Thursday, 20 Jun 2024
De stand van Huawei promoot zijn 5G-apparatuur op de IFA 2020 Special Edition wereldwijde consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten beurs in Berlijn, Duitsland op 3 september 2020. (Sean Gallup/Getty Images)

5G: de Europese Unie overweegt een totaalverbod voor Huawei in Europa

Na de Verenigde Staten zou de Europese Unie (EU) Huawei en elk ander bedrijf dat een veiligheidsrisico vormt omwille van hun 5G-infrastructuur kunnen verbieden.

EU-functionarissen, waaronder de commissaris voor de interne markt Thierry Breton, zijn bezorgd dat nauwelijks een derde van de lidstaten een verbod heeft ingesteld op het gebruik van Huawei’s 5G-apparatuur in hun telecomnetwerken, meldt Financial Times. Terwijl Zweden, Denemarken, Estland, Litouwen, Letland en het Verenigd Koninkrijk allemaal Huawei van hun 5G-netwerken hebben verbannen, nemen hun Europese buren maar langzaam concrete maatregelen om zich te distantiëren van risicovolle bedrijven zoals de Chinese reus.

“Onaanvaardbaar risico voor de veiligheid en bescherming van personen”

Buiten Europa is het gebruik van Huawei telecommunicatieapparatuur – met name in 5G-netwerken – officieel verboden in veel landen, waaronder Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Deze laatste verklaarde afgelopen november met name dat producten van bedrijven als Huawei een “onaanvaardbaar risico vormen voor [de] nationale veiligheid van de Verenigde Staten of de veiligheid en bescherming van personen in de Verenigde Staten.”

“De Federal Communications Commission zet zich in voor de bescherming van onze nationale veiligheid door ervoor te zorgen dat onbetrouwbare communicatieapparatuur niet binnen onze grenzen mag worden gebruikt, en we zetten dat werk hier voort,” zei voorzitter Jessica Rosenworcel, voordat ze eraan toevoegde: “Deze nieuwe regels zijn een belangrijk onderdeel van onze voortdurende acties om het Amerikaanse volk te beschermen tegen bedreigingen voor de nationale veiligheid op het gebied van telecommunicatie.”

In 2019 zette de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump Huawei op de zwarte lijst en verbood Amerikaanse bedrijven om het bedrijf gevoelige technologieën te verkopen, met name microprocessoren.  De huidige regering van Joe Biden heeft dit beleid niet gewijzigd. De sancties hebben ‘s werelds grootste fabrikant van 5G-apparatuur afgesneden van de wereldwijde toeleveringsketens van componenten, evenals van het Android-besturingssysteem van Google, dat wordt gebruikt in de overgrote meerderheid van smartphones wereldwijd.

Tegen deze achtergrond kondigde Huawei eind maart aan dat de nettowinst voor 2022 met bijna 69% j-o-j zou dalen. De groep boekte een winst van 35,6 miljard yuan (€4,7 miljard), vergeleken met 113,7 miljard yuan een jaar eerder.

“In 2022 bleven een moeilijk bedrijfsklimaat en factoren buiten de markt wegen op de activiteiten van Huawei”, gaf de toenmalige voorzitter van de groep, Eric Xu, toe tijdens een persconferentie.

Een voorzitster verdacht van spionage

“Amerikaanse beperkingen zijn ons nieuwe normaal”, benadrukte voormalig Huawei CFO Meng Wanzhou, die in april Eric Xu opvolgde als roterende voorzitster van Huawei voor zes maanden.

Op 1 december 2018 werd de huidige voorzitster van Huawei op verzoek van Washington gearresteerd tijdens een tussenlanding op de luchthaven van Vancouver (Canada). Een paar dagen later werden twee Canadezen, zakenman Michael Spavor en voormalig diplomaat Michael Kovrig, gearresteerd in China, wat een crisis veroorzaakte tussen Beijing en Ottawa.

Mevrouw Meng werd beschuldigd van “bankfraude” en werd ervan beschuldigd te hebben gelogen om de Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen. Een misdrijf waar meer dan 30 jaar gevangenisstraf op staat in de Verenigde Staten, en waaraan ze dreigde te worden uitgeleverd. Na bijna drie jaar procederen kreeg Meng Wanzhou in september 2021 eindelijk haar vrijheid terug.

Het Chinese concern, een van de giganten van de techindustrie, stond de afgelopen jaren op de radar van Washington vanwege cyberveiligheid en verdenkingen van spionage. Mevrouw Meng is slechts één voorbeeld. Het bedrijf dat gecontroleerd wordt door de Chinese Communistische Partij heeft nieuwe toeleveringskanalen moeten vinden voor halfgeleiders, de componenten die essentieel zijn voor de werking van smartphones en andere elektronische apparaten.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 juni 2023): 5G : l’Union européenne envisage une interdiction totale de Huawei en Europe

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.