Thursday, 20 Jun 2024
Geschenken hoeven niet duur te zijn; het gaat om de attentie en de betekenis van het geschenk. (Biba Kayewich)

21 ideeën om meer liefde in je huwelijk te creëren

Gebruik de '5 liefdestalen' van Gary Chapman en deze andere tips om uw band met uw partner te versterken

Liefdevolle relaties zijn echt een zegen. Ze zijn een oase in een uitdagende en moeilijke wereld. Maar terwijl romantiek spontaan kan ontstaan en ons met liefde vervult, moeten we, zodra de wittebroodsweken voorbij zijn, meestal investeren om onze liefde voor onze partner te behouden en te verdiepen.

“De sleutel tot het vinden van vreugde in het liefhebben van anderen is je richten op het geven van liefde, niet op het krijgen ervan,” schrijft Gary Chapman, een auteur, spreker en raadgever, in zijn boek “Love as a Way of Life.”

Chapman was ook degene die de vijf liefdestalen schetste, een facet van de menselijke natuur waarin we geneigd zijn liefde te voelen op basis van een van deze vijf dingen: woorden van bevestiging, daden van dienstbaarheid, geschenken, quality time, en fysieke aanraking.

Bij de andere vier voelen we ons niet echt geliefd of gewaardeerd, hoeveel hart onze partner er ook in legt.

Als u niet weet wat uw primaire liefdestaal is, zijn er gratis online quizzen die u kunt doen, of u kunt Chapman’s boek “De 5 liefdestalen: The Secret to Love That Lasts” lezen.

Nadat je jouw taal hebt geleerd, wil je, om meer liefde in je huwelijk op te bouwen, misschien de voorkeurstaal van je partner achterhalen. Zoals ik hierboven al zei, heeft iedereen over het algemeen één taal waarin hij of zij het best liefde ontvangt, en vaak hebben koppels verschillende talen. Dus als uw taal woorden van bevestiging zijn, maar de taal van uw partner is fysieke aanraking, kunt u hem vele malen per dag vertellen hoeveel u van hem houdt en hem waardeert, maar hij vindt deze woorden misschien leeg en voelt zich eigenlijk meer geliefd als u hem een knuffel geeft.

Onze gewoonten, zowel gedachten als handelingen, hebben veel te maken met het creëren van liefde en harmonie in het huwelijk, dus als je eenmaal de liefdestaal van je partner kent, ontwikkel dan gewoonten om met hem te communiceren via deze gewoonten. Hieronder volgen enkele ideeën:

Bevestigende woorden

Vertel uw echtgenoot regelmatig dat u van hem houdt.

Let op zijn prestaties en wat hij doet dat je helpt of pleziert, en vertel hem hoeveel je hem en zijn inspanningen waardeert.

Schrijf briefjes met liefdevolle en waarderende boodschappen en verstop ze waar je echtgenoot ze kan vinden.

Een manier om liefde te tonen aan iemand die de voorkeur geeft aan woorden van bevestiging, is door waarderende boodschappen te schrijven en ze in huis achter te laten zodat ze gevonden kunnen worden. (Biba Kayewich)

Daden van dienstbaarheid

Doe haar klusjes af en toe, vooral die waarvan je weet dat ze ze niet leuk vindt. Doe je klusjes consequent, zodat ze weet dat ze op je kan rekenen.

Vraag haar of je iets voor haar kunt doen. Je zou wel eens verrast kunnen zijn door wat ze wenst.

Wanneer je voor jezelf een drankje haalt, vraag dan of je er voor haar ook een kunt halen. Dit is vooral een goede gewoonte als je partner te weinig drinkt. Als je kookt, maak dan eten waarvan je weet dat zij het lekker vindt. Dit kan betekenen dat je twee maaltijden moet bereiden of iets moet eten waar je niet zo enthousiast over bent.

Geschenken

Markeer speciale gelegenheden met cadeaus. Die hoeven niet duur te zijn, want het gaat meer om de gedachte achter het cadeau.

Als uw cadeau-liefhebbende partner moeite heeft om cadeaus los te laten en er te veel heeft verzameld, overweeg dan cadeaus te geven die hij kan gebruiken, zoals mooie toiletartikelen, kaarsen of misschien gastronomisch eten.

Foto’s en fotoboeken zijn geweldige sentimentele geschenken.

Geschenken hoeven niet duur te zijn; het gaat om de attentie en de betekenis van het geschenk. (Biba Kayewich)

Tijd voor kwaliteit

Als de liefdestaal van je partner quality time is, zorg er dan voor dat je je telefoon uitzet en haar elke dag op een bepaald moment je volledige aandacht geeft. Maaltijden zijn een goed moment hiervoor. Als je kinderen hebt, breng dan wat tijd samen door nadat de kinderen in bed liggen.

Plan regelmatig date nights waarbij je de hele avond op haar gericht bent.

Dingen doen zoals samen de keuken schoonmaken terwijl je praat kan ook goede quality time zijn als je het erg druk hebt en geen tijd kunt vinden om samen te zitten.

Fysieke aanraking

Begroet uw echtgenoot met een fysieke aanraking, zoals een knuffel of een kus. Een tip van een huwelijksconsulent die ik hoorde is om deze aanraking minstens vier seconden te laten duren.

Maak van massage of knuffels een dagelijkse routine. Dit kan een korte voet- of schoudermassage zijn, een zachte wrijving op de plaats waar hij de meeste spanning vasthoudt, of gewoon dicht genoeg bij elkaar gaan zitten zodat jullie elkaar kunnen aanraken.

Een spontane aanraking in de vorm van knuffels, een hand op de rug, of een snelle kus kan uw echtgenoot ook vertellen dat u van hem houdt.

De band sterk houden

Naast aandacht voor de liefdestaal van je partner zijn er enkele algemene gewoonten die je relatie liefdevol en sterk kunnen houden:

  • Vertel de waarheid. Zelfs witte leugens en halve waarheden belasten het weefsel van elke relatie, omdat je woorden niet volledig te vertrouwen zijn en je leeft met een nerveus gevoel dat het op een dag ontdekt zou kunnen worden. Als je een fout hebt gemaakt, beken dan en probeer het oprecht beter te doen.
  • Omarm opoffering. Al onze relaties vereisen dat we op een of andere manier offers brengen, dus wees bereid een aantal van je verlangens los te laten om je partner gelukkig te maken. Dit moet niet voelen alsof je voortdurend je behoeften onderdrukt—hoewel dit van tijd tot tijd nodig kan zijn—maar in plaats daarvan moet het voelen alsof je graag bepaalde dingen opgeeft omdat je relatie kostbaar is en het offer waard is.
  • Richt je op de sterke punten van je partner. Nadat je getrouwd bent, zul je ongetwijfeld de fouten van je partner leren kennen. Wees daar vriendelijk en mild mee en probeer ze in gedachten te minimaliseren terwijl je je concentreert op haar sterke punten. Herinner jezelf zo nodig aan je eigen tekortkomingen. We zitten allemaal in een proces van groei, en liefde geeft ons kracht om veel dingen te overwinnen, terwijl kritiek en het vinden van fouten meestal ieders energie wegvreet.
  • Begrijp dat mannen en vrouwen verschillend zijn. Zij hebben vaak verschillende prioriteiten, aangeboren drijfveren en denkwijzen. Als deze niet goed worden begrepen, kunnen ze conflicten veroorzaken. Begrijpen hoe mannen en vrouwen verschillen en elkaar aanvullen, kan deuren openen voor meer begrip, waardering en liefde. Om hier meer over te leren kun je boeken lezen als “Fascinating Womanhood”, “His Needs, Her Needs”, “The Alpha Female’s Guide to Men and Marriage” en “The Surrendered Wife.”
  • Zorg goed voor jezelf. Goed eten, rusten en bewegen zijn dingen waar veel mensen moeite mee hebben, maar als je jezelf in een positieve cyclus brengt en houdt, heb je veel meer energie om van je echtgenoot te houden. Voor jezelf zorgen vergt discipline, maar het kan ook je wil versterken als je weet dat je het zowel voor jezelf als voor je relatie moet doen.
  • Laat spullen los die je niet dienen. Bezittingen kosten tijd en energie en kunnen een belemmering vormen voor een liefdevolle relatie. Hoe minder je hebt, hoe minder je het gevoel hebt dat je moet inkrimpen, en hoe vrijer je tijd en ruimte hebt voor liefde.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 februari 2023): 21 Ideas to Create More Love in Your Marriage

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.