Sunday, 19 May 2024
Nabestaanden verzamelen zich buiten gedenkzalen voor de overledenen bij een uitvaartcentrum in Shanghai op 31 dec. 2022. (Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images)

900 miljoen mensen in China besmet met COVID-19, schatting van studie; officieel 60.000 doden in afgelopen maand.

Volgens een studie van de Peking Universiteit zijn ongeveer 900 miljoen Chinezen besmet met COVID-19 in de laatste uitbraak in China en heeft bijna 80 procent van hen ernstige symptomen. Ondertussen erkennen Chinese gezondheidsfunctionarissen dat de afgelopen maand ongeveer 60.000 COVID-gerelateerde sterfgevallen in ziekenhuizen in het hele land hebben plaatsgevonden, na internationale druk voor transparantie en gegevens.

Op 11 januari was 64 procent van de 1,4 miljard inwoners van China—ongeveer 900 miljoen mensen—besmet met COVID-19, meldden de Chinese media Economic Observer op 13 januari, onder verwijzing naar een recente studie van een onderzoeksgroep onder leiding van professor Ma Jingjing van de National School of Development van de Peking University.

In het rapport staat dat de hoogste besmettingscijfers voor de huidige ronde van de uitbraak in drie provincies in het westen van China liggen. De provincie Gansu stond het hoogst genoteerd met ongeveer 91 procent van de besmette mensen, gevolgd door de provincie Yunnan met een besmettingspercentage van 84 procent en de provincie Qinghai met 80 procent.

De modelschattingen van infectiepercentages in de studie werden berekend op basis van zoekvolumes op online platforms voor symptomen die verband houden met COVID-19-infectie, aldus Ma. Gezien het gebrek aan officiële gegevens, gebruikten de auteurs het aantal online zoekopdrachten voor symptomen zoals “koorts” en “hoest” als een indicatie van de lokale infectiecijfers, zei ze.

Een man staat voor een afgezet gebied, waar COVID-19-patiënten op ziekenhuisbedden liggen in de lobby van het Chongqing No. 5 People’s Hospital in China’s zuidwestelijke stad Chongqing op 23 december 2022. (AFP via Getty Images)

De studie omvatte waarschijnlijk niet veel oudere Chinezen, omdat zij niet gewend zijn online informatie te zoeken, merkte Li Muyang op tijdens zijn talkshow op NTD op 13 januari. Het aantal herinfecties is waarschijnlijk ook niet opgenomen in de schattingen van de studie. Het werkelijke aantal infecties in China kan hoger zijn dan 900 miljoen, zei hij.

Het model in het rapport voorspelde ook dat de huidige golf van COVID-19-infecties in China zijn piek op 20 december 2022 heeft bereikt. Andere deskundigen menen echter dat het aantal infecties kan blijven toenemen naarmate de nieuwjaarsvakantie nadert.

COVID-golf moet nog pieken

Zeng Guang, voormalig hoofd van China’s Center for Disease Control, zei op de “Shenzhou Cell New Crown Recombinant Protein Multivalent Vaccine Research and Development Conference” op 8 januari dat de COVID-golf op sommige plaatsen net zijn piek begint te bereiken en op het Chinese platteland nog niet, volgens de Chinese media Caixin. Zeng schatte dat de piek van de COVID-golf ergens tussen februari en maart zal komen en dat de duur van de piek van ernstige gevallen langer zal zijn.

Zeng toonde zich bezorgd over de situatie in de Chinese plattelandsgebieden, waar naar verwachting veel Chinezen tijdens de nieuwjaarsvakantie naartoe zullen gaan. Hij zei dat er een groot aantal ouderen, jongeren, zieken en gehandicapten op het platteland wonen en dat de medische infrastructuur en omstandigheden daar slecht zijn.

Zhang Wenhong, China’s top-epidemioloog en directeur van het China Medical Center for Infectious Diseases, zei in een lezing dit jaar dat het besmettingspercentage van deze golf zeer hoog is.

Tijdens het nieuwe maanjaar op 23 januari kan het nationale besmettingspercentage oplopen tot 80 procent, wat betekent dat meer dan 1,1 miljard mensen zullen worden besmet, schatte hij.

Ernstige symptomen

De onderzoeksgroep van de Universiteit van Peking ondervroeg 11.443 COVID-19-patiënten en 76 procent van hen meldde dat hun symptomen erger waren dan die van de griep.

In het rapport staat dat de meeste ondervraagde besmette mensen één of meer symptomen hadden van koorts, hoest en sputum, verstopte neus, loopneus, keelpijn, veranderd gevoel van smaak en geur, en diarree. Het meest voorkomende symptoom was koorts: 82 procent van de besmette respondenten ontwikkelde dit symptoom, waarvan 75 procent hoge koorts had (38,5 graden Celsius en hoger) en 47 procent koorts die drie of meer dagen aanhield.

Maar liefst 86 procent van de geïnfecteerden gebruikte koortswerende middelen.

In een gang op de spoedafdeling van het Zhongshan-ziekenhuis liggen patiënten op bedden tijdens een uitbraak van COVID-19 in Shanghai op 3 januari 2023. (Personeel/Reuters)

Op 13 januari werd het rapport van de Universiteit van Peking het meest gezochte item op de Chinese websites, waardoor verhitte discussies ontstonden.

“Hebben de zogenaamde deskundigen niet eerder gezegd dat 90 procent van de besmette mensen asymptomatisch is?”, postte een burger. “Kom nu naar buiten en leg het uit.”

Een ander postte: “Ik heb koorts. Mijn hele lichaam doet pijn en ik voel me zwak. Mij werd verteld dat ik een mild geval was.”

Een post luidt: “De nawerkingen van COVID zijn zeer ernstig. Ik werd bijna een maand geleden besmet, en ik ben nog steeds zwak en ik ben buiten adem als ik me beweeg.”

Grote online Chinese nieuwsportalen zoals sina.com verwijderden al snel artikelen waarin de studie werd besproken.

Op 14 januari bracht China’s National Health Commission uiteindelijk een rapport uit waarin 59.938 COVID-gerelateerde sterfgevallen in Chinese ziekenhuizen van 8 dec. 2022 tot 12 jan. werden geschetst.

De bekendmaking van het cijfer kwam na wijdverbreide internationale kritiek, onder meer van de Wereldgezondheidsorganisatie, op het Chinese communistische regime omdat het de ernst van de uitbraak en het gebrek aan transparantie onderschat.

Het werd onmiddellijk het meest gezochte onderwerp op baidu.com, het Chinese equivalent van Google. Veel Chinezen twijfelen nog steeds aan de juistheid van dit officiële cijfer.

Nabestaanden verzamelen zich buiten de herdenkingshallen voor de overledenen in een uitvaartcentrum in Shanghai op 31 dec. 2022. (Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images)

Iemand postte op sociale media: “Ziekenhuizen registreerden meer dan 50.000 sterfgevallen, maar er zijn veel sterfgevallen in stedelijke en landelijke gebieden die niet tijdens een ziekenhuisopname hebben plaatsgevonden en niet worden geregistreerd!”.

Een andere burger zei: “Hoeveel doden zijn er op het platteland die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen? Het moet een veelvoud zijn van het aantal doden in de ziekenhuizen.”

Een bericht luidt: “Hoeveel zijn er gestorven zonder naar het ziekenhuis te gaan?”

Feng Chongyi, een China-expert en professor aan de University of Technology Sydney, vertelde The Epoch Times op 14 januari dat de regerende Chinese Communistische Partij (CCP) de waarheid in alle ernst achterhoudt en dat het werkelijke dodental van COVID-19 wel eens veel hoger zou kunnen liggen dan wat de partij heeft gemeld.

“Omdat verslaggevers van buitenlandse media rechtstreeks naar de begrafenisondernemingen zijn gegaan om de situatie te bekijken en de sociale media worden overspoeld met berichten waarin overal zoveel dode lichamen en zoveel doodskisten te zien zijn, weet iedereen dat Beijing liegt,” zei Feng. “De relatie tussen de WHO en de CCP is ook erg gespannen, omdat de WHO bleef vragen om de echte gegevens vrij te geven. Het Chinese regime staat onder druk. Het maakt nu een kleine verandering, zelfs als het tienduizenden extra[doden] meldt, is het nog steeds ver van de werkelijkheid. Het werkelijke dodental is waarschijnlijk 10 keer, 20 keer of 30 keer meer dan de gegevens die het zojuist heeft vrijgegeven.”

Hij merkte op dat het hoogste echelon van de CCP heel goed weet dat veel mensen zijn gestorven tijdens de laatste uitbraak, maar dat ze niet durven toegeven dat hun beleid heeft gefaald.

“Ook al werd Xi Jinping’s ‘Zero-COVID’ beleid opgegeven, hij heeft er nooit iets over gezegd, noch heeft hij ook maar het geringste medeleven met de mensen getoond voor hun ziekte en dood,” zei Feng. “Hij prijst nog steeds zijn prestaties [bij het omgaan met COVID].”

Feng gelooft dat de vertraging en het verzwijgen van de echte gegevens in deze ronde van China’s COVID-19-uitbraak de geloofwaardigheid van de CCP heeft aangetast.

Ning Haiphong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 januari 2023): 900 Million in China Infected With COVID-19, Study Estimates; Officials Report 60,000 Deaths in Past Month

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.