Sunday, 19 May 2024
Vliegtuigen van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) voeren op 7 aug. 2022 gezamenlijke gevechtstrainingsoefeningen uit rond Taiwan. (Li Bingyu/Xinhua via AP)

42 Chinese vliegtuigen en 8 schepen uitgestuurd richting Taiwan na ontmoeting tussen Taiwanese en Amerikaanse leiders in VS

China heeft zaterdag naar verluidt 42 gevechtsvliegtuigen en acht marineschepen uitgestuurd in de richting van Taiwan als vergeldingsmaatregel tegen de ontmoeting van de Taiwanese President Tsai Ing-wen met de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy (R-Calif.) op 5 april in Californië.

Het leger van Taiwan detecteerde de Chinese vliegtuigen en schepen rond 11 uur (plaatselijke tijd), nadat 29 vliegtuigen de “noordelijke, centrale en zuidelijke scheidingslijn van de Straat van Taiwan” hadden overschreden, aldus het ministerie van Defensie.

Het ministerie zei dat de 29 vliegtuigen “probeerden ons onder druk te zetten” door de Air Defense Identification Zone (ADIZ) van Taiwan binnen te vliegen, een gebied waar buitenlandse vliegtuigen worden geïdentificeerd voordat ze het Taiwanese territoriale luchtruim kunnen binnenvliegen.

“Wij veroordelen een dergelijke irrationele daad die de regionale veiligheid en stabiliteit in gevaar brengt”, aldus het ministerie in een verklaring op Twitter.

Eerder op de dag ontdekte Taiwan om 6 uur ‘s ochtends (plaatselijke tijd) 13 Chinese gevechtsvliegtuigen en drie schepen in de buurt van het eiland, waarbij vier vliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan en Taiwan’s zuidwestelijke ADIZ hadden overschreden.

Taiwan reageerde door vliegtuigen, marineschepen en raketsystemen te land in te zetten om de activiteiten van het Chinese leger te volgen.

CCP geeft ‘ernstige waarschuwing’ met militaire oefeningen

Het leger van de Chinese Communistische Partij (CCP) kondigde zaterdag aan dat het drie dagen lang gevechtspatrouilles en “Joint Sword”-oefeningen rond Taiwan zou houden, waarbij ook politiepatrouilles zouden worden ingezet.

In een verklaring zei hoofdkolonel Shi Yi dat de oefeningen van 8 tot 10 april zullen plaatsvinden in de Straat van Taiwan en “zoals gepland in de noordelijke en zuidelijke delen van Taiwan, en in het luchtruim ten oosten van Taiwan zullen plaatsvinden”.

“Dit is een ernstige waarschuwing tegen de separatistische krachten voor de onafhankelijkheid van Taiwan die met externe krachten samenspannen om te provoceren, en tevens een noodzakelijke actie om de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit te beschermen”, aldus Shi.

De oefeningen zouden gericht zijn op het “trainen om de controle te krijgen over de zee, de lucht en de communicatiemiddelen met behulp van een gezamenlijk gevechtssysteem.”

De Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) begroet de Taiwanese president Tsai Ing-wen bij haar aankomst in de Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley, Californië, op 5 april 2023. (Mario Tama/Getty Images)

Peking startte de oefeningen slechts een dag nadat de Taiwanese president Tsai Ing-wen was teruggekeerd van een 10-daags bezoek aan de Verenigde Staten, waar zij McCarthy had ontmoet.

De CCP had zich krachtig verzet tegen elke vorm van officiële contacten tussen Amerikaanse en Taiwanese functionarissen en had gedreigd met “resolute tegenmaatregelen” indien Tsai en McCarthy elkaar zouden ontmoeten.

Het Taiwanese ministerie van Defensie beschuldigde de CCP er echter van Tsai’s bezoek aan de Verenigde Staten te gebruiken als excuus om militaire oefeningen te houden die “de regionale vrede, stabiliteit en veiligheid ernstig in gevaar brengen”.

Het ministerie zei dat het op “een kalme, rationele en ernstige manier” op de oefeningen zou reageren om zijn soevereiniteit en nationale veiligheid te verdedigen zonder conflicten te willen laten escaleren of geschillen te veroorzaken.

In augustus 2022, na het bezoek van toenmalig Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi (D-Calif.) aan Taiwan, organiseerde Peking ook oorlogsoefeningen rond Taiwan en beperkte de militaire communicatie met het Pentagon.

Woordvoerder Vedant Patel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had verduidelijkt dat de doorreizen van hoge Taiwanese functionarissen in de Verenigde Staten geen bezoeken zijn, maar eerder “privé en onofficieel”.

“Elke Taiwanese president heeft de Verenigde Staten bezocht. President Tsai is sinds haar aantreden in 2016 zes keer door de VS gereisd. Dit wordt haar zevende doorreis”, vertelde Patel op 29 maart aan verslaggevers.

Taiwan weigert scheepsinspecties door CCP

Peking lanceerde na het bezoek van Tsai aan de Verenigde Staten ook een driedaagse gezamenlijke patrouille om schepen in de wateren rond het eiland te inspecteren, hetgeen door de Taiwanese regering werd verworpen.

Volgens de Chinese autoriteit voor maritieme veiligheid van Fujian omvatte de operatie “inspecties ter plaatse” van vrachtschepen en bouwschepen in de Straat van Taiwan “om de veiligheid van de scheepvaart te waarborgen en de veilige en ordelijke werking van belangrijke projecten op het water te garanderen”.

Het Taiwanese Maritime and Port Bureau heeft hiertegen krachtig geprotesteerd en scheepvaartmaatschappijen opgeroepen een dergelijke inspectie niet toe te staan en de Taiwanese kustwacht in te lichten indien zij bijstand nodig hebben.

“Dit zal de normale uitwisseling tussen beide zijden van de zeestraat belemmeren, en wij zullen gedwongen worden overeenkomstige maatregelen te nemen”, aldus het bureau in een verklaring van donderdag.

“Als gevolg daarvan zal het vasteland de verantwoordelijkheid moeten dragen voor de daaruit voortvloeiende gevolgschade, hetgeen voor beide partijen niet prettig is,” voegde het eraan toe.

De CCP ziet Taiwan als een deel van haar grondgebied dat met alle mogelijke middelen met China verenigd moet worden.

Andrew Thornebrooke en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 april 2023): 42 Chinese Warplanes, 8 Vessels Sent Toward Taiwan After Leader’s US Meeting

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.