Wednesday, 12 Jun 2024
China's vicepremier Sun Chunlan, CPC Centraal Comité Politiek Bureaulid Liu Guozhong en vicevoorzitter van de Chinese Politieke Raadgevende Volksconferentie (CPPCC) Shi Taifeng wonen de vierde plenaire zitting van het Nationale Volkscongres bij in Peking, op 11 maart 2023.(Lintao Zhang/Getty Images)

Aanstelling van nieuwe ‘United Front’ Minister wijst op escalerende infiltratie vanuit China naar andere landen

INFILTRATING THE WEST

Peking heeft Shi Taifeng onlangs benoemd tot nieuwe minister van het United Front Work Department (UFWD), een stap die kan worden gezien als onderdeel van een escalatie van overzeese beïnvloeding door het Chinese communistische regime, aldus een China-deskundige.

Shi leidt ook de China Overseas Friendship Association (COFA), die rijke en invloedrijke Chinezen in verschillende landen over de hele wereld rekruteert om bestuursleden van de COFA te worden en om zo als influencers in hun lokale gebieden voor de Chinese Communistische Partij (CCP) te opereren. Alle COFA-bestuurders en -leden moeten worden goedgekeurd door de UFWD.

“De zogenaamde COFA is de overzeese ‘trekpop’ van de UFWD,” zei Li Yanming, een China-expert die in Amerika woont, tegen The Epoch Times.

Li wees erop dat zelfs de naam van COFA misleidend is, omdat het moeilijk is te achterhalen wat voor eenheid het is. Er bestaat geen soortgelijke organisatie in het Westen, wat erop wijst dat de CCP terughoudend is om de werkelijke functie van COFA bekend te maken.

In tegenstelling tot de staatsveiligheid en de militaire inlichtingensystemen van de CCP, werkt de UFWD onofficieel en richt zich op het versterken van netwerken in het buitenland en het werven van niet-professioneel inlichtingenpersoneel.

Overzeese vertegenwoordigers van China Development Forum waaronder Mark Zuckerberg, CEO van Facebook (L) wonen een vergadering bij in de Grote Hal van het Volk in Peking, op 21 maart 2016. (Kenzaburo Fukuhara – Pool/Getty Images)

UFWD heeft een lange geschiedenis van infiltratie in landen buiten China. Het werkt zowel politiek als economisch om invloedrijke mensen van over de hele wereld in het zadel van de CCP te hijsen.

In de Verenigde Staten infiltreert de UFWD ook in Chinese etnische en religieuze minderheidsgroepen die het doelwit zijn van de CCP.

De machtigste minister

De 67-jarige Shi Taifeng wordt beschouwd als de machtigste minister van het United Front in de geschiedenis van de CCP vanwege zijn vele cruciale titels, zoals lid van het Politiek Bureau van het Centraal Comité, secretaris van het Centraal Secretariaat, adjunct-secretaris van de partijgroep van het Comité van het Politiek Raadgevend Congres en vice-voorzitter van het Politiek Raadgevend Congres. Shi is volgens officiële verklaringen ook vice-voorzitter van de Centrale Partijschool geweest, vice-secretaris en gouverneur van het partijcomité van de provincie Jiangsu, partijsecretaris van Ningxia, partijsecretaris van Binnen-Mongolië en voorzitter van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen.

Het is de gewoonte van de CCP dat de vice-president van de Politieke Consultatieve Conferentie minister van het United Front wordt.

Shi’s promotie naar het Centraal Politburo na het 20e partijcongres in oktober 2022 betekende zijn toegang tot het besluitvormingsniveau van de CCP.

De UFWD heeft nu een ongekend uitgebreide jurisdictie, waarbij hij het Nationaal Comité voor Etnische Zaken en kantoren voor Xinjiang en Tibetaanse regio’s onder zijn hoede heeft.

Bovendien werden vijf jaar geleden ook het Bureau voor Overzeese Chinese Zaken van de Staatsraad en de Staatsadministratie voor Religieuze Zaken, die toezicht houden op respectievelijk buitenlandse zaken en religieuze overtuigingen, samengevoegd in de UFWD.

De uitbreiding van de UFWD en de taken van zijn minister wijzen erop dat de CCP een “groot verenigd front” met agressieve mondiale ambities aan het opbouwen is, aldus Li, die eraan toevoegde dat de internationale gemeenschap alert moet zijn op de mogelijkheid van een verdere escalatie van de activiteiten van de geheime dienst van het regime in het buitenland.

Utah, een zwaar geïnfiltreerde Amerikaanse staat

De COFA is overzee actief, zoals blijkt uit de recente onthulling van haar infiltratie in de Amerikaanse staat Utah, ondanks de spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Volgens een verslag van Associated Press van 28 maart hebben de CCP en haar aanhangers jarenlang banden opgebouwd met ambtenaren in Utah. Als gevolg daarvan hebben wetgevers in Utah wetgeving die Peking niet aanstaat uitgesteld, hun veto uitgesproken over resoluties waarin het ongenoegen over de CCP wordt geuit en hun steun uitgesproken voor manieren om het imago van het communistische regime te verbeteren.

Een dergelijk succesvol effect is grotendeels te danken aan Taowen Le, een inwoner van Utah en bestuurslid van COFA.

Le is professor in de afdeling Informatiesystemen en Technologie aan de Weber State University in Utah, aldus het verslag. Hij woonde in 2022 een bijeenkomst bij van de Politieke Consultatieve Conferentie in Peking, waar hij in een publicatie van de UFWD werd geciteerd met de woorden: “Ik voel de kracht van het Chinese systeem.”

Toen een wetgever uit Utah in 2021 een resolutie indiende waarin het optreden van de CCP tegen Oeigoeren in Xinjiang werd veroordeeld, stuurde Le een sms-bericht waarin hij de wetgever aanviel. Die resolutie werd dat jaar niet aangenomen, en een soortgelijk initiatief in januari kreeg niet eens de kans om gehoord te worden, aldus het verslag.

Utah Gov. Spencer J. Cox spreekt tijdens een briefing in het Utah State Capitol in Salt Lake City, Utah, op 8 januari 2021. (Jeffrey D. Allred/Deseret News via AP)

Volgens het verslag stuurde Le een persoonlijk verzoek aan de Gouverneur van Utah, Spencer Cox, voor een ontmoeting met de Chinese ambassadeur. Hij heeft ook bijeenkomsten georganiseerd voor Utah- en CCP-functionarissen, wetgevers naar China begeleid en geadviseerd over de beste manier om de gunst van Peking te winnen.

Le vertelde de Associated Press dat zijn pleidooi voor Chinese kwesties spontaan is en niet in opdracht van het Chinese regime.

Het verslag citeert Amerikaanse functionarissen die zeggen dat lokale functionarissen in de Verenigde Staten het risico lopen gemanipuleerd te worden door de CCP en dat de communistische invloedsbeweging een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS.

De verslaggever van de Epoch Times kon geen contact opnemen met Le voor commentaar.

Tal van overzeese Chinese allianties

In september 2020 bracht de Jamestown Foundation, een in Washington gevestigde denktank, een verslag uit waarin de financiële overzichten van Chinese agentschappen werden ontleed. Het ontdekte dat UFWD alleen al in 2019 meer dan 2,6 miljard dollar uitgaf, meer dan de uitgaven van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de CCP of het ministerie van Openbare Veiligheid.

Van de 2,6 miljard dollar werd volgens het verslag bijna 600 miljoen dollar besteed aan kantoren om buitenlanders en overzeese Chinese gemeenschappen te beïnvloeden.

In oktober 2020 publiceerde Newsweek een exclusief onderzoek, waarin werd gemeld dat ongeveer 600 organisaties in de Verenigde Staten regelmatig contact onderhouden met de CCP of onder leiding staan van de CCP.

Xi Jinping, plaatsvervangend leider van de Chinese Communistische Partij, houdt een toespraak voordat hij het eerste Confucius-instituut voor Chinese geneeskunde in Australië opent, aan de RMIT-universiteit in Melbourne op 20 juni 2010. (William West/AFP via Getty Images)

Volgens Newsweek zijn de volgende soorten organisaties van de CCP aangesloten bij de UFWD: Chinese verenigingen van stedelingen (ten minste 83), Chinese hulpverleningscentra (10), kamers van koophandel (32), media in de Chinese taal (13), bijna de helft van de Chinese beroepsverenigingen (70), verenigingen voor vredeshereniging (38), vriendschapsorganisaties (5) en 129 groepen die educatieve en culturele activiteiten organiseren.

“Daarnaast zijn er 265 Chinese Student en Scholar Associations voor de ongeveer 300.000 Chinese studenten in de VS. Deze zijn verbonden met de [CCP] politiek, vaak via Chinese diplomaten, meestal de onderwijssecretaris in een consulaat,” aldus het onderzoeksverslag.

Het verslag zei ook dat het essentieel is op te merken dat de meeste Chinezen in elke groep misschien niet op de hoogte zijn van de banden van de organisatie met de CCP en dat individuen zich misschien hebben aangesloten uit een gevoel van gemeenschap of voor zakelijke kansen.

In dit verband gelooft Li dat de meeste van deze organisaties eruit zien als maatschappelijke organisaties, maar dat het allemaal geheime diensten zijn die namens de CCP werken.

“Zij [de meeste overzeese Chinese verenigingen] staan op één lijn met het overzeese zenuwstelsel van de CCP, infiltreren op verschillende plaatsen en breiden de ideologie van de CCP uit naar het buitenland”, zei Li.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7  april 2023): New CCP United Front Minister Signals Escalating Infiltration of Foreign Countries

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.