ze zei dat ze afgelopen november flyers uitdeelde over de witte papierbeweging en online artikelen plaatste waarin ze de Bridgeman steunde. Toen werden haar familieleden in China dit voorjaar lastiggevallen.

“Het verzet van de Chinese bevolking heeft altijd geleid tot zwaardere onderdrukking en hersenspoeling door de CCP,” vertelde ze aan The Epoch Times. “Ik hoop dat de internationale gemeenschap kan helpen, want het is niet alleen een kwestie van Chinezen die geknecht worden. Het is een kwestie van de CCP die het geld en de middelen van het Chinese volk gebruikt tegen de hele vrije wereld.”

Ze voegde eraan toe dat de vrijheid van het Chinese volk zal leiden tot een betere wereld. Ze zei dat zij en anderen zouden blijven werken aan het delen van meer informatie over China in het Engels.

“Als de transparantie toeneemt, geloof ik dat het internationale beleid zal volgen,” zei ze.

Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) (links), voorzitter van de House Select Committee on the Chinese Communist Party, Zhou Fengsuo (midden), uitvoerend directeur van Human Rights in China, en Lesley, een pro-democratische activiste uit Boston, bij het Amerikaanse Capitool op 29 november 2023. (Terri Wu/De Epoch Times)

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 november 2023): 1 Year After Historic Protests in China, Activists See Hope for ‘Further Dissent’ Against CCP Rule

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.