Wednesday, 12 Jun 2024
Unsplash

7 manieren waarop ouders betere luisteraars kunnen worden

Actief luisteren zorgt ervoor dat uw kinderen zich gehoord en begrepen voelen, maar er komt meer bij kijken dan u denkt.

Heb je er ooit spijt van gehad dat je het lange verhaal van je kind hebt afgekapt of dat je de behoefte van een kind om te praten hebt genegeerd, omdat je met iets anders bezig was? Heb je ooit ongeduldig gewacht tot een kind klaar was met zijn lange beschrijving van een tekening die het had gemaakt of alles wat het weet over dinosaurussen, omdat je het zo druk had?

De meeste ouders zijn nog niet zo lang bezig voordat ze merken dat ze momenten verzamelen waar ze niet trots op zijn.

Wij ouders kunnen gemakkelijk onze echte prioriteiten uit het oog verliezen door verplichtingen, verantwoordelijkheden en extreme vermoeidheid. Wij weten echter dat we het meest waarde hechten aan de aanwezigheid van onze kinderen, het respecteren van hun behoefte en verlangen om met ons te delen wat zij denken en voelen, hen laten zien dat wat zij te zeggen hebben belangrijk voor ons is, en ervoor kiezen onze kostbare tijd aan hen te besteden boven het afmaken van de was of het beantwoorden van e-mails.

We willen dat onze kinderen weten dat we er altijd voor hen zijn, dat ze in alle veiligheid en comfort hun hart met ons kunnen delen en dat we van hen houden. Ongeduld, ongemak en, als we eerlijk zijn, gewoon egoïsme kan ons in de weg staan.

Er zijn echter manieren om onze luistervaardigheden te verbeteren, in het belang van onze kinderen. Hier zijn enkele ideeën om te overwegen.

Erken het moment

Wanneer je je van de ene taak naar de andere haast, verwoed je to-dolijstje afwerkt en droomt van het moment dat je hoofd daadwerkelijk het kussen raakt als je al die dingen maar gedaan krijgt, merk je misschien niet eens dat je kind iets met je wil delen. Zo wil je het leven niet aan je voorbij laten gaan.

Neem stappen om je leven te vereenvoudigen, vertraag en merk op wanneer het tijd is om je onverdeelde aandacht te geven aan een kind dat je alles wil vertellen over wat het net in een boek heeft gelezen of je de ingewikkelde details wil laten zien van het legovoertuig dat het net heeft ontworpen. Zorg voor meer eenvoud en kalmte om meer aanwezig te kunnen zijn bij je geliefden.

Verwijder afleidingen

Als de televisie aanstaat of je luistert naar iets, zet die dan zachter. Als je je telefoon hebt, leg hem dan weg. Als je midden in een taak zit, stop dan. Houd oogcontact met uw kind en geef het uw volledige aandacht.

Zie de wereld door hun ogen

Heb je ooit een foto of video van jou en je kind terug bekeken en je gerealiseerd dat hun perspectief er op dat moment anders uitzag dan jij je herinnerde? Dat soort blik van derden kan nuttig zijn om de kijk van je kind op de dingen te herkennen. Denk aan hun leeftijd, hun niveau van nieuwsgierigheid, hun behoefte om te leren en zich uit te drukken en hun verlangen om met jou in contact te komen. Oefen empathie en medeleven terwijl je je luistervaardigheden met je kinderen verbetert.

Wees enthousiaster

Als je kinderen je een verhaal vertellen, ga dan op het puntje van je stoel zitten en neem alles wat ze je vertellen gretig in je op. Oefen je in het weerstaan van de tegenstrijdige gedachten die ongetwijfeld opkomen over de afwas in de gootsteen of het werkproject waar je achteroploopt. Richt je aandacht in plaats daarvan als een laser op dat kind en zijn of haar verhaal. Stel vervolgvragen. Laat je meeslepen in het moment. Overwin de weerstand.

Weersta de drang tot kritiek

Ze beschrijven misschien een levensgevaarlijk plan om met hun fiets over een ravijn te springen, of een rommelige, glinsterende, uitgestrekte metropool te bouwen die je keuken zeker een week buiten gebruik zal stellen, maar durf hun creativiteit of beschrijvend enthousiasme niet de kop in te drukken met je zorgen. Luister met een open geest en een verlangen om te begrijpen wat ze je vertellen. Moedig ideeën, verwondering en nieuwsgierigheid aan, en laat niet toe dat je een emmer koud water over dit alles gooit. Als je hen en hun fiets van die klif wil praten, is dat iets voor een andere dag. Voor nu, luister naar ze; sluit ze niet uit.

Wees het voorbeeld

Alsof je nog meer redenen nodig hebt om goed naar je kinderen te luisteren, bedenk dan dat je uitstekende luistervaardigheden modelleert die zij zeker zullen nadoen. Goed kunnen luisteren is een vaardigheid die in elk aspect van het leven van toepassing is, niet alleen in het ouderschap. Het geschenk dat u hen geeft door uw luistervaardigheden te verbeteren, gaat veel verder dan het actief deelnemen aan hun gesprekken.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 oktober 2022): 7 Ways Parents Can Become Better Listeners

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.