Wednesday, 12 Jun 2024
(Biba Kayewich)

5 eenvoudige manieren om de familieband te versterken in het nieuwe jaar

Hoe we onszelf en onze families kunnen versterken.

Normaal gesproken wordt het nieuwe jaar begroet met vreugde en opwinding. Een gevoel van hoop vult de lucht als de mogelijkheid van een nieuwe start zich aandient.

Maar toen we de kalender naar 2024 draaiden, merkte ik dat er iets anders in de lucht hing. In plaats van hoop leken velen het nieuwe jaar met vrees tegemoet te zien.

Ik kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze zich zo voelen. Eén blik op de krantenkoppen is genoeg om een altijd opgewekt persoon onder de dekens te doen kruipen in de hoop dat een lang dutje zal bewijzen dat deze huidige chaos allemaal een nare droom is.

Helaas is wegslapen geen optie, dus moeten we het beste maken van wat ons gegeven is om onze persoonlijke ankerpunten te verstevigen zodat we de politieke en culturele winden die dit jaar waarschijnlijk met orkaankracht zullen komen, kunnen weerstaan. En er is geen betere manier om dat te doen dan door het meest basale element van de samenleving te versterken: het gezin.

“De meesters van de moderne plutocratie weten waarover ze gaan,” schreef schrijver G.K. Chesterton in zijn boek “Het bijgeloof van de echtscheiding“. “Een zeer diepgaand en nauwkeurig instinct heeft hen ertoe gebracht om het menselijk huishouden uit te kiezen als het belangrijkste obstakel voor hun onmenselijke vooruitgang. Zonder het gezin zijn we hulpeloos tegenover de staat, die in ons moderne geval de slavernijstaat is.”

Met deze wijsheid in gedachten zijn hier vijf eenvoudige manieren om je gezin het komende jaar te versterken.

Breng meer avonden thuis door

In de meeste gezinnen is het niet ongebruikelijk om elke avond van de week druk te zijn, met Johnny die de ene avond basketbalt, Susie die de volgende avond danst en papa en mama die de derde avond een ouderavond hebben. Maar constant bezig zijn put mensen snel uit, dus maak je agenda leeg zodat je gezin ten minste twee of drie avonden per week regelmatig thuis is. Kies één van die avonden en zet die opzij voor een vaste gezinsavond.

Weet je niet wat je moet doen op familieavonden? Speel volleybal met een ballon in de woonkamer of speel verstoppertje voor alle leeftijden. Koop een paar bordspellen of puzzels bij een tweedehandswinkel en werk er samen aan. Gebruik de tijd om echte gesprekken te voeren als gezin of luister naar een luisterboek of drama terwijl je bezig bent.

Je kunt ook je eigen “luisterboeken” maken door verschillende gezinsleden te kiezen om voor te lezen. Voeg kleurpotloden en tekenblokken toe of een stapel legoblokken om je handen bezig te houden terwijl je als gezin door een boek heen werkt.

Neem tijd voor je partner

Er wordt vaak gezegd dat het beste wat je voor je kinderen kunt doen, is van hun vader of moeder houden. Trek dus regelmatig tijd uit voor je echtgenoot of echtgenote. Wees ook niet bang om dat in het bijzijn van je kinderen te doen. Laat ze weten dat mama en papa zich een tijdje op elkaar gaan concentreren en dat ze hen in die tijd niet mogen storen of afleiden, tenzij het een absolute noodsituatie is. Door dit te doen, toon je de elementen van een goed huwelijk aan je kinderen, terwijl je ook je echtelijke relatie brandstof en gespreksstof geeft om de uitdagingen aan te gaan die onvermijdelijk komen.

Maak regelmatig tijd vrij om van het samenzijn met je partner te genieten. Een van de beste dingen voor kinderen is om een gezonde relatie tussen hun ouders te zien. (Biba Kayewich)

Maak regelmatige gezinsdoelen

Niets brengt mensen meer samen dan een gemeenschappelijk doel om naartoe te werken. Hetzelfde geldt voor een gezin.

Het hoeft niet groot te zijn. Misschien is het doel gewoon uit eten gaan in een favoriet restaurant of naar een plaatselijk museum gaan als beloning voor klusjes die een maand lang trouw zijn gedaan of voor een karakterkwaliteit die na een jaar is gecultiveerd in het leven van een kind. Misschien is het iets groters, zoals geld sparen voor een vakantie of een tent kopen om te kamperen. Hoe dan ook, samenwerken om ergens geld voor in te zamelen – door gras te maaien, bladeren aan te harken of sneeuw te scheppen voor de buren – of door persoonlijke levensveranderingen door te voeren, voorkomt dat een gezin stagneert en zelfgenoegzaam wordt, zowel als geheel als individueel.

Ga naar de kerk

“We doen een beetje het COVID ding voor de kerk,” gaf iemand onlangs aan me toe tijdens een vakantiebijeenkomst, waarbij ze opmerkte dat haar gezin elke zondag op de bank gaat zitten en online naar een dienst kijkt in plaats van fysiek naar een kerk te gaan. Dit is niet ongewoon; een Barna-enquête uit 2022 toonde aan dat bijna de helft van alle volwassenen die naar de kerk gaan online of hybride online naar de kerk gaan sinds de COVID-19 pandemie begon.

Helaas mist het “bijwonen” van een kerkdienst op zo’n manier het belangrijkste punt van de kerk helemaal, want het elimineert de spirituele gemeenschap, verantwoording en aanmoediging die een belangrijk onderdeel van religieuze instellingen zouden moeten zijn.

Allan Bloom merkte dit wegvallen van de kerk op in zijn beroemde werk “The Closing of the American Mind” uit 1987. Degenen die in deze val liepen, zo merkte hij op, waren niet alleen afkomstig uit gebroken gezinnen, maar waren ook getrouwde stellen die hun best deden om hun kinderen goed op te voeden en hen een gelukkige thuis te geven.

Maar door kerk en spirituele training te vermijden, schreef Bloom, “hebben ze hun kinderen niets mee te geven in de vorm van een visie op de wereld, hoogstaande actiemodellen of een diep gevoel van verbondenheid met anderen.”

Zorg er dit jaar bewust voor dat lichamelijke aanwezigheid een vast onderdeel wordt van je gezinsroutine. En stop er niet alleen je uur in en denk dat je goed zit. Sluit je aan bij een sterke gemeenschap die huwelijken zal opbouwen en ouders zal aanmoedigen om hun kinderen goed op te voeden.

Familie Altaar

Spirituele training zou echter niet alleen in de kerk moeten gebeuren. Het moet ook regelmatig thuis gebeuren.

Om opnieuw te verwijzen naar “The Closing of the American Mind“, geestelijke training in het gezin creëert een “heilige eenheid” wanneer het “regelmatig het wonder van de morele wet overbrengt”, schreef Bloom. “Wanneer dat geloof verdwijnt, zoals nu het geval is, heeft de familie op zijn best een voorbijgaand samenzijn.”

Om die reden is het creëren van wat soms een “familiealtaar” of “familiedevoties” wordt genoemd cruciaal voor het bevorderen van de spirituele training van kinderen, want het benadrukt niet alleen het belang van religieuze training als vader en moeder tijd nemen voor spirituele dingen, maar het geeft een gezin ook iets waardevols om een band mee te krijgen als ze allemaal samenwerken om hun kennis en begrip van de waarheid en rechtschapenheid te vergroten.

De toekomst tegemoet

Ja, het komende jaar kan meer dan genoeg problemen met zich meebrengen. Maar daar hoeven we ons niet op te richten.

Laten we ons in plaats daarvan versterken tegen die problemen door onze individuele gezinnen te versterken – een van de grootste wapens en bolwerken die we hebben in deze gekke wereld.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 januari 2023): 5 Simple Ways to Strengthen Your Family Bond in the New Year

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.