Thursday, 18 Jul 2024
Een door China gemaakte landingsbaan is te zien naast structuren en gebouwen op het kunstmatige eiland op Mischief Reef in de Spratlys eilandengroep, in de Zuid-Chinese Zee, op 20 maart 2022. (Aaron Favila/AP Foto)

6 landen verwerpen China’s nieuwe ’10-streepjeslijnen’-kaart die Taiwan omvat

Ten minste zes buurlanden hebben bezwaar gemaakt tegen de nieuwe “standaard” nationale kaart van China, die een “10-streepjeslijn” bevat in plaats van de eerdere negen streepjes die werden gebruikt om aanspraken te maken op de Zuid-Chinese Zee.

De herziene kaart, die op 28 augustus werd gepubliceerd door het Chinese ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, toont de uitgebreide aanspraken van China in de betwiste Zuid-Chinese Zee, met een extra streepje ten oosten van Taiwan.

De kaart bevat ook de Indiase staat Arunachal Pradesh en de Aksai Chin in de Himalaya, die door China worden gecontroleerd maar ook door India worden opgeëist, en het Russische grondgebied van het eiland Bolshoy Ussuriysky.

De dag nadat de kaart openbaar was gemaakt, diende de Indiase regering via diplomatieke kanalen een krachtig protest in tegen China.

“We verwerpen deze claims omdat er geen basis voor is. Dergelijke stappen van Chinese zijde bemoeilijken alleen maar de oplossing van de grenskwestie”, zei de woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken Arindam Bagchi in een verklaring.

Peking publiceerde de kaart in de aanloop naar de G20-top in India die gepland staat voor 9–10 september. De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft besloten om de Chinese premier Li Qiang in plaats van CCP-leider Xi Jinping naar de top te sturen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Maleisië verwierp ook de “unilaterale maritieme claims” van China en zei dat de nieuwe kaart inbreuk maakt op de claims van Maleisië in de deelstaten Sabah en Sarawak.

“Maleisië erkent de aanspraken van China in de Zuid-Chinese Zee niet, zoals beschreven op de ‘China Standard Map 2023 Edition’ die het maritieme gebied van Maleisië bestrijkt”, aldus het ministerie.

“De kaart is op geen enkele manier bindend voor Maleisië,” voegde het eraan toe.

Maleisië zei dat territoriale kwesties “complex en gevoelig” zijn en moeten worden opgelost door middel van dialoog in overeenstemming met het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee (UNCLOS) van 1982.

In Nepal drong de regering er bij Peking en andere landen op aan om de politieke kaart te respecteren die in 2020 door het parlement is goedgekeurd.

De Indiase krant The Tribune meldde dat de nieuwe kaart van China Limpiyadhura, Kalapani en Lipulekh, die allemaal door Nepal worden geclaimd, lijkt te erkennen als deel van India.

“Nepal houdt voet bij stuk op de politieke en bestuurlijke kaart die in 2020 unaniem is goedgekeurd door het parlement van Nepal,” verklaarde Nepal op 1 september.

Chinese kaart verdraait soevereiniteit van Taiwan

Ondertussen bevestigde Taiwan dat het geen deel uitmaakt van China en zei dat Peking het eiland nooit heeft geregeerd.

“Hoe de Chinese regering haar aanspraken op de soevereiniteit van Taiwan ook verdraait, ze kan het objectieve feit van het bestaan van ons land niet veranderen,” zei Jeff Liu, woordvoerder van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken tegen verslaggevers.

De CCP, die China bestuurt als een eenpartijstaat, ziet Taiwan als een afvallige provincie die met alle middelen verenigd moet worden met het vasteland, ook al is Taiwan nooit geregeerd door de CCP en heeft het een eigen democratische regering.

De woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam, Pham Thu Hang, zei in een verklaring dat de nieuwe kaart van China in strijd is met de Vietnamese soevereiniteit over de Paracel- en Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

“China’s soevereiniteit en maritieme aanspraken op basis van deze stippellijn, zoals weergegeven op de bovenstaande kaart, zijn nietig. Dergelijke claims zijn in strijd met het internationaal recht, in het bijzonder de UNCLOS 1982,” verklaarde mevrouw Pham.

De Filippijnen verklaarden dat de nieuwe kaart een poging was van China om zijn vermeende soevereiniteit en jurisdictie over Filippijnse kenmerken en maritieme zones in de Zuid-Chinese Zee te legitimeren. De Filippijnen drongen er bij China op aan om zich aan het internationaal recht te houden.

“De Filippijnen roept China daarom op om verantwoordelijk te handelen en zich te houden aan zijn verplichtingen onder UNCLOS en de definitieve en bindende arbitrale uitspraak van 2016,” aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Filippijnen.

In 2016 koos het Tribunaal in Den Haag de kant van de Filippijnen in territoriale geschillen over de Zuid-Chinese Zee, maar China weigerde de uitspraak te erkennen. Vietnam, Maleisië, Taiwan en Brunei zijn ook in conflict gekomen met de CCP over haar aanspraken in de Zuid-Chinese Zee.

De publicatie van China’s nieuwe kaart kwam slechts enkele dagen nadat de Filippijnen plannen aankondigden voor bilaterale gezamenlijke patrouilles met Australië in de Zuid-Chinese Zee.

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 september 2023): 6 Countries Reject China’s New ’10-Dash Line’ Map That Includes Taiwan

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.