Thursday, 18 Jul 2024
Van de wieg tot het afstuderen op de middelbare school en daarna, brengen kinderen een leven lang vreugde. (Biba Kayewich)

5 geschenken die kinderen ons geven

Laten we eens kijken naar enkele aangename momenten en voordelen die kinderen met zich meebrengen.

In “Why Bother Having Kids?” begint Jim Dalrymple, een schrijver voor het Institute for Family Studies, zijn artikel met gelijkaardige opmerkingen van paus Franciscus en Elon Musk. Twee heel verschillende publieke figuren, dat wel, maar nu de geboortecijfers in zoveel landen dalen, vooral in de meer welvarende, geloven beide mannen dat de wereld meer baby’s nodig heeft.

Paus Franciscus zegt dat zonder kinderen “de beschaving veroudert,” terwijl dhr. Musk dat idee onderschrijft: “Als mensen geen kinderen meer krijgen, zal de beschaving afbrokkelen.”

Misschien wel, maar Dalrymple verwerpt wat hij het “Sociale Zekerheidsargument” noemt.

“Wie gaat er kinderen krijgen om de sociale zekerheid te redden (of de economie in het algemeen)?” vraagt hij. “Niemand.”

Dalrymple stelt vervolgens verschillende andere motiverende factoren voor het krijgen en opvoeden van kinderen voor. Zo zijn ze een investering in de oude dag, wat betekent dat senioren hun nakomelingen opzoeken om voor hen te zorgen, en de kind-ouderrelatie is “een essentiële menselijke ervaring.”

Dit zijn geldige redenen om kinderen te krijgen en op te voeden, maar het zijn nog steeds grote argumenten die waarschijnlijk niet de harten zullen winnen van koppels die het ouderschap overwegen. Laten we, om antwoord te geven op de vraag van Dalrymple “Waarom zou je moeite doen om kinderen te krijgen?”, eens kijken naar de geneugten en voordelen die kinderen de rest van ons bieden en die iets dichter bij huis liggen.

Van de wieg tot het afstuderen op de middelbare school en daarna, brengen kinderen een leven lang vreugde. (Biba Kayewich)

Je eigen realityshow

Laten we beginnen met een paar momentopnamen.

De baby die voor het eerst lacht. De peuter in luiers en een rompertje dat op en neer stuitert op kerstmuziek. De eerste schooldag. De 12-jarige die een tweehonkslag slaat en het winnende punt binnenhaalt. De tweedejaars op de middelbare school die haar hart breekt. De jongen die als man terugkeert van het trainingskamp. De dochter die door het gangpad loopt om haar trouwgeloften uit te spreken.

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten uit de beste realityshow ter wereld. Die show gaat zelfs door nadat de acteurs het huis hebben verlaten en de wijde wereld van de volwassenheid zijn ingestapt. Ouders, grootouders, tantes, ooms en andere mentoren die dicht bij een kind blijven, zullen een levenslange reeks van komedies, tragedies en alles daartussenin meemaken.

Als je betrokken bent en blijft, maak je deel uit van een krachtig en prachtig schouwspel.

IJsbrekers

Neem een baby mee naar de supermarkt en de kleine schat trekt mensen naar je toe als een magneet. Rijd je 8-jarige naar zijn voetbalwedstrijd en terwijl hij het veld op en neer rent, sta jij aan de zijlijn naar het team te kijken en met andere ouders te praten. Je dochter speelt in “De Notenkraker” en tijdens haar lessen en repetities raak je bevriend met de ouders en familieleden van de andere dansers.

Als je nieuwe vrienden wilt, zullen kinderen ze je brengen.

Opgroeien

Als volwassenen een kind helpen volwassen te worden, worden ze zelf ook volwassen. Het proces is veel subtieler voor de ouder of mentor dan voor het kind, maar al die kleine daden van verantwoordelijkheid en momenten van angst laten volwassenen net zo zeker rijpen als kinderen.

In de prachtige oude roman “Good Morning, Miss Dove,” een no-nonsense schoolmoeder met fundamentele principes, lijdt “de verschrikkelijke Miss Dove,” aan een levensbedreigende ziekte waarvoor een operatie nodig is. Terwijl ze ligt te mijmeren in haar ziekenhuisbed, realiseert ze zich dat de kinderen die ze al die jaren les heeft gegeven, nu volwassen zijn en voor haar zorgen, van haar zijn gaan houden, en zij van hen.

Het onderwijzen en spiegelen van de deugden aan kinderen zoals Miss Dove deed, versterkt deze deugden in ons, terwijl de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het zorgen voor anderen – onze kinderen, onze bejaarde ouders, onze vrienden – werken als desem voor grotere volwassenheid.

Wij helpen kinderen opgroeien. Kinderen doen hetzelfde voor ons.

Het vervolg is net zo goed als het origineel

Deze is voor grootouders. Je hebt er tijd in gestoken en er alles aan gedaan om je kinderen op te voeden tot principiële, solide volwassenen en je inspanningen hebben vruchten afgeworpen. Je volwassen zonen en dochters maken je trots.

En nu hebben die kinderen zelf kinderen.

Voor veel grootouders begint hier het echte plezier. Je kunt niet alleen putten uit de ervaringen die je als ouder hebt opgedaan, je successen en mislukkingen, maar de stress en spanning die je als vader of moeder voelde, verdwijnen. Deze keer kun je een balletje slaan in de achtertuin zonder je zorgen te maken of de kinderen hun huiswerk wel hebben gemaakt of zonder enige reden limonade schenken. En als je je ooit een superheld hebt willen voelen, dan is dit je kans.

“Wat een koopje zijn kleinkinderen toch!” zegt komedieschrijver Gene Perret. “Ik geef ze mijn kleingeld en zij geven me een miljoen dollar plezier.”

Monumenten van de liefde

Veel kleinkinderen zullen zich de herinneringen aan hun grootouders waarschijnlijk lang herinneren. (Biba Kayewich)

Verschillende mensen die ik goed ken hebben zelf geen kinderen, waaronder twee goede vrienden. “Oom John is de officieuze peetvader van de acht kinderen van mijn dochter. Met uitzondering van de pasgeborene is hij een sleutelfiguur in hun leven. Hij geeft zakken vol lekkers als hij op bezoek komt, speelt urenlang kaart met ze en luistert naar iedereen, van de 6-jarige tot de pas afgestudeerde. John’s familieleden noemen deze levendige groep “zijn tweede familie”.

Mijn andere vriendin brengt haar passie voor mentorschap en moederschap over op haar jonge familieleden en op de zondagsschoolklassen in de binnenstad die ze leidt. Net als John helpt ze kinderen zich te ontwikkelen. En net zoals mijn kleinkinderen zich John de rest van hun leven zullen herinneren, zullen ook deze kinderen deze vrouw in hun herinneringen meedragen zolang ze leven.

Net als mijn twee vrienden hebben wij allemaal die met kinderen te maken hebben de kans om onze stempel te drukken op de toekomst en de wereld, en de herinneringen en lessen die we achterlaten worden onze monumenten.

“Het dansen van mijn grootouders op mijn bruiloft was een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien.” “Tante Ginny vertelde me keer op keer om altijd hard te werken en nooit op te geven.” “Mijn vader leerde me vissen, net zoals ik jou leer.” “Mijn moeders vriendin Sadie Beth kon me altijd beter laten voelen, hoe vreselijk ik me ook voelde. Laat me je een Sadie Beth knuffel geven.”

De kinderen die we hebben opgevoed en begeleid zullen ons levend houden na het graf. Als we het beste deel van onszelf met hen hebben gedeeld, zullen we in hen en hun nakomelingen leven, lang nadat wij er niet meer zijn.

Op deze manier is liefde echt sterker dan de dood.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (6 februari 2024): 5 Gifts That Children Give Us

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.