Sunday, 23 Jun 2024
Falun Gong beoefenaars nemen deel aan een parade om Wereld Falun Dafa Dag te vieren terwijl ze oproepen tot een einde van de vervolging in China, in New York City op 10 mei 2024.(Larry Dye/The Epoch Times)

32 jaar Falun Gong: Een licht voor de wereld

Falun Gong, met haar vrede en veerkracht in de confrontatie met het kwaad van de CCP, heeft invloed op de wereld.

Commentaar

Op 13 mei was het Wereld Falun Dafa Dag. Tweeëndertig jaren zijn verstreken sinds de stichter van de spirituele discipline, Li Hongzhi, op deze dag in 1992 de beoefening introduceerde in het noordoosten van China.

Op 20 juli 1999 lanceerde de Chinese Communistische Partij (CCP) haar vervolgingscampagne tegen Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, waarbij toenmalig leider Jiang Zemin pleitte voor het gebruik van atheïsme om theïsme te verslaan. Vanaf dat moment zijn beoefenaars van Falun Gong over de hele wereld begonnen aan een moeizame strijd tegen deze vervolging, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Waarom is de CCP zo bang voor theïsme? Welke vooruitzichten en waarden brengen beoefenaars van Falun Gong naar China en de wereld? Pinnacle View, een Chineestalig commentaarprogramma op NTD, reflecteerde op de moed en het doorzettingsvermogen van Falun Gong beoefenaars in hun pogingen om de vervolging door het communistische regime in de afgelopen twee decennia een halt toe te roepen.

Een lichtbaken voor menselijke morele ontwikkeling

“De eerste keer dat ik Falun Gong leerde kennen was toen ik er een televisieprogramma over zag in Londen, en ik voelde het woord: ‘Grande!'” vertelde Zhang Pu, een Chinese schrijver die in het Verenigd Koninkrijk woont, aan Pinnacle View.

Het TV programma waar Zhang af en toe naar keek documenteerde een stukje geschiedenis op 25 april 1999, toen ongeveer 10.000 Falun Gong beoefenaars spontaan bijeenkwamen bij het petitiebureau vlakbij Zhongnanhai in Peking, om de autoriteiten op te roepen een aantal beoefenaars vrij te laten die eerder gearresteerd waren in de naburige stad Tanjin.

Falun Gong beoefenaars verzamelden zich rond Zhongnanhai op 25 april 1999. (Foto met dank aan Clearwisdom.net)

“Ik zag tienduizenden mensen daar in perfecte orde stonden. Later, toen ze terug vreedzaam huiswaarts keerden, raapten ze eerst nog al het afval op de grond op en lieten de stoep schoon achter. Ik was zo ontroerd op dat moment,” zei Zhang, eraan toevoegend dat hij geraakt was door de indrukwekkende oprechtheid en vriendelijkheid van de geloofsgemeenschap, die je zelden ziet in de moderne samenleving.

“Daarna gingen er verscheidene jaren voorbij en zagen we de verbazingwekkende populariteit en prachtige ontwikkeling van Falun Gong wereldwijd. Wanneer ik Falun Gong beoefenaars ontmoet, in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Taiwan, enzovoort, en wanneer ik met hen in contact kom, heb ik een natuurlijk gevoel van vertrouwen in hen.”

Sinds juli 1999 hebben miljoenen Falun Gong beoefenaars in China te maken gehad met gevangenschap, marteling, ontslag uit hun baan en, in sommige gevallen, gedwongen oogsten van organen. Ondertussen heeft Falun Gong, met haar principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, zich in de daaropvolgende 25 jaar snel buiten China verspreid, met talloze beoefenaars verspreid over meer dan 130 landen.

De invloed is zo groot dat Falun Gong “niet langer slechts een etnische groep is, maar een wereldwijd fenomeen”, aldus Zhang.

“Dit fenomeen doet me vaak denken aan het feit dat Falun Gong de hulp van God heeft, en zonder Gods hulp had het niet kunnen groeien tot de huidige omvang,” zei hij. “Ik moet zeggen dat dit zeker geen eenvoudig fenomeen is; het is een speciale fase in de geschiedenis van de mensheid.”

Zhang onderzocht hoe de leerstellingen van Falun Gong China en de wereld beïnvloeden en merkte op dat in hun vreedzame pogingen om de vervolging door de CCP te stoppen, Falun Gong beoefenaars hebben laten zien dat ze een hoog niveau van moraliteit naleven.

“Onder de dictatoriale heerschappij van de CCP is het een normaal verschijnsel dat het Chinese volk het zwijgen wordt opgelegd en zich niet durft te verzetten, de waarheid niet durft te spreken en de waarheid niet onder ogen durft te zien,” zei hij. “We kunnen echter zien dat Falun Gong beoefenaars het kwaad en het gewelddadige overheidsapparaat confronteren met een krachtige geest en de wereld omarmen met een warm en mededogend hart.”

Falun Gong beoefenaars demonstreren een mediatieoefening op Parliament Hill tijdens de viering van “Falun Dafa Dag” in Ottawa op 8 mei 2024. (Jonathan Ren/De Epoch Times)

Volgens Zhang hebben de morele principes van Falun Gong een oneindige betekenis voor het Chinese volk en alle mensen die op zoek zijn naar een mooie toekomst.

“Waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid is een lichtbaken die de toekomst van de morele ontwikkeling van de mens verlicht,” zei hij.

CCP’s atheïsme en tirannie van angst

Op Pinnacle View merkte Guo Jun, hoofdredacteur van de Hongkong-editie van The Epoch Times, op dat de heerschappij van de CCP over mensen met de tirannie van angst verband houdt met haar atheïstische ideologie en extreme religieuze beleid.

“Een vriend van mij is een Chinese psycholoog en universiteitsprofessor,” zei ze. “Hij vertelde me dat het ergste wat de Communistische Partij heeft gedaan het uitroeien van religies is en dat een aanzienlijk deel van de gevangenen in de gevangenissen in de jaren ’60 en ’70 aanhangers waren van volksgeloven, waaronder priesters, dominees en aanhangers van het katholieke en christelijke geloof. De katholieke priester Gong Pinmei in Sjanghai zat bijvoorbeeld tot in de jaren ’80 gevangen en de 10e Panchen Lama van Tibet zat 10 jaar in de gevangenis, en in het geval van het Taoïsme zelfs nog erger.”

Leden en supporters van de Tibetan Association of Southern California en Los Angeles Friends of Tibet lopen op 10 maart 2009 in Los Angeles ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de eerste Tibetaanse opstand tegen de Chinese overheersing en de vlucht van de 14e Dalai Lama in ballingschap. (David McNew/Getty Images)

Het fundamentele beleid van de CCP om religie uit te bannen heeft geleid tot een algemene morele neergang in de Chinese samenleving.

“De CCP is een cultus die niet alleen het gedrag van de mensen wil controleren, maar vooral ook hun geest. De Communistische Partij regeert het regime met de tirannie van de angst, en na decennia van training is deze angst geworteld in het beenmerg zodat zodra de CCP op deze knop drukt, mensen op hun knieën vallen,” zei Guo.

Aan de andere kant heeft het geloof in het goddelijke een positieve invloed op het hart van mensen en helpt het om morele normen te handhaven.

“Geloven in God, afzien van het kwaad en goede daden verrichten kan leiden tot een positief hiernamaals, wat mensen helpt om hun angst voor de dood te overwinnen,” zei ze.

Volgens Guo lossen het atheïsme en materialisme van de huidige Communistische Partij de angst van de mens voor de dood niet op en bevorderen ze misdaden zonder morele grenzen. Uit angst voor de dood zijn sommigen bijvoorbeeld bereid om organen van levende slachtoffers te oogsten om hun eigen leven te verlengen.

“Sinds de verspreiding op 13 mei 1992 heeft Falun Gong ontelbare Chinezen zowel lichamelijk als geestelijk geholpen en heeft het zoveel Chinezen in staat gesteld om zichzelf aan een constante morele code te houden, wat zeer gunstig is voor de Chinese samenleving,” zei ze.

“Maar dit is ondraaglijk voor de CCP, want als het Chinese volk zich kan ontdoen van de terreur, zal de heerschappij van de CCP ophouden te bestaan.”

Guo gelooft dat de CCP de spirituele kracht van het geloof ziet als een ondermijning van haar controle over het volk en daarom kosten noch moeite spaart om Falun Gong te blijven onderdrukken.

Opvattingen in dit artikel zijn meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van The Epoch Times.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 mei 2024): 32 Years of Falun Gong: A Light for the World

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.