Thursday, 18 Jul 2024
Een Chinese man staat alleen om een rij tanks te blokkeren op weg naar het oosten op de Avenue of Eternal Peace in Peking tijdens het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede op 5 juni 1989. (Jeff Widener/AP Photo)

33 jaar later is het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede nog steeds van belang voor de wereld

De Chinese Communistische Partij exporteert haar tirannie over de hele wereld nadat de Verenigde Staten het 33 jaar geleden tijdens het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede ongestraft zijn gang heeft laten gaan, zeggen drie Chinese activisten.

3 juni 1989 was een bloedige nacht voor prodemocratische studentendemonstranten. Tanks reden in de richting van het Plein van de Hemelse Vrede, het hart van de hoofdstad van China, en verpletterden mensen en voorwerpen op hun weg. Traangas en scherpe munitie overspoelden het plein.

Paniekerige demonstranten legden slappe lichamen op fietsen, in bussen en ambulances om ze weg te brengen. Naar schatting zijn duizenden ongewapende demonstranten omgekomen.

De massamoord schokte de wereld. In reactie hierop veroordeelde de Amerikaanse president George H.W. Bush het bloedbad, schortte hij de wapenleveranties aan China op en legde hij enkele sancties op.

“Maar men ging snel verder”, zei Li Hengqing, een voormalige studentenleider uit 1989 die nu in Washington woont. Li wees erop dat de meeste sancties snel werden opgeheven en de economische betrekkingen werden hervat.

“Ik geloof dat de commerciële contacten in wezen hebben geleid tot het streven naar meer vrijheid”, zei Bush op de persconferentie die een dag na het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede werd gehouden. “Ik denk dat naarmate mensen commerciële stimulansen hebben, of dat nu in China is of in andere totalitaire systemen, de stap naar democratie onverbiddelijker wordt.”

Yuan Hongbing, een Chinese geleerde die later werd geschorst omdat hij had deelgenomen aan de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede, noemde die theorie “uiterst belachelijk” en zei dat het beleid van Washington om zich te engageren met China de CCP ten goede kwam en het communistische regime hielp om gedurende de volgende drie decennia economische macht op te bouwen.

Honderdduizenden Chinezen verzamelen zich op het Plein van de Hemelse Vrede rond een 10 meter hoge replica van het Vrijheidsbeeld (C), de zogenoemde Godin van de Democratie, op 2 juni 1989. (Catherine Henriette/AFP via Getty Images)

“De [reactie] van het Westen heeft de CCP aangemoedigd”, zei Chen Weijian, een Chinese commentator die China verliet voor Nieuw-Zeeland twee jaar na de aktie op het Plein van de Hemelse Vrede.

“Na 33 jaar heeft economische ontwikkeling niet geleid tot een vrij China”, zei Chen, die de oprichter was van een Chinees pro-democratisch tijdschrift en onderzocht werd voor zijn steun aan de demonstraties van 1989. “In plaats daarvan probeert de CCP economische macht te gebruiken om de heerschappij van de internationale gemeenschap te veranderen en zijn onderdrukkingsmodel van controle naar de hele wereld uit te breiden.

Chen verwees naar een gesprek tussen de Chinese leider Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden.

Tijdens een recente toespraak voor de afgestudeerden van de marine-academie zei Biden dat Xi hem had verteld dat de democratie ten onder zou gaan en dat autocratieën de wereld zullen regeren.

“Toen hij me belde om me te feliciteren op de verkiezingsavond, zei hij iets tegen mij dat hij al vele malen eerder had gezegd”, zei Biden op 27 mei, verwijzend naar Xi. “Hij zei: ‘Democratieën kunnen niet standhouden in de 21e eeuw. Autocratieën zullen de wereld regeren. Waarom? De dingen veranderen zo snel. Democratieën vereisen een consensus en dat kost tijd, en die tijd hebben jullie niet.

“Hij heeft het mis”, zei Biden.

Gecensureerd in China

Hong Kong, de laatste gedenkplaats voor de slachtoffers van het bloedbad in 1989 op CCP- grondgebied, verbood de massale herdenkingen drie jaar geleden, onder verwijzing naar de pandemie, te midden van een bredere inperking van vrijheden in de stad door toedoen van het communistische regime.

De leiders van de groep achter de jaarlijkse herdenking zitten momenteel in hechtenis na te zijn beschuldigd van subversieve activiteiten op grond van de door de CCP opgelegde nationale veiligheidswet. Zij behoren tot de meer dan 150 mensen die zijn aangeklaagd of veroordeeld op grond van de draconische wet die is gebruikt om dissidenten in het eens zo bloeiende democratische centrum uit te roeien.

Op de herdenkingsdag van dit jaar patrouilleerden tientallen politiemensen in het Victoriapark, waar eerder de jaarlijkse wake bij kaarslicht werd gehouden.

Politieagenten stoppen en fouilleren een man die een bloem vasthoudt in het Victoria Park in Hongkong op 4 juni 2022. (Kin Cheung/AP Photo)

Op het vasteland van China zijn de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede, een door jongeren geleide beweging die opkwam voor democratische hervormingen, nog steeds een taboe. Tot op de dag van vandaag maakt het Chinese communistische regime het aantal of de namen niet bekend van degenen die bij de gewelddadige onderdrukking zijn gedood.

Het regime heeft geprobeerd alle herinneringen aan de bloedige slachting uit te wissen door elke vermelding van de gebeurtenis van het nationale internet te schrappen en door familieleden van de slachtoffers regelmatig lastig te vallen om ervoor te zorgen dat zij hun mond houden. Als gevolg daarvan zijn de jongere generaties Chinezen onbekend met wat er die nacht is gebeurd.

Hoewel het regime de herinneringen aan die dag blijft onderdrukken, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Verenigde Staten “hun stem zullen blijven verheffen en zullen blijven pleiten voor het afleggen van verantwoording voor de gruweldaden van het Chinese regime en de schendingen van de mensenrechten door dat regime, met inbegrip van die in Hongkong, Xinjiang en Tibet.”

“Aan het volk van China en aan hen die zich blijven verzetten tegen onrecht en streven naar vrijheid. Wij zullen 4 juni niet vergeten”, zei hij in een verklaring van 3 juni.

Pandemie

Dit jaar werd het Plein van de Hemelse Vrede al weken vóór 4 juni afgesloten, als onderdeel van preventiemaatregelen tegen de pandemie in het kader van het “zero-COVID”-beleid van het regime. De draconische aanpak, die erop gericht zou zijn elke besmetting binnen gemeenschappen te elimineren door het opleggen van lockdowns en verplichte quarantaines, heeft in het hele land bij miljoenen mensen die opgesloten zaten, geleid tot voedseltekorten en vertraagde medische verzorging.

Veiligheidsagenten met gezichtsmaskers staan bij een controlepost op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 4 juni 2022. (Mark Schiefelbein/AP Photo)

“De [CCP] wil het virus onder controle krijgen door een aanpak die geen respect heeft voor de fundamentele mensenrechten, hetgeen overeenkomt met de manier waarop het op 4 juni heeft gehandeld”, zei Chen.

Voor Chen was het geval van Li Wenliang, een arts die als één van de eersten alarm sloeg over de eerste uitbraak van COVID-19 in Wuhan, een herinnering aan de wereld over hoe de onderdrukking door de CCP hen kan treffen. De arts werd in januari 2020 door de politie berispt toen de autoriteiten probeerden de ernst van de uitbraak te bagatelliseren. Li overleed later aan het virus.

Chen zei dat de huidige pandemie anders zou zijn als het regime de klokkenluider en anderen die alarm probeerden te slaan, niet had gecensureerd.

“Eindelijk begint de wereld de CCP nu te begrijpen.”

Luo Ya en Eva Fu hebben aan dit verslag bijgedragen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 juni 2022): 33 Years Later, Tiananmen Square Massacre Still Matters to World, Chinese Activists Say

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.