Thursday, 18 Apr 2024
(Sobrevolando Patagonia/Shutterstock)

7 Alledaagse afleidingen die ons ervan weerhouden volledig te leven

Een tegengif vinden voor afleiding is niet zo eenvoudig, maar een paar tips zullen je helpen om je te concentreren op het leven dat je op dit moment wil leiden.

Hoeveel mensen zijn er niet die zich na een terugblik op hun leven realiseerden dat hun leven bestond uit vallen en opstaan en proberen rond te komen?

Het is niet dat ze geen dromen of wensen hadden over hoe dingen zouden uitpakken, maar op de een of andere manier zijn ze er nooit aan toe gekomen om die dromen waar te maken. Terwijl ze hun leven leefden, eindigden ze zonder zich ooit echt te engageren en bestond hun leven uit eindeloos proberen om het hoofd boven water te houden, zodat bloeien – in plaats van alleen maar overleven – nooit een optie was.

Ik ben altijd al geobsedeerd geweest om het beste uit mijn leven te halen, dus had ik nooit gedacht dat dit een probleem zou zijn waar ik mee zou worstelen. Verlangen alleen is echter niet genoeg.

Afleidingen staan in de weg

Wat mensen ervan weerhoudt om echt te leven is niet het gebrek aan een plan of de wil om het te bereiken, of de omstandigheden om hen heen – het gaat bijna altijd om een afleiding.

Afleiding is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het is alles wat ons ervan weerhoudt om te doen wat we uiteindelijk zouden willen doen. Soms worden we afgeleid door pleziertjes op korte termijn. We kunnen ook worden afgeleid door onze innerlijke strijd.

Wat is het tegengif voor een leven vol afleiding? Het antwoord is niet zo eenvoudig. De oplossing is uiteindelijk persoonlijk. Ieder van ons moet uitzoeken wat hij of zij kan doen om zich te focussen en zijn of haar enorme energie te kanaliseren om vooruitgang te maken. Wat ik heb vastgesteld is dat het moet beginnen met herkenning.

Je moet weten wat je afleidt en waarom.

Hieronder deel ik een lijst van wat ik beschouw als de meest voorkomende afleidingen in onze huidige samenleving. Het doel van de lijst is om je te helpen jezelf een spiegel voor te houden en je af te vragen: wat slokt mijn beste tijd en energie op? En wat weerhoudt me van datgene wat ik echt verlang?

7 Alledaagse afleidingen die ons ervan weerhouden volledig te leven

Ik hoop dat deze punten weerklank vinden en je inspireren om een serieuzer gesprek te beginnen (hopelijk met een vertrouwde vriend) over hoe je een nieuwe weg voorwaarts kunt inslaan.

1. Besluiteloosheid

Maar al te vaak lopen we vast in het leven omdat we er niet in slagen moeilijke keuzes te maken die gepaard gaan met afwegingen. We willen alles, overal en tegelijk. Maar een besluiteloze houding verlamt ons om vooruit te komen. Uiteindelijk maken we helemaal geen keuzes en plukken we niet de vruchten van het moedig kiezen van een nieuwe koers.

2. Verslaving aan sociale media

Elke vorm van verslaving is een enorme afleiding, maar ik zal het hebben over de verslaving die ik het meest zie en het beste ken. Net als baby’s die fopspenen gebruiken om zich te troosten, zijn beeldschermen de grote fopspenen die volwassenen gebruiken om zich te kalmeren, te troosten en af te leiden van alles wat hen ongemakkelijk maakt, inclusief de realiteit van het leven. Onze verslaving aan schermen leidt ons af van de echte wereld van mensen en dingen die essentieel zijn om een goed leven te leiden.

3. Verteerd worden door succes

Leven om indruk te maken op anderen of proberen om een identiteit te creëren op basis van status is een grote afleiding. Als mensen zullen we altijd geven om wat andere mensen denken, maar het is beter om deze cirkel klein te houden en je te richten op de mensen die jou het beste kennen – die “succes” in een bredere dimensie zien dan simpelweg prestaties in een klein stukje van het leven.

4. Perfectionisme

Sommigen van ons leggen de lat voor zichzelf zo hoog dat we iets nooit echt voltooid kunnen noemen. Hoewel dit een gewaagde manier van leven lijkt, is het eigenlijk een angstige manier. Perfectionisme wordt gedreven door angst om te falen, om er dom uit te zien, om niet goed genoeg te zijn – maar waar in het leven of in de natuur is perfectie een standaard? We moeten onze beperkingen accepteren en prioriteit geven aan wat we wel kunnen doen met hetgeen dat we hebben. Dat is alles wat we kunnen doen en dat is genoeg.

5. Materialisme

Een gemakkelijke manier om de vooruitgang in je leven te meten is door het vergaren van rijkdom en materiële goederen, toch? Er is alleen één groot probleem: rijkdom en spullen vergaren is een streven dat langzaam al het andere in je leven opslokt. Je zult nooit het gevoel hebben dat je genoeg hebt, je zult niet kunnen stoppen met verzamelen en het zal je bijna zeker afleiden van het maken van echte maatstaven voor vooruitgang, zoals een leven met een doel en verbondenheid met de gemeenschap.

6. Vergelijking

Er is altijd wel iemand die iets interessanters doet dan jij, meer geld verdient dan jij of het schijnbaar beter naar zijn zin heeft. Dit is geen grote tragedie, tenzij je er zelf een van maakt. Dezelfde sociale en materiële normen aanhouden als je vrienden of buren zal je alleen maar wegdrijven van dankbaarheid voor wat je hebt – wat de eenvoudigste en meest diepgaande manier is om je leven te verbeteren.

7. Leven in het verleden of in de toekomst

Om echt te leven, is het essentieel om bezig te blijven in het huidige moment. Leven met spijt over het verleden of je zorgen maken over de toekomst zal je beroven van je vermogen om vandaag te waarderen. En wat is het leven anders dan een paar duizend dagen zoals vandaag die aan elkaar geregen zijn tot één groot verhaal? Hoewel het goed is om herinneringen op te halen, moet je je niet laten leiden door beslissingen die verleden tijd zijn en die je niet meer kunt veranderen. Hoewel het goed is om te plannen, laat de uitkomsten van morgen zichzelf bepalen. Leef op zo’n manier dat je van de reis kunt genieten.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 februari 2024): 7 Distractions That Keep You From Living Fully

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.