Friday, 19 Apr 2024
Een gezondheidswerker in een afgezet gedeelte van de aankomsthal van de internationale luchthaven van Wuhan, waar reizigers in quarantaine worden geplaatst, Wuhan, China, op 14 januari 2021. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

VS geeft subsidie voor onderzoek naar coronavirus aan bedrijf dat betrokken is bij COVID-19 lab-lek beschuldigingen

Hetzelfde bedrijf dat erg controversieel onderzoek zou hebben uitgevoerd in een laboratorium in Wuhan, China, de stad waar in 2019 COVID-19 opdook, heeft een nieuwe subsidie ontvangen om vleermuiscoronavirussen te bestuderen.

EcoHealth Alliance, dat eerder betrokken was bij het onderzoek naar vleermuiscoronavirussen aan het Instituut voor Virologie in Wuhan (WIV), startte een meerjarige studie naar “virale sequenties en isolaten voor gebruik in de ontwikkeling van vaccins”, volgens een subsidie die online werd gepubliceerd door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), het agentschap onder leiding van Dr. Anthony Fauci.

Deze studie heeft betrekking op vleermuizen en coronavirussen en loopt tot 31 augustus 2027. Het onderzoek vindt echter niet plaats in China, maar richt zich op Laos, Vietnam en Birma (ook bekend als Myanmar).

“We hebben de hotspots in kaart gebracht en daaruit blijkt dat landen direct ten zuiden van China, in het bijzonder Myanmar, Laos en Vietnam, regio’s bevatten met raakvlakken tussen mens en dier en [dit zou kunnen leiden tot] een regelmatige verspreiding van nieuwe [coronavirussen] door vleermuizen en andere wilde dieren,” aldus het rapport.

De subsidie werd op 21 september toegekend door de National Institutes of Health (NIH), met een totale projectfinanciering voor het jaar 2022 van 653.392 dollar.

EcoHealth voegde eraan toe dat zijn “voorlopige veldstudies nieuwe virussen hebben geïdentificeerd die verband houden met bekende zoönosen in vleermuizen en andere wilde dieren uit elk van deze landen” met als algemeen doel “het analyseren van de gedrags- en omgevingsrisicofactoren voor spillover van” nieuwe coronavirusstammen en het identificeren van eventuele “wildlife-to-human spillover events”.

EcoHealth bood tussen 2014 en 2019 voor ongeveer 600.000 dollar aan subsidies van de NIH aan het virologisch laboratorium in Wuhan voor onderzoek naar coronavirussen bij vleermuizen. Vorig jaar zeiden een aantal leden van de 17 agentschappen tellende U. S. Intelligence Community dat het virus mogelijk afkomstig was uit de omgeving van het Wuhan lab, volgens een rapport dat werd vrijgegeven namens president Joe Biden.

Fauci hield vorig jaar vol dat er in het Wuhan lab geen onderzoek met belastinggeld plaatsvond. Maar een topfunctionaris van de NIH zei vorig jaar in een brief (pdf) dat EcoHealth heeft toegegeven dat de subsidie aan EcoHealth is gebruikt om muizen te besmetten met gemodificeerde vleermuiscoronavirussen.

Kritiek

“Het dient te worden opgemerkt dat EcoHealth Alliance tien dagen geleden een nieuwe NIH-subsidie heeft gekregen, waarin een extra 3,3 miljoen dollar verspreid over vijf jaar wordt verschaft voor een project dat onder meer risicovol virusonderzoek bij vleermuizen in Zuidoost-Azië omvat,” schreef Richard Ebright, professor chemische biologie aan Rutgers University, op 30 september op Twitter over de nieuwste NIAID-subsidie.

Een luchtfoto toont het P4-laboratorium van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan in de Chinese provincie Hubei op 17 april 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Enkele dagen nadat de subsidie werd uitgereikt, introduceerde Senator Joni Ernst (Rep-Iowa) een wetsvoorstel waardoor het verstrekken van federale fondsen aan EcoHealth Alliance zou worden verboden, specifiek vanwege haar onderzoek in het Wuhan lab.

“Belastinggeld geven aan EcoHealth om pandemiepreventie te bestuderen is als het subsidiëren van een verdachte pyromaan om brandveiligheidsinspecties uit te voeren,” zei ze. “NIH had gelijk toen het de financiering annuleerde van de experimenten die EcoHealth Alliance uitvoerde met het door de overheid gerunde Instituut voor Virologie in Wuhan, China. Naast het schenden van meerdere federale wetten, heeft EcoHealth nog steeds geen documenten over deze gevaarlijke studies overgedragen die NIH meerdere malen heeft opgevraagd en die vitale aanwijzingen zouden kunnen bevatten over de oorsprong van de COVID-19 pandemie.”

In een interview met Science.org vorig jaar, zei Peter Daszak, die aan het hoofd staat van EcoHealth, dat hij het slachtoffer is van “een antiscience aanval” en hij beweerde dat hij al 15 jaar voor de COVID-19 pandemie heeft gewaarschuwd.

“Als achteraf blijkt dat een kleine groep wetenschappers absoluut correct was in hun voorspellingen, waarom worden ze dan nu op de brandstapel gelegd in het midden van het dorp, terwijl we ronddansen en ze levend verbranden?” vroeg Daszak in het interview. “Daar word ik echt doodziek van.”

De NIH en EcoHealth Alliance reageerden bij het ter perse gaan niet op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 oktober 2022): US Gives New Coronavirus Grant to Company at Center of COVID-19 Lab-Leak Allegations

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.