Sunday, 19 May 2024
(Shutterstock)

10 redenen om minder te denken

De overstap van het nadenken over elke beslissing naar actie ondernemen en aanpassen terwijl je bezig bent, kan een aantal levensveranderende voordelen opleveren.

Minder nadenken? Dat kan toch niet goed zijn?

Van jongs af aan wordt ons geleerd dat de sleutel tot een beter leven ligt in het meer gebruiken van onze hersenen, helderder denken en het ontwikkelen van sterkere redeneringsvaardigheden.

Maar wat als ik je zou vertellen dat de weg naar meer geluk en rust zou kunnen liggen in het loslaten van de behoefte aan hyperrationaliteit en het vertrouwen op de intuïties die je in de loop van je leven hebt ontwikkeld?

In deze moderne tijd hebben we meer informatie dan ooit tevoren en we zijn onze hersenen gaan beschouwen als computers. We denken dat we meer informatie moeten analyseren, elke mogelijkheid moeten overwegen en dan onze keuzes rationeel moeten afwegen.

Maar we zijn geen computers. We zijn glorieuze mensen. We zijn een complex web van emoties, waarden en verborgen kennis, die allemaal belangrijk zijn.

Het probleem met te veel nadenken

Als iemand die al heel lang te veel nadenkt, heb ik de nadelen ervaren van het te veel vertrouwen op de analytische kant van mijn hersenen.

Ik ben bekend met het overweldigende gevoel dat je krijgt als je geconfronteerd wordt met te veel keuzemogelijkheden en je al veel te lang bezig bent met het afwegen ervan. Ik ken de hersenmist die ontstaat als je veel te lang over je gedachten nadenkt.

Nog verontrustender is dat overmatig denken kan leiden tot obsessief piekeren, wat volgens een artikel dat vorig jaar werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry betrokken is bij het veroorzaken of verergeren van meerdere psychiatrische stoornissen.

Maar dat is allemaal aan het veranderen voor mij. Ik leer mijn intuïtie te gebruiken en een buikgevoel te omarmen dat is verfijnd door actie in de echte wereld. Die twee sluiten elkaar natuurlijk niet uit, maar het is echt mooi om met minder controle te leven en te leren met de stroom mee te gaan.

Hier zijn enkele van de voordelen die ik ondervind van minder nadenken:

Wijsheid

Door minder te denken kunnen we een dieper soort kennis aanboren dan alleen logica.

Zitten en direct nadenken over een onderwerp is slechts één manier om inzichten te verwerven. En gezien de vele variabelen in onze complexe wereld is het misschien niet de meest efficiënte manier. Vaak weten we al iets voordat onze hersenen de oorzaken onder woorden kunnen brengen.

Betrokkenheid

Als we minder denken, leven we meer in het moment.

Laten we eerlijk zijn: Diep nadenken haalt je uit de stroom van het dagelijks leven. En overdenken maakt het nog erger, waardoor je het gevoel krijgt dat het echte leven aan je voorbij gaat terwijl je in gedachten verzonken bent. Ik merk dat een meer intuïtief leven ervoor zorgt dat ik met mijn hoofd bij het leven blijf en dat ik me meer betrokken voel bij elk moment.

Kalmte

Hoe meer je over een probleem nadenkt, hoe meer je het gevoel hebt dat je het zou moeten kunnen oplossen en de uitkomst zou moeten kunnen beïnvloeden. Maar dat is vaak verre van het geval. Vaak is het zo dat hoe langer ik met een beslissing in mijn hoofd rondloop, hoe minder zeker ik word en hoe banger ik word om de verkeerde keuze te maken. Intuïtief leven betekent nederig toegeven dat we niet alles weten en het leven niet langer proberen te beheersen met ons denken.

Intuïtie

Minder denken kan vaak leiden tot het sneller oplossen van problemen dan ik ooit heb gedaan. Ironisch genoeg is voor veel beslissingen in het leven de eerste paar stappen in een bepaalde richting de snelste manier om een antwoord te krijgen. De echte wereld, gecombineerd met je emotionele reactie op de situatie, is vaak de exacte feedback die je nodig hebt om de nodige aanpassingen te maken. Dit soort kennis is niet altijd te ontdekken in de abstractie van het denken.

Inspiratie

Ongemerkt ontdek ik mogelijkheden die ik nooit had overwogen.

Als je bent zoals ik, heb je de neiging om de complexe realiteit van het leven te simplificeren. Je zou je kunnen voorstellen dat er maar twee opties zijn en dat je daartussen moet kiezen. Je kunt jezelf gek maken door elke mogelijke afweging te overwegen, terwijl er in werkelijkheid veel meer opties en nuances zijn dan je ooit hebt overwogen. Je hersenen kunnen dit onmogelijk allemaal afwegen, maar vaak onthult actie ondernemen deze nuances op een manier die je niet kunt missen.

Momentum

Ik geniet van een bevredigend gevoel van vooruitgang en momentum dat niet mogelijk is wanneer ik aan het nadenken ben over elke keuze.

Een van de beste aspecten van minder nadenken en die tijd vervangen door pure, intuïtieve actie is het verbazingwekkende vertrouwen dat je begint te voelen als je vooruitgang boekt. Alle tijd die ik besteed aan het overdenken van een probleem zorgt er meestal alleen maar voor dat ik me minder zeker voel, maar actie is precies het tegenovergestelde – ik voel de bries van het momentum om me heen waaien en wil doorgaan terwijl mijn begrip groeit.

Gemak

Leven met minder interne discussies heeft een last van mijn schouders gehaald.

Voortdurend nadenken is een vermoeiende toestand om in te leven. Je hersenen hebben nooit rust en je voelt je nooit helemaal op je gemak omdat er altijd wel een andere factor is die je zou kunnen missen in je analyse. Wanneer je je realiseert dat je niet meer zo hoeft te leven, dat het altijd al een keuze was die je maakte, voel je je zo licht als een veertje omdat die zware last van je schouders is gehaald.

Zelfvertrouwen

Ik heb er nu meer vertrouwen in dat ik dingen kan oplossen. Ironisch genoeg heb ik, door te besluiten minder na te denken, niet het gevoel dat mijn beslissingen in het leven er ook maar een beetje onder geleden hebben. Sterker nog, zonder het gewicht van te veel nadenken voelt mijn geest beweeglijker en wakkerder, en mijn beslissingen voelen meer in overeenstemming met mijn waarden.

Het beste van alles is dat ik het vertrouwen opbouw dat ik mezelf niet hoef te straffen met zorgen maken en piekeren over alles wat belangrijk is; ik kan vertrouwen op mijn instinct om dingen uit te zoeken terwijl ik bezig ben.

Plezier

Minder denken heeft geleid tot meer plezier in mijn dagelijks leven.

Het is verrassend hoeveel meer plezier ik heb nu ik minder nadenk. Terwijl het leven begon te voelen als een test met een hoge inzet die ik moest halen, voelt het nu meer als spelen. Ik ben me meer bewust van hoe ik me voel en ben meer opgewonden om te zien hoe dingen uitpakken. Er is nu een element van spontaniteit in mijn leven dat ik al een hele tijd niet meer had.

Vertrouwen

Minder tijd doorbrengen met overweldigd zijn door te veel nadenken heeft een belangrijke factor weggenomen die mijn zelfvertrouwen ondermijnde.

Samengevat, voor iedereen die mijn advies overweegt om minder te denken, wil ik deze geleerde les meegeven: Vaak is het ons denken dat onze situatie overweldigend maakt, meer dan de situatie zelf. We leven met de verwachting dat we alles van tevoren zouden moeten kunnen bedenken, terwijl het in werkelijkheid veel eenvoudiger is om bij de meeste beslissingen in het leven op ons gevoel te vertrouwen en gaandeweg bij te sturen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 november 2023): 10 Reasons to Think Less

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.