Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

6 belangrijke punten uit de overwinning van Trump in Iowa

Kiezers in de Amerikaanse staat Iowa zorgden voor een verpletterende overwinning voor president Trump en beloonden ook de inspanningen van Ron DeSantis, maar New Hampshire biedt een uitdaging voor beiden.

DES MOINES, Iowa – Voormalig president Donald Trump behaalde een enorme overwinning in de Iowa voorverkiezingen, waarmee hij zijn plaats als de onbetwiste favoriet in de strijd voor de Republikeinse presidentskandidatuur verstevigde.

De avond zorgde ook voor een verrassing nadat de gouverneur van Florida Ron DeSantis op de tweede plaats eindigde, waarmee hij ver boven zijn recente positie in de peilingen scoorde. De voormalige VN-ambassadrice Nikki Haley eindigde op de derde plaats, waarmee ze achterbleef bij de verwachtingen op basis van recente peilingen die haar op de tweede plaats hadden gezet.

Met 97 procent van de stemmen geteld stond President Trump op 51 procent van de stemmen, DeSantis op 21 procent, Haley op 19 procent. Vivek Ramaswamy eindigde op iets minder dan 8 procent.

De grote overwinning van Trump

President Trump bewees dat de peilingen juist waren, door de Iowa voorverkiezingen te winnen met 51 procent van de stemmen en zijn dominantie in de race voor de Republikeinse nominatie te bevestigen.

De voormalige president stond steeds rond de 50 procent in de peilingen, een bevinding die DeSantis als misleidend had afgedaan.

Uiteindelijk overtroffen de kiezers de peilingen zelfs in hun voorkeur voor president Trump, die een formidabele campagne opzette en zo’n 2.000 districtleiders inschakelde, die beloofden om elk 10 mensen mee te nemen om president Trump te steunen op de avond van de voorverkiezingen. De campagne verzamelde meer dan 50.000 commit-to-caucus cards, niet-bindende afspraken om de voormalige president te steunen.

De 30 punten overwinning van president Trump is de grootste in de geschiedenis van de voorverkiezingen in de staat Iowa.

Er wordt nu verwacht dat Trump deze beslissende overwinning zal omzetten in een momentum in de andere voorverkiezingen in andere staten.

Een grote overwinning van president Trump “zou het momentum dat Haley heeft in New Hampshire waarschijnlijk tenietdoen”, vertelde Thomas Hagle, een professor aan de Universiteit van Iowa, vóór de voorverkiezingen in Iowa aan The Epoch Times.

“Als Trump Iowa, New Hampshire en dan South Carolina wint, lijkt het heel moeilijk om hem te stoppen, tenzij een onvoorziene gebeurtenis de race opschudt,” zei hij.

Vroege uitslag voor Trump

Verschillende media hebben de Iowa Republikeinse presidentiële voorverkiezing al heel vroeg in het voordeel van president Trump uitgeroepen – iets meer dan een half uur nadat de verkiezing om 19.00 uur plaatselijke tijd begon en op een moment dat veel Iowans nog aan het stemmen waren en de resultaten gemakkelijk op hun smartphone konden bekijken.

In Pleasant Hill, Iowa, hoorde Nathan Worcester van The Epoch Times het bericht terwijl de verkiezing om hem heen nog volop aan de gang was.

“Dit is het vroegste moment dat ik me kan herinneren dat ik ooit zoiets heb genoemd,” zei CNN’s Jake Tapper enkele momenten nadat CNN een overwinning voor president Trump had voorspeld.

Voormalig president Donald Trump spreekt op zijn voorverkiezingsavond in het Iowa Events Center in Des Moines, Iowa, op 15 januari 2024. (Alex Wong/Getty Images)

Het team van DeSantis reageerde afwijzend en negatief.

“Absoluut schandalig hoe de media deelnemen aan verkiezingsbemoeienis door de uitslag van de race al uit te roepen voordat tienduizenden Iowans zelfs maar de kans hadden om te stemmen. De media is in de tank voor Trump, en dit is het meest flagrante voorbeeld tot nu toe,” schreef Andrew Romeo, de communicatiedirecteur van DeSantis, op X, voorheen bekend als Twitter, een paar minuten nadat de oproepen werden gedaan in de omroep- en online media.

Sommigen hebben beweerd dat AP zijn eigen richtlijnen over verkiezingen heeft geschonden, waarin staat: “AP zal de winnaar van een verkiezing niet aanwijzen voordat alle stembureaus in een rechtsgebied zijn gesloten.”

The Epoch Times heeft contact opgenomen met AP voor commentaar op deze beweringen.

“The Associated Press riep de voormalige president uit tot winnaar op basis van een analyse van de eerste uitslagen en de resultaten van AP VoteCast, een enquête onder kiezers die van plan waren om maandagavond hun stem uit te brengen. Beide toonden Trump met een onoverkomelijke voorsprong,” schreef de nieuwsdienst in een artikel waarin de beslissing werd toegelicht.

“Dat is krankzinnig om het zo vroeg te noemen. We hebben zelfs pas om 19.30 uur gestemd,” zei Alyssa Wallace, die samen met haar man Seth aanwezig was op de watchparty van de heer Ramaswamy in Des Moines.

“Bedankt Iowa, ik hou van jullie allemaal!!! Donald J. Trump,” schreef de voormalige president na 21.00 uur op zijn eigen social mediaplatform Truth Social.

Voormalig president Donald Trump spreekt op zijn caucusavond in het Iowa Events Center in Des Moines, Iowa, op 15 januari 2024. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Vivek trekt zich terug en steunt Trump

Hoewel de drie hoofdrolspelers in de Republikeinse campagne in de race blijven, heeft de avatar van wat hij MAGA 2.0 heeft genoemd zich teruggetrokken ten gunste van MAGA Original.

Ramaswamy beëindigde zijn campagne op 15 januari nadat hij een vierde plaats behaalde in Iowa, tot groot ongenoegen van zijn aanhangers.

“Dit is moeilijk voor mij, dat moet ik toegeven,” zei Ramaswamy in een video die hij livestreamde op X.

“We hebben niet de verrassing bereikt die we vanavond wilden bereiken en ik denk dat dit gewoon een hard feit is dat we als campagne zullen moeten accepteren,” zei Ramaswamy.

“Er is geen mogelijkheid voor mij om de volgende president te worden zonder dingen die we niet willen zien gebeuren in dit land,” vertelde de ondernemer en anti-“woke” investeerder aan een menigte supporters.

“Ik ben zo trots op ieder van jullie die ons heeft geholpen.

Ramaswamy onthulde toen dat president Trump zijn “volledige steun” zou krijgen.

De Republikeinse presidentskandidaat en zakenman Vivek Ramaswamy luistert naar voormalig president Donald Trump die kiezers toespreekt tijdens een bezoek aan een caucuslocatie in het Horizon Event Center in Des Moines, Iowa, op 15 januari 2024. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Angie Marie uit Des Moines is een van de aanhangers van Ramaswamy die niet begreep waarom hij ervoor koos om zijn campagne vroegtijdig te beëindigen.

“Ik wil huilen,” zei ze. “Het is gewoon de eerste. Waarom nu al stoppen?”

Ze zei dat ze nog ongelukkiger was dat hij president Trump onderschreef, die “de afgelopen paar dagen niets aardigs over hem te zeggen had.”

Op de vraag of ze president Trump zou steunen, was haar antwoord een scherp “Nee.”

Matthew Garcia, 34, ook uit Des Moines die voor het eerst naar de voorverkiezing ging, verwoordde soortgelijke gevoelens.

Hij beschreef zichzelf als een onafhankelijke politicus die zich nooit veel met politiek had beziggehouden, maar zei dat de heer Ramaswamy “een hypothese uitprobeert over hoe we contact kunnen maken met onze generatie” en dat hij onder de indruk was van zijn podcasts en discussies via sociale media. Garcia zei dat hij niet weet wie hij nu moet steunen.

“Hij is jong en staat nu op de radar”, zei hij. “Ik denk dat hij zich opnieuw verkiesbaar moet stellen.”

President Trump sprak positief over Ramaswamy tijdens zijn overwinningstoespraak.

Op een livestream van Ramaswamy na de bekendmaking was te zien hoe hij een praatje maakte met zijn supporters.

“Een goede run die eindigde met klasse,” schreef SpaceX-oprichter Elon Musk op X in reactie op een bericht van Tim Pool over de opschorting van de campagne van Ramaswamy.

Haley’s pad is een open vraag

Naarmate de avond vorderde, behield president Trump een sterke voorsprong op Haley en DeSantis, waarbij DeSantis uiteindelijk tweede werd.

In enkele delen van Iowa heeft de voormalige ambassadeur van de Verenigde Naties het echter beter gedaan dan de grote kaart doet vermoeden.

De Republikeinse presidentskandidaat Nikki Haley, voormalig VN-ambassadeur, spreekt op haar caucusavond in West Des Moines, Iowa, op 15 januari 2024. (Joe Raedle/Getty Images)

“Overal waar we zijn geweest, heeft Nikki Haley gewonnen,” vertelde Jacqueline Rieckena, een caucusleider voor Ramaswamy, aan The Epoch Times op de wake party voor Ramaswamy in het Surety Hotel in Des Moines.

Een grote vraag is wat de resultaten betekenen voor Haley.

In sommige opzichten kunnen de volgende voorverkiezingen gunstig voor haar uitpakken. In de staat South Carolina was ze ooit gouverneur, wat haar een voordeel zou kunnen opleveren. Maar de vraag is of dit voldoende zal zijn om president Trump te verslaan.

In New Hampshire, waar op 23 januari de volgende GOP voorverkiezing wordt gehouden, staat ze volgens het peilingsgemiddelde van RealClearPolitics op 29,3 procent tegen 43,5 procent voor president Trump. New Hampshire heeft een open voorverkiezing, wat betekent dat Democraten en onafhankelijken gemakkelijker kunnen deelnemen aan die wedstrijd dan aan de caucus van Iowa.

“Ik denk dat als we New Hampshire en South Carolina binnengaan, het er steeds beter uit gaat zien,” vertelde David Roberts, een Haley-aanhanger, aan The Epoch Times op het feest van Haley.

Maar zelfs in Iowa registreerden veel deelnemers zich lang genoeg als Republikein om tegen president Trump te stemmen door te kiezen voor het minst bedreigende alternatief voor veel Democraten en liberaal georiënteerde onafhankelijken – Nikky Haley.

“Hij wil een dictator zijn,” vertelde Christine Urish aan The Epoch Times. Ze zei dat ze zich als Republikein had geregistreerd om op Haley te stemmen in Pleasant Hill, Iowa.

Reclame voor de Iowa caucus langs de straten van Des Moines, Iowa, op 15 januari 2024. (John Fredricks/De Epoch Times)

Maar ondanks al deze factoren voorspellen de trends in Iowa iets anders.

In stedelijke en voorstedelijke provincies waar Haley naar verwachting beter zou presteren, kwam president Trump nog steeds als winnaar uit de bus.

In Des Moines’s Polk County, bijvoorbeeld, had president Trump 37,5 procent van de stemmen tegen 26,6 procent Haley met iets minder dan 80 procent van de stemmen geteld om 21:50 uur plaatselijke tijd.

Maar de getrouwen van Haley, van welke partij of ideologische overtuiging dan ook, hebben haar nog niet afgeschreven.

“Ik geloof in haar … Ik denk dat ze meedoet om te winnen,” vertelde Steph Herold, een andere Haley-aanhanger, aan The Epoch Times op het feest van de campagne.

DeSantis wint een beetje

De heer DeSantis betrad het podium van om een enthousiaste menigte supporters te vertellen dat zijn campagne tegenstand had overwonnen om haar doel in Iowa te bereiken en nu de strijd zou voortzetten in New Hampshire en South Carolina.

“Ondanks alles wat ze naar ons hebben gegooid, hebben we ons ticket in Iowa behaald”, zei hij, waarmee hij aangaf dat de kiezers in Iowa hem aan de rest van het land hadden aanbevolen als een van de topkeuzes voor het presidentschap.

DeSantis slaagde erin om de kloof tussen hemzelf en president Trump iets te dichten, genoeg om te beweren dat hij de verwachtingen overtrof. Hij herbevestigde ook zijn positie ten opzichte van mevrouw Haley, van wie algemeen werd verwacht dat ze tweede zou worden.

Republikeinse presidentskandidaat Florida Gov. Ron DeSantis (C) lacht naar zijn vrouw, Casey DeSantis (R), terwijl ze wordt toegejuicht door Rep. Chip Roy (R-Texas) (L) en Rep. Thomas Massie (R-Ky.) (2e L) tijdens een campagne-evenement in de Chrome Horse Saloon een dag voor de Iowa caucuses in Cedar Rapids, Iowa, op 14 januari 2024. (Chip Somodevilla/Getty Images)

DeSantis portretteerde zijn campagne als het dragen van de fakkel om “dit heilige vuur van de vrijheid te behouden” en spoorde zijn volgelingen aan om de strijd voort te zetten.

“Loop niet weg voor deze verantwoordelijkheid,” zei hij. “We verwelkomen deze verantwoordelijkheid.”

Hij verliet de rally om ‘s nachts door te reizen naar South Carolina en vervolgens naar New Hampshire, waar campagne-evenementen gepland staan voor 16 januari.

Op naar New Hampshire

DeSantis heeft uitstel gekregen door tweede te worden in Iowa, maar moet het nu opnemen tegen Haley op een moeilijker terrein.

Haley heeft een aanzienlijke voorsprong op DeSantis in de Granite State, waar de voorverkiezing gepland staat voor 22 januari, slechts acht dagen na de voorverkiezingen in Iowa.

President Trump leidt in de peilingen in New Hampshire, hoewel de marge kleiner is dan in Iowa. President Trump staat op 44 procent in de Granite State vergeleken met 28 procent van Haley. DeSantis is een verre vierde op 7 procent, achter voormalig gouverneur van New Jersey Chris Christie, die zijn campagne een week geleden heeft opgeschort. In sommige peilingen staat Haley binnen 10 punten van de voormalige president.

Als de peilingen juist zijn, kan Haley president Trump een blauw oog bezorgen, zo niet een regelrecht verlies.

Het lijkt zeer waarschijnlijk dat Haley in New Hampshire DeSantis zal verslaan. Als dat gebeurt, zal DeSantis waarschijnlijk terrein moeten winnen op zowel Haley als president Trump in South Carolina, waar de voorverkiezing op 24 februari plaatsvindt.

Haley komt uit South Carolina en is daar twee keer gouverneur geweest.

Nathan Worcester, Janice Hisle en John Haughey hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 januari 2024): 6 Takeaways From Trump’s Historic Win in Iowa

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.