Saturday, 25 May 2024
SpaceX's volgende generatie Starship ruimtevaartuig op zijn krachtige Super Heavy raket vernietigt zichzelf na de lancering vanaf het Boca Chica lanceerplatform tijdens een testvlucht zonder bemanning nabij Brownsville, Texas, op 20 april 2023. (SpaceX/Handout via Reuters)

120 meter hoge SpaceX-raket explodeert boven Golf van Mexico

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk, heeft donderdagochtend zijn eerste Starship-raket gelanceerd. De raket ontplofte door een storing halverwege de vlucht boven de Golf van Mexico bij Texas.

“Alsof de testvlucht nog niet spannend genoeg was, ondervond Starship een snelle ongeplande ontmanteling nog vóór het scheiden van de trappen”, schreef Space-X op Twitter. “Onze teams gaan de gegevens verder analyseren en zullen verder werken in afwachting van onze volgende testvlucht”.

Het bedrijf stelde dat het met de mislukte testvlucht wil “leren” van zijn fouten. “De test van vandaag zal ons helpen de betrouwbaarheid van Starship te verbeteren terwijl SpaceX ernaar streeft het leven multi-planetair te maken,” zei het bedrijf.

“Gefeliciteerd aan het hele SpaceX-team met een opwindende eerste geïntegreerde testvlucht van Starship!” schreef SpaceX.

Live videobeelden van de test toonden de raket die enkele minuten onderweg was voordat de raket leek te falen. Even later explodeerde de onbemande raket in volle vlucht.

Het bedrijf van Musk wilde de 120 meter lange raket in een baan om de aarde sturen vanuit het zuidelijke deel van Texas, vlakbij de Mexicaanse grens. Zowel de booster als het ruimtevaartuig zouden in de oceaan vallen.

Musk schreef op Twitter kort na de testvlucht van ruim 3 minuten dat het bedrijf “veel heeft geleerd” en suggereerde dat het bedrijf zijn “volgende testlancering over een paar maanden” zal uitvoeren.

Een grote groep toeschouwers keken toe vanaf South Padre Island, op enkele kilometers afstand van het lanceerplatform van Boca Chica Beach. De eerste poging van SpaceX om de Starship-raket te lanceren werd maandag afgeblazen vanwege een technisch probleem.

“Een misstap maakt deel uit van onze activiteiten, en het is een vrij realistische mogelijkheid,” vertelde een FAA-functionaris aan verslaggevers vóór de lancering op donderdag. “We zien dit vrij vaak bij lanceringen van nieuwe en enigszins ongeteste ruimtevaartuigen, (in) ongeveer 11 procent van de gevallen. Dus een ongeluk zou hier niet bijzonder ongewoon zijn.”

Hij voegde eraan toe dat “het ook onze taak is om ervoor te zorgen dat als er een ongeluk gebeurt, dit geen gevolgen heeft voor het publiek. Dus dit is waar we ons op focussen.”

Het bedrijf wil Starship gebruiken om mensen en goederen naar de maan en uiteindelijk Mars te sturen. NASA heeft een Starship gereserveerd voor zijn volgende maanwandelingsteam, en rijke toeristen boeken nu al maanvluchten. Het was de tweede lanceerpoging. De poging van maandag werd afgebroken door een bevroren aanjaagklep. Eerdere versies van de raket bereikten de stratosfeer.

Zowel de Super Heavy booster van de onderste trap als het Starship-schip van de bovenste trap, die naar de ruimte zou worden gestuurd, zijn ontworpen als herbruikbare onderdelen, die terug kunnen vliegen naar de aarde voor een zachte landing – een manoeuvre die routine is geworden na tientallen missies van SpaceX’s kleinere Falcon 9-raket.

Maar geen van beide trappen zou worden geborgen na de lancering van donderdag. In plaats daarvan zouden beide onderdelen hun eerste vlucht naar de ruimte beëindigen in zee. De onderste trap zou vallen in de Golf van Mexico na het scheiden van de bovenste trap, die zou neerkomen in de Stille Oceaan na het bereiken van bijna een volledige baan om de aarde.

In februari voerde SpaceX een proefontsteking uit van de ‘Super Heavy’, waarbij 31 van de 33 motoren gedurende ongeveer 10 seconden werden ontstoken terwijl de raket verticaal op een platform was bevestigd. De Amerikaanse Federal Aviation Administration verleende afgelopen vrijdag de vergunning voor deze eerste testvlucht van het volledige raketsysteem, waarmee een laatste regelgevende hindernis voor de langverwachte lancering was genomen.

Op zondag waarschuwde Musk dat de kans op succes klein was en zei dat het halen van de scheiding van de eerste en tweede trap tijdens de lancering als succesvol zou worden beschouwd.

“Starship is de grootste raket ooit gemaakt,” vertelde Musk aan verslaggevers afgelopen weekend. “Het heeft meer dan tweemaal de stuwkracht van een Saturnus 5, de Saturnus 5-maanraket, wat de grootste raket ooit is die in een baan om de aarde is gekomen, het is grofweg tweemaal zo zwaar. Dus, we hebben 33 motoren in de booster, en zes motoren in de bovenste trap van het schip. Dat zijn veel motoren.”

Hij voegde eraan toe: “Dus ik denk dat ik de verwachtingen laag wil houden. Als we ver genoeg van het lanceerplatform komen voordat er iets misgaat, dan denk ik dat ik dat als een succes zou beschouwen. Gewoon het lanceerplatform niet opblazen.”

Ondertussen feliciteerde NASA-chef Bill Nelson SpaceX na de test en de daaropvolgende explosie in de lucht.

“Elke grote prestatie in de geschiedenis heeft een bepaald niveau van berekend risico geëist, want met een groot risico komt een grote beloning,” schreef hij in een Twitter-bericht. “Ik kijk uit naar alles wat SpaceX leert, en naar de volgende testvlucht en verder.”

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 april 2023): 400-Foot Tall SpaceX Rocket Explodes Over Gulf of Mexico

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.