Sunday, 16 Jun 2024
Een boswandeling onthult alle verborgen geneugten van de natuur. (Imgorthand/Getty Images)

5 winteractiviteiten zonder beeldscherm

Beeldschermen kunnen vooral aantrekkelijk zijn als het buiten koud is, maar hier zijn andere suggesties om winterpret te stimuleren.

Te veel beeldschermtijd bedreigt een gezonde ontwikkeling van kinderen en het is een gevaar waar kinderen op steeds jongere leeftijd mee te maken krijgen. In 1970 kregen kinderen gemiddeld op 4-jarige leeftijd voor het eerst te maken met media. Nu doen ze dat al met 4 maanden.

Dat betekent dat elektronica nu zelfs in de wieg zijn spookachtige gloed verspreidt en baby’s betovert die nog niet eens hebben leren lopen of praten.

Onderzoek toont aan dat beeldschermmedia de kans op obesitas, gedragsproblemen, slaapproblemen, angst en slechte schoolprestaties bij kinderen vergroot.

Niets van dit alles is op dit moment echt trending news. Maar naast de voor de hand liggende fysieke en psychologische gevaren van te veel technologie waar velen van ons zich nu bewust van zijn, moeten we oppassen voor nog diepere problemen die onze apparaten met zich meebrengen. Als ze de assimilatie van de realiteit door een kind op jonge leeftijd onderbreken, kunnen ze het vermogen van het kind om de objectieve waarheid te kennen en te zien ondermijnen, zowel nu als later in het leven. Een drastisch voorbeeld hiervan is het “Tetris Effect” of het “game transfer fenomeen”, een gedocumenteerde psychotische aanval waarbij mensen die te veel tijd doorbrengen met het spelen van videospellen een vervaging ervaren tussen de werkelijkheid en het spel.

Maar het kan ook subtieler zijn dan dat: een langzame vervreemding van de werkelijkheid door een gebrek aan praktische ervaring omdat alles tijdens de opvoeding via een beeldscherm werd doorgegeven.

De ontwikkeling van een kind zou je kunnen vergelijken met een boom, die eerst en vooral in de grond moet wortelen voordat hij zich naar boven en naar buiten kan verspreiden. De “bodem” van menselijke groei en bloei is onbewerkt, direct contact met de fysieke wereld, waardoor een gewoon en intuïtief besef van de werkelijkheid ontstaat.

“De structurering van het leren moet de volgorde van de natuur en van de leerling volgen, van zintuiglijke tot fantasierijke tot begrijpelijke kennis,” schreef onderwijzer John Senior. Hij geloofde dat het gebruik van technologie deze progressie in de weg kon staan.

Hij schreef over televisie:

“De twee belangrijkste tekortkomingen zijn de radicale passiviteit, fysiek en verbeeldend, en de vervorming van de werkelijkheid. Als we ernaar kijken, oefenen we het oog niet, selecteren en focussen we niet op details – wat dichters ‘dingen opmerken’ noemen; we oefenen ook geen verbeelding zoals je moet doen bij het lezen van metaforen, waar je actief naar het ‘derde ding’ in naast elkaar geplaatste beelden springt, en overeenkomsten en verschillen eruit pikt, een vaardigheid die volgens Aristoteles een belangrijk teken van intelligentie is.”

Dhr. Senior ontwikkelt wijsheid uit de tijd van Aristoteles, die zei dat alle kennis begint bij de zintuigen. De gezonde training van de zintuigen leidt tot de gezonde training van emoties en verbeelding, wat weer leidt tot de gezonde training van het intellect of de geest. Maar als er iets tussen ons en ons contact met de werkelijkheid komt, vooral in die vroege stadia, kan dat ons vermogen om de objectieve waarheid te kennen verstoren.

Hoewel de gevaren van apparaat verslaving bij kinderen steeds bekender worden, blijft de strijd tegen deze verslavingen altijd aanwezig en nijpend, vooral in deze koudere tijd van het jaar, wanneer er minder middelen zijn om kinderen rustig bezig te houden.

Hier zijn een paar suggesties voor winteractiviteiten waar geen televisie, computer, tablet, telefoon of spelcomputer aan te pas komt.

Voor een gezond lichaam en herinneringen voor het leven: Maak winterwandelingen

Er is een prachtig kinderprentenboek dat “Uilenmaan” heet, over “uilen” tijdens koude, kristalheldere winternachten. Dit boek was favoriet bij mij thuis toen ik opgroeide en het onthulde mij de fascinerende mystiek van zowel uilen als winternachten, wanneer het maanlicht helemaal in zilver verandert en de bomen blauwe schaduwen op de sneeuw werpen.

Er waren bossen achter ons huis (dat een houten huis was en dus goed in de omgeving paste). Het was een plek van mysterie en avontuur voor mij, en ik kan me de opwinding herinneren toen mijn zus en ik oud genoeg waren om het zelf te verkennen. We vonden de ruïnes van een oude boerderij of schuur verscholen tussen de bomen, die me de overblijfselen van een oud fort leken.

Soms gingen we wandelen in die bossen onder de vriezende sterrenhemel, die om ons heen leek neer te dalen in de vorm van sneeuwvlokken. Over het algemeen zagen we geen uilen, maar we hoorden ze wel.

Zulke herinneringen zijn een geschenk dat je aan je kinderen kunt geven, een geschenk dat veel waardevoller is dan de nieuwste Xbox-game.

Voor probleemoplossing en strategisch denken: Bordspellen spelen

Bordspellen zijn een boeiende manier om kinderen bezig te houden en ze vaardigheden te leren zoals strategisch denken. ( Imgorthand/Getty Images)

In Wisconsin, waar ik woon, zijn er soms winteravonden waarop het gewoon te koud is om te gaan wandelen. Sommige dagen is het beter om bij de houtkachel of open haard te zitten met een warme drank en te luisteren naar het geklaag van de wind terwijl je veilig en warm blijft. Als dat in jouw regio ook het geval is, kun je overwegen om de kinderen een aantal bordspellen te geven om ze bezig te houden tijdens de lange, donkere avonden van deze tijd van het jaar.

De keuze van spellen hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kinderen. Voor heel jonge kinderen heeft Haba een aantal eenvoudige spellen van hoge kwaliteit waar zelfs peuters plezier aan kunnen beleven, zoals My First Orchard. Als je voor oudere kinderen verder wilt gaan dan de basisbeginselen van Monopoly en Risk, kun je Kolonisten van Catan, Ticket to Ride of Codenames proberen.

Voor serieuze tienergamers die op zoek zijn naar gigantische strategiespellen zijn er opties als Clash of Cultures, Axis & Allies en Civilization.

Om ze een nieuwe kijk op het thuisfront te geven: Start een indoor schattenjacht

Een schattenjacht kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je wilt (en tijd voor hebt), en zal kinderen altijd veel plezier bezorgen. Natuurlijk geldt: hoe uitgebreider de speurtocht, hoe langer je ze bezig kunt houden.

Als je meer tijd hebt en creatief bent ingesteld, kun je een achtergrondverhaal, personages, kostuums en ingewikkelde aanwijzingen voor de speurtocht maken. Dit alles zal ook de verbeelding van de kinderen stimuleren, wat een groot voordeel is. Als je daarentegen iets eenvoudigs wilt of met heel jonge kinderen werkt, kun je gewoon op een reeks papiertjes schrijven waar de volgende aanwijzing te vinden is. De kinderen hoeven hier niets uit te zoeken, maar ze zullen het waarschijnlijk toch leuk vinden om van kast naar kast te rennen, op jacht naar sporen.

Een artikel op The Spruce.com geeft een aantal aanwijzingen die je kunt gebruiken voor veelvoorkomende huishoudelijke locaties.

Natuurlijk kunnen prijzen ook variëren in complexiteit, grootte en kosten, maar het lijkt erop dat de jonge avonturiers een soort beloning te wachten zou moeten staan als ze het einde van het parcours bereiken.

De verbeeldingskracht en spreekvaardigheid ontwikkelen: Een toneelstuk opvoeren

Net als bij de schattenjacht kan een toneelstuk eenvoudig of uitgebreid zijn, afhankelijk van je middelen, tijd, energie en de leeftijd van de kinderen. Jongere kinderen kunnen zich vermaken met het maken van creatieve kostuums van wat je bij de hand hebt (handdoeken, sjaals, oude hoeden, speelgoedaccessoires) en het uitvoeren van een paar zinnen in een eenvoudige sketch. Oudere kinderen kunnen misschien een volledig toneelstuk met geplande kostuums en acteerwerk maken. Je kunt ze ook uitdagen om hun eigen script te schrijven; dit kan voor hen het meest bevredigende deel van het hele proces zijn.

Als je tieners hebt, moedig ze dan aan om een of twee scènes van de meester zelf, William Shakespeare, te spelen. Ik raad “Een midzomernacht droom” aan als een goed begin.

Liefde voor lezen en literatuur kweken: Luister naar luisterboeken

Uit mijn herinneringen aan lange noordelijke winternachten springt de herinnering aan het luisteren naar “The Lord of the Rings” op audio met mijn hele familie – sommigen van ons werkten aan een puzzel, sommigen tekenden, sommigen breiden. Het was mogelijk om meegevoerd te worden op een episch avontuur, terwijl we warm en comfortabel in onze eigen woonkamer bleven.

Luisterboeken zijn geweldig om bij kinderen een liefde voor lezen te ontwikkelen, evenals een gevoel voor ritme, klank en schoonheid van taal. Ze bevorderen de liefde voor literatuur omdat luisteren naar een luisterboek makkelijker is dan zelf lezen en tegelijkertijd leert het horen van de juiste uitspraak van woorden en de juiste buiging van zinnen kinderen hoe zinnen in hun eigen hoofd moeten klinken als ze zelf lezen en hoe ze hardop moeten lezen.

De boeken van Beatrix Potter, A.A. Milne’s geliefde “Winnie-the-Pooh”, de “Little House” boeken van Laura Ingalls Wilder, de “The Chronicles of Narnia” van C.S. Lewis, en Lloyd Alexander’s “The Chronicles of Prydain” zijn een paar geweldige kinderseries (waarvan je de meeste op audio kunt vinden) om mee te beginnen.

Hopelijk kunnen deze activiteiten je helpen om beeldschermtijd te beperken. En zo help je je kinderen een gezonde basis te leggen voor hun geest en verbeelding. Als de ontwikkelingsboom van een kind sterke, diepe wortels heeft, die de aarde omarmen, dan kan hij naar de hemel stijgen. Analoog daaraan kan de geest van onze kinderen opbloeien tot de volle waarheid – zelfs de abstracte waarheid – als we beginnen met de directe ervaring van de werkelijkheid en niet met de gemedieerde ervaring waarmee de technologie ons probeert te lokken.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (19 december 2023)5 Winter Activities That Don’t Involve Screens

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.