Wednesday, 12 Jun 2024
Een reiziger passeert een vertrek COVID-19 testbord op Pearson International Airport op 3 Dec. 2021. (Nathan Denette/De Canadian Press)

EU-wetgever noemt 15-minuten-steden “complete verarming en inperking van alle mensen”

EU-parlementslid Christine Anderson over het nieuwe woonmodel in Europa

Christine Anderson, lid van het Europees Parlement, gelooft dat COVID-paspoorten en QR-codes, die tijdens de pandemie wijdverbreid raakten, slechts proefritten waren voor de invoering van “15-minutensteden”, bedoeld om de controle van de overheid over mensen aan te scherpen.

Een 15-minutenstad is een buurt waar een inwoner binnen 15 minuten lopen alles kan bereiken wat hij nodig heeft, zoals een kruidenier, een dokter, enzovoort. Volgens Anderson zijn dergelijke steden het begin van strengere overheidscontrole over mensen. De overheid kan controle uitoefenen door te besluiten “dat je niet langer je directe omgeving van 15 minuten mag verlaten. Ze hoeven het niet te omheinen of zo. Het zal worden gedaan via digitale ID,” zei ze in een interview met Jan Jekielek’s “American Thought Leaders” programma gepubliceerd op 25 april.

“Als je nu zin hebt in een andere winkel en die zit toevallig niet bij jou in de buurt, raad eens? Dan ga je niet meer naar die winkel. Zoals ik al zei, totale controle is waar we het over hebben.”

In Europa wordt gewerkt aan wetgeving voor het opzetten van 15-minutensteden. Volgens Anderson was het Digital Green Certificate, de COVID-pas die tijdens de pandemie werd ingevoerd, slechts een test om mensen te laten wennen aan het produceren van een QR-code en aanverwante eisen.

“Nu overvallen ze ons met deze steden van 15 minuten. Vergis u niet, het gaat niet om uw gemak. Het is niet dat ze willen dat je al die plaatsen waar je moet zijn in de buurt hebt. Het gaat ook niet om het redden van de planeet,” zei Anderson.

“Met de 15-minuten steden, die zullen ze moeten hebben voordat ze je kunnen afsluiten, en dat is waar we het hier over hadden.”

“In Groot-Brittannië hebben sommige provincies al wetgeving aangenomen. Zij zullen een klimaatslot kunnen opleggen. Dat is de volgende stap. Daar hebben we het over. Om dat te doen, zullen ze deze 15-minuten steden moeten hebben.”

De volgende stap, zegt Anderson, zal zijn dat mensen binnen hun woonplaats worden beperkt en slechts twee of drie keer per jaar de plaats mogen verlaten. De rijken zullen echter wegkomen met deze regels omdat ze uitreispassen kunnen kopen van de armere segmenten, stelt ze.

“De arme mensen zullen worden achtergelaten in deze wijken van 15 minuten terwijl degenen die beter af zijn mogen gaan en staan waar ze willen. Dit is waar we het over hebben.”

Een artikel op de website van het World Economic Forum (WEF) van maart vorig jaar noemde het concept van 15-minutensteden “veel meer dan een rage” en een gevolg van de huidige tijd, met name de pandemie.

“Met COVID-19 en de varianten daarvan die iedereen thuis houden (of dichter bij huis dan normaal), is de 15-minutenstad van een ‘nice-to-have’ veranderd in een strijdkreet”, aldus het artikel, waaraan werd toegevoegd: “Naarmate klimaatverandering en wereldwijde conflicten sneller en ernstiger schokken en spanningen veroorzaken, zal de 15-minutenstad nog belangrijker worden.”

Digitale tirannie

Anderson wees erop dat Chinese “sociaal krediet”-systemen in communistische stijl al in Europa worden getest. “Er zijn al proefprojecten gaande in Bologna. Daar heet het de ‘Bologna Wallet’. In Wenen heet het de ‘Vienna Token’.”

“Het is vooralsnog vrijwillig en het verleidt mensen alleen maar behoorlijk. Als je dit doet, krijg je een paar kaartjes voor iets minder, om naar het theater te gaan. Vrijwillig. Nogmaals, [het is de] eerste stap,” zei ze.

“Maar binnenkort komt er een tijd dat je geen keuze meer hebt. Je moet dit Digitale Groene Certificaat hebben met deze QR-code. Dan zullen ze je vertellen waar je heen kunt gaan, wat je kunt doen, en wat je niet kunt doen.”

Anderson bekritiseerde het “The Line” project dat in Saudi-Arabië wordt aangelegd. The Line is een 200 kilometer lang, 200 meter breed en 500 meter hoog bouwwerk dat naar verwachting tot 9 miljoen mensen zal huisvesten.

“Als ik totale controle over de mensen zou willen hebben, is dat precies waar en hoe ik ze zou huisvesten, en ze dan op een recept van drie maaltijden per dag zetten. Raad eens wat er gebeurt als je niet doet wat je gezegd wordt—ze zullen die maaltijden waarschijnlijk annuleren. Het is zo makkelijk,” zei ze.

“Dat is waar we het over hebben. Als je dit allemaal samen neemt, er is geen andere manier voor mij om dit te zeggen—het zal een volledige verarming en onderwerping van alle mensen zijn. Ik zeg het zo duidelijk, omdat dat is waar het op lijkt en waar het voor mij op lijkt.”

Het concept van de 15-minuten steden lokt verhitte discussies uit op de sociale media. Toen documentairemaakster Carla Francome in februari een thread plaatste over de voordelen van dergelijke steden, leverde dat al snel kritiek op.

Eén persoon suggereerde dat hoewel 15-minuten steden in theorie geweldig klinken, het een probleem zou worden zodra de overheid het probeert te handhaven.

Een ander wees erop dat als 15-minutensteden werkelijkheid zouden worden, Francome een speciale vergunning zou moeten nemen om haar vader te bezoeken als hij 30 minuten van haar vandaan woont.

“Op een dag zit je vast in je 15 minuten stad, wachtend op een drone om je zoetzure beestjes te bezorgen en probeer je je te herinneren hoe het was om op vakantie te zijn,” zei auteur Lisa Keeble in een tweet van 22 april. “Je zult jezelf afvragen- wanneer ging het mis. Toen je applaudisseerde voor afsluitingen en maskers.”

Angstzaaierij van de overheid

Anderson wees ook op de angstzaaierij die regeringen tijdens de COVID-19 pandemie toepasten om de mensen onder controle te houden. “In Duitsland was er een handleiding, een overzicht van hoe de mensen te laten doen wat de regering wilde dat ze deden om zich aan deze beperkingen te houden,” zei ze.

“Ze schetsten daar specifiek: ‘Ook al lopen kinderen geen risico op deze COVID, we moeten ze bang maken. Als ze het oplopen en dan hun grootouders besmetten, zijn ze verantwoordelijk voor het feit dat ze hun grootouders hebben vermoord. Dat is het soort denken dat in de regeringen omging.”

“Een compleet opgeblazen pandemie. Waarvoor? Zodat de farmaceutische bedrijven miljarden en miljarden dollars konden verdienen.”

Jekielek merkte op dat er “ondubbelzinnig bewijs” is dat de Britse regering betrokken was bij het zaaien van angst onder de bevolking met betrekking tot COVID-19 en daar een specifieke strategie voor had. Soortgelijke dingen werden gedaan in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, wees hij erop.

Op de vraag of dit het resultaat was van een soort globale coördinatie, antwoordde Anderson: “Absoluut.”

“Dat is eigenlijk het engste deel van dit alles. Als het maar twee of drie landen waren geweest die schurkenstaten waren, hadden we de hoop gehad dat een ander land zou ingrijpen en er een eind aan zou maken,” zei ze.

“Ze zaten allemaal op één lijn. Ze lazen letterlijk uit hetzelfde script en herhaalden dezelfde regels: “Bouw terug beter, veiliger en effectiever. Elke westerse democratie deed vrijwel hetzelfde.”

Jan Jekielek heeft bijgedragen aan dit verslag

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 mei 2023): 15-Minute Cities Are ‘Complete Impoverishment and Enslavement of All the People’: EU Lawmaker

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.