Wednesday, 12 Jun 2024
Een gezondheidswerker controleert een COVID-19 coronaviruspatiënt in het Chongqing No. 5 People's Hospital in China's zuidwestelijke stad Chongqing op 23 december 2022. (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

3 golven van COVID-doden op komst: Experts voorspellen Chinese epidemie

China wordt geconfronteerd met een COVID-crisis die volgens Chinese deskundigen zal uitmonden in drie piekgolven die drie tot vier maanden zullen duren. Buitenlandse deskundigen waarschuwen dat de tsunami-achtige epidemie een ernstige uitdaging zal vormen voor de gezondheidszorg van het land en miljoenen mensen kan doden.

Uitbraak kan vier maanden duren

Artsen in de samenleving zullen de grootste golf van virusinfecties in de geschiedenis meemaken, zei Zhang Wenhong, hoofd van de afdeling infecties van het Huashan-ziekenhuis van de Fudan-universiteit op 18 dec. Hij benadrukte dat in deze ronde van de epidemie de patiënten geconcentreerd zullen zijn in de samenleving, terwijl zij zich in het verleden vaker in de quarantaineruimten of aangewezen ziekenhuizen bevonden.

Op de vraag wanneer de epidemie zal afnemen, zei Zhang dat dit twee tot vier maanden zal duren.

Op 17 december sprak Wu Zunyou, hoofdepidemioloog van het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie, op een jaarlijkse financiële bijeenkomst dat de epidemie van deze winter kan worden samengevat als “één piek en drie golven”. De eerste golf zal plaatsvinden van half december 2022 tot half januari 2023, voornamelijk in steden. De tweede golf zal plaatsvinden van eind januari tot midden februari 2023, wanneer de mensen uitwaaieren voor het Chinese Nieuwjaar. De derde golf zal plaatsvinden van eind februari tot midden maart wanneer mensen na het nieuwe jaar weer aan het werk gaan. Deze drie golven vormen de pieken van de nieuwe winterepidemie, die volgens de Chinese portaalsite NetEase ongeveer drie maanden zal duren.

Een patiënt op een brancard komt aan bij de spoedeisende hulp in het Huashan-ziekenhuis in het district Jing’an in Shanghai, op 23 december 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Wu voorspelde dat het besmettingspercentage ongeveer 10 tot 30 procent zou bedragen en het sterftecijfer ongeveer 0,09 tot 0,16 procent, waarmee hij de alarmbel luidt voor risicogroepen zoals kwetsbare personen, ouderen en mensen met onderliggende ziekten.

Voorzichtigheid is geboden om tsunami-achtige uitbraken te voorkomen, waarschuwde Wu.

Op 7 december hief het Chinese regime plotseling zijn “zero-COVID”-beleid op, dat drie jaar lang van kracht is geweest. Sindsdien zijn de infecties sterk toegenomen, de ziekenhuizen overstelpt met patiënten, de koortsmedicijnen uitverkocht, en zijn de begrafenisondernemingen overbelast en de mensen in paniek.

‘Het wordt een tsunami’

Veel epidemiologische modellen suggereren dat de huidige uitbraak in China enorm zal zijn. “Veel van de modellen, de wiskundige en epidemiologische modellen [laten zien] dat het een tsunami zal zijn,” zei Jennifer Bouey, directeur van China beleidsonderzoek bij RAND, een Amerikaanse denktank, tijdens een online discussie gehost door het agentschap op 15 december.

“Het zal naar verwachting enkele maanden duren, afhankelijk van de staat van de Chinese gezondheidszorg,” zei ze.

Bouey gelooft dat de maximumgrens van het Chinese gezondheidssysteem binnenkort zal worden bereikt, en modellen suggereren dat dit binnen 30 tot 40 dagen kan gebeuren, eind januari, wat samenvalt met het Chinese Nieuwjaar. “We zullen zien dat de eerste crisis waarschijnlijk betrekking heeft op het gezondheidssysteem. Maar ik denk dat de infectie de komende zes maanden meerdere golven zal kennen,” zei Bouey.

Bouey wees erop dat het grootste probleem het gebrek aan voorbereiding van het Chinese regime is afgelopen zomer, met lagere aantallen boostervaccins, antivirale geneesmiddelen en IC-bedden. “Ik heb het gevoel dat er bijna geen voorbereiding aan vooraf is gegaan,” zei ze.

Dodental kan 1 miljoen overschrijden

Volgens modellen die op 15 december in The Economist zijn gepubliceerd, zouden 1,5 miljoen Chinezen kunnen sterven als het virus op zijn beloop wordt gelaten. In het ergste geval zal ongeveer 96% van de bevolking het virus in de komende drie maanden oplopen en zal de vraag naar IC-bedden het aanbod snel overtreffen, waarbij mensen boven de 60 jaar 90% van de sterfgevallen voor hun rekening zullen nemen. Op het hoogtepunt zal bijna 2% van de bevolking in de werkende leeftijd besmet zijn, met symptomen.

Volgens een op 14 december gepubliceerd onderzoeksrapport, dat mede is geschreven door Gabriel Leung, voormalig decaan van de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Hongkong, zou het aantal doden in China zonder grootschalige maatregelen, zoals verbeterde vaccinatie, kunnen oplopen tot 684 per miljoen mensen na de opheffing van de beperkingen, waardoor het totale aantal doden op 960.000 zou uitkomen voor de Chinese bevolking van 1,4 miljard, aldus Bloomberg.

Covid-19 coronavirus patiënten in het Tweede Geaffilieerde Ziekenhuis van Chongqing Medical University in China’s zuidwestelijke stad Chongqing op 23 december 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

‘Het had voorkomen kunnen worden’

Larry Gostin, professor aan de Georgetown University School of Law en directeur van het Coordinating Centre for Public Health Law and Human Rights van de Wereldgezondheidsorganisatie, vertelde VOA op 7 december dat hij verbaasd was over de zo verwarrende intrekking van het zero-COVID-beleid in China, zonder duidelijk plan om het hoofd te bieden aan een overbelast gezondheidssysteem.

Hij zei dat het zero-COVID-beleid van drie jaar heeft geleid tot een zeer lage natuurlijke immuniteit onder het publiek en onvoldoende boostervaccinatie onder de Chinese bevolking. Deze factoren, in combinatie met de zeer besmettelijke Omicron-variant, zouden kunnen leiden tot een piek in ziekenhuisopnames en sterfgevallen in China, vooral onder ouderen en mensen met chronische ziekten.

Door Shawn Jiang en Lynn Xu

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (25 december 2022)3 Waves of COVID Deaths Upcoming: Experts Predict China’s Epidemic

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.