Thursday, 18 Jul 2024
Voormalig president Donald J. Trump (L) en president Joe Biden (R) tijdens het presidentiële debat in Atlanta, Ga., op 27 juni 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

6 opmerkingen uit het eerste 2024-debat van Biden en Trump

Immigratie, abortus en economie behoorden tot de belangrijkste beleidspunten die de kandidaten tijdens het debat naar voren brachten.

President Joe Biden en voormalig president Donald Trump presenteerden concurrerende visies en verhalen over een reeks onderwerpen in het eerste presidentiële debat op 27 juni, georganiseerd door CNN.

Hoewel het debat soms werd onderbroken door scheldwoorden en aarzelende antwoorden, debatteerden de twee voorgedragen kandidaten ook over belangrijk beleid, van immigratie tot abortus, in een poging om onbesliste kiezers te overtuigen in een verkiezingsstrijd die volgens de peilingen ongelooflijk spannend is.

Hieronder vind je een aantal opmerkingen uit het debat.

Abortus

Abortus is een knelpunt geweest in de presidentsverkiezingen van 2024, omdat president Biden heeft geprobeerd om de rol van voormalig president Trump in de intrekking van Roe versus Wade te benadrukken.

Nadat het Hooggerechtshof onlangs een aanklacht tegen abortuspillen verwierp, zei voormalig president Trump dat hij de toegang tot de medicijnen niet zou blokkeren. Hij zei ook dat hij “gelooft in de uitzonderingen” voor abortus, waaronder incest, verkrachting en het beschermen van het leven van de moeder.

Voormalig president Trump riep op om de legaliteit van abortus terug te geven aan de staten. Vervolgens beweerde hij dat president Biden “extreme” wetten voor abortus steunt die de procedure in de negende maand toestaan.

“Wij zijn niet voor abortussen op late termijn, punt uit,” antwoordde president Biden.

De president koppelde het einde van Roe versus Wade aan het huidige abortusverbod van 6 weken in Florida.

Hij zei: na zes weken “weet je niet eens of je zwanger bent of niet, maar je kunt niet naar een dokter gaan en hem laten beslissen wat je omstandigheden zijn, en of je hulp nodig hebt”.

Beide kandidaten praten harde taal over de grenstoestanden

President Biden en voormalig president Trump hebben allebei hun staat van dienst op het gebied van grensbeveiliging en immigratie aangeprezen.

President Biden sprak over zijn voorgestelde immigratiedeal, die eerder werd geblokkeerd door Republikeinen in de Senaat, en zei dat het apparatuur introduceert om fentanyl op te sporen op weg naar de zuidelijke grens van de Verenigde Staten.

“We hebben die apparaten nodig,” zei hij.

De voormalige president beschuldigde zijn tegenstander ervan “de grenzen te hebben opengesteld” en pas nu, tegen het einde van zijn eerste termijn, “probeert hij een beetje harder op te treden aan de grens”.

Hij suggereerde ook dat het immigratiebeleid van president Biden bedoeld was om zijn kiezerskring te vergroten.

Hoewel de voormalige president het soms niet zo nauw nam met de details, hield hij vast aan de teneur van zijn opmerkingen over de grenzen tijdens de campagne.

Toen Jake Tapper van CNN vroeg naar zijn vaak herhaalde belofte om de grootste deportatieoperatie in de Amerikaanse geschiedenis uit te voeren, krabbelde de voormalige president niet terug.

Voormalig president Donald J. Trump tijdens het presidentiële debat met president Joe Biden in Atlanta, Ga., op 27 juni 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Oekraïne, Israël domineren gesprekken buitenlands beleid

Buitenlands beleid was een ander belangrijk onderwerp.

President Biden zei dat “alleen Hamas” de oorlog met Israël wil voortzetten. Hij zei dat zijn voorstel voor vrede in drie fasen de steun had gekregen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en vele anderen.

President Trump kwam terug op een veelvoorkomend thema tijdens zijn campagne en zei dat de Hamas-aanval op 7 oktober 2023 niet onder zijn bewind zou hebben plaatsgevonden.

Hij zei hetzelfde over het conflict tussen Rusland en Oekraïne, waarvan de laatste fase begon met de invasie van Rusland in zijn buurland in februari 2022.

President Biden beschuldigde voormalig president Trump ervan dat hij de NAVO wilde verlaten.

Voormalig president Trump werd gevraagd of hij het voorstel van president Poetin voor een regeling zou accepteren. Poetin had voorwaarden vrijgegeven voor een mogelijk staakt-het-vuren onder de voorwaarden dat Rusland het Oekraïense grondgebied behoudt dat het al heeft opgeëist en Oekraïne afziet van zijn verzoek om lid te worden van de NAVO.

De Republikein zei dat de voorwaarden van die mogelijke overeenkomst “niet aanvaardbaar” waren.

Hij beloofde ook om het conflict “opgelost” te hebben vóór de dag van de inauguratie.

Voormalig president Donald J. Trump en president Joe Biden via een scherm van de draaikamer tijdens het presidentiële debat in Atlanta, Ga., op 27 juni 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Bidenomics vs MAGAnomics

De mannen op het podium maakten zich sterk voor de economie tijdens hun respectievelijke presidentschappen.

Beide termijnen overlapten met de COVID-19 shutdown en de daarmee samenhangende economische stimulans. De $ 2,2 biljoen CARES Act kwam in 2020 toen Donald Trump president was, terwijl president Biden zelf een economische stimuleringswet van $ 1,9 biljoen had in 2021.

President Biden zei dat de vorige president hem had achtergelaten met een economie “in vrije val” en prees de banengroei tijdens zijn ambtstermijn.

Zijn Republikeinse tegenstander voerde aan dat veel van die banen “bounce back” posities waren, herwonnen na snelle, sterke verliezen tijdens de COVID-19-reactie. Hij beweerde dat de rest naar illegale immigranten ging.

President Trump zei ook dat zijn beleid leidde tot “de grootste economie in de geschiedenis van ons land” voordat COVID-19 het liet ontsporen.

President Biden was het hier niet mee eens en zei dat de voormalige president de eerste was sinds de regering Hoover die zijn ambt verliet met minder banen dan toen hij begon.

President Joe Biden tijdens het presidentiële debat met voormalig president Donald J. Trump in Atlanta, Ga., op 27 juni 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

President Biden zei dat hij “ervoor zal zorgen dat de zeer rijken hun eerlijke deel gaan betalen” om de sociale zekerheid solvabel te houden. Hij herhaalde ook zijn belofte om de belastingen niet te verhogen voor mensen die minder dan $400.000 verdienen.

Toen hem werd gevraagd of de tarieven van de voormalige president de prijzen zouden opdrijven, verdedigde de Republikein ook de maatregel, inclusief zijn tarieven op miljarden dollars aan Chinese importproducten, die onder de regering Biden zijn aangehouden.

“De tarieven zullen de prijzen niet omhoog drijven. Ze gaan er alleen voor zorgen dat landen die ons al jaren bestelen, zoals China en vele anderen … hun dwingen om ons veel geld te betalen [en] ons tekort enorm te verminderen,” zei voormalig president Trump.

Trump belooft de uitslag van 2024 te accepteren als deze ‘eerlijk en legaal’ is

De heer Tapper vroeg voormalig president Trump wat hij zou zeggen tegen kiezers die van mening zijn dat hij de presidentiële eed om de grondwet te “behouden, te beschermen en te verdedigen” heeft geschonden door zijn “acties en passiviteit” op 6 januari.

De voormalige president beantwoordde de vraag niet meteen en benadrukte in plaats daarvan hoe het land beter af was op 6 januari voordat president Biden het Witte Huis betrad.

“We werden over de hele wereld gerespecteerd,” zei hij.

Toen hem de vraag opnieuw werd gesteld, zei voormalig president Trump dat hij de demonstranten had gezegd dat ze zich “vreedzaam en patriottisch” moesten verzamelen.

CNN’s Dana Bash vroeg de voormalige president ook of hij de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2024 zou accepteren “ongeacht wie er wint”.

Voormalig president Trump beantwoordde de vraag in eerste instantie niet direct, waardoor mevrouw Bash de vraag nog twee keer stelde.

De voormalige president zei uiteindelijk dat hij dat zou doen, zolang “het een eerlijke en legale en goede verkiezing is, absoluut”.

Op de vraag of hij zou zeggen dat politiek geweld niet acceptabel is, antwoordde de voormalige president: “Het is totaal onacceptabel.”

Voormalig president Donald J. Trump en president Joe Biden via een scherm van het mediacentrum tijdens het presidentiële debat in Atlanta, Ga., op 27 juni 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Trump ontwijkt en Biden antwoordt onstabiel

De avond werd gekenmerkt door meerdere blunders, het halverwege de zin veranderen van koers en het soms ontwijken van de vragen van de moderators door beide kandidaten.

President Biden, die gedurende delen van het debat een schorre stem had, had het de hele avond bij momenten moeilijk.

President Biden zei per ongeluk: “We hebben Medicare eindelijk verslagen”, wat een tegenzet van voormalig president Trump uitlokte. “Hij had gelijk. Hij heeft Medicare verslagen. Hij heeft het doodgeslagen.”

Na het debat erkende vicepresident Kamala Harris dat de president een “langzame start” had gemaakt.

Maar, merkte ze op, het gaat om “de keuze” die het Amerikaanse volk in november zal maken.

“Ik heb het over een van de belangrijkste verkiezingen van ons collectieve leven,” vertelde ze CNN.

Voormalig president Trump veranderde ook van onderwerp tijdens het beantwoorden van vragen. Toen hem werd gevraagd naar zijn voornemen om “de grootste binnenlandse deportatieoperatie in de Amerikaanse geschiedenis” op te zetten, veranderde hij van onderwerp en begon kritiek te leveren op het immigratiebeleid van president Biden.

Toen hem werd gevraagd naar zijn standpunt over de oorlog in Oekraïne, beweerde de voormalige president dat Amerikaanse veteranen en soldaten president Biden “niet kunnen uitstaan”.

Jacob Burg heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 juni 2024): 6 Takeaways From Biden and Trump’s First 2024 Debate

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.