Thursday, 20 Jun 2024
Ambulanciers brengen een patiënt naar een kliniek die COVID-19 patiënten behandelt in Peking op 21 december 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Aantal overlijdens onder CCP-elites neemt toe nu COVID-19-golf China treft

Het begon met hoge koorts, een duidelijk teken van COVID-19, dat al snel leidde tot een positief testresultaat. Yang Lianghua, voorheen hoofdverslaggever voor People’s Daily, de officiële spreekbuis van het Chinese communistische regime, en hoofdredacteur van de internationale editie van de krant, moest vervolgens op de spoedafdeling van een vooraanstaand ziekenhuis in Peking wachten op een vrijgekomen bed. Op dat moment was het ziekenhuis al overvol.

Na tussenkomst van de hoogste leidinggevenden van de staatsmedia en de directeur van het ziekenhuis werd Yang uiteindelijk opgenomen op de intensive care-afdeling, waar hij enkele uren later overleed. Doodsoorzaak: een bacteriële longinfectie.

Yang was één uit een lange rij van prominente figuren die banden hebben met de Chinese Communistische Partij (CCP) en die stierven tijdens de huidige golf van Omicron die China overspoelt, nadat het regime abrupt zijn jarenlange draconische COVID-19-beperkingen heeft versoepeld, die het bedrijfsleven hebben stilgelegd, de Chinese economie hebben verlamd en het voor heel wat Chinezen een uitdaging hebben gemaakt om te overleven.

Deze abrupte ommezwaai werd echter gemaakt zonder dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om de bevolking te helpen het hoofd te bieden aan het toenemende aantal infecties.

De gezondheidszorg van het land is slecht voorbereid. Terwijl het virus zich meer en meer over de bevolking verspreidt, is er chaos ontstaan in ziekenhuizen en crematoria, en zelfs Chinese elites, die bekend staan om hun privileges, blijken niet in staat om de dans te ontspringen.

Naast Yang stierven de afgelopen weken onder meer Zhou Zhichun, voormalig adjunct-hoofdredacteur en vice-voorzitter van het staatsbedrijf China Youth Daily; politicus Zhu Zhihong, die ooit voorzitter was van het provinciaal comité van de politieke adviesconferentie van het Chinese volk in Jiangxi ; de 39-jarige Peking Opera-actrice Chu Lanlan; de marxistische econoom Hu Jun; Liu Ji, de voormalige onderdirecteur van de Nationale Sportcommissie; Wu Guanying, de ontwerper van de mascottes van de Olympische Spelen van 2008; en tientallen illustere professoren van twee van China’s meest prestigieuze academische instellingen, de Universiteit van Peking en de Tsinghua Universiteit.

Er zijn ook een tiental vooraanstaande gezondheidsdeskundigen overleden, waaronder Nan Dengkun, die als pionier wordt beschouwd van de Chinese medische revalidatie-industrie, alsook de topfarmaceut Wei Shuli.

Lijkwagens staan in de rij aan een crematorium in Peking op 22 december 2022. (STF/AFP via Getty Images)

Officiële cijfers zijn sterk geminimaliseerd

Ondanks de toename van rouwadvertenties van prominente personen van de staatsmedia, werden er weinig details vrijgegeven over hun doodsoorzaken.

Het Chinese regime grijpt terug op zijn aloude methode om de COVID-infectie- en sterftecijfers sterk te minimaliseren in een poging om de nieuwsberichten te temperen dat het imago van de CCP zouden kunnen aantasten. De Nationale Gezondheidscommissie heeft tot nu toe officieel slechts een handvol COVID-doden geregistreerd, negen in drie weken tijd. Alleen patiënten die sterven aan een door COVID veroorzaakte longontsteking en ademhalingsproblemen zijn in dit cijfer opgenomen. Degenen met onderliggende aandoeningen tellen niet mee.

Maar de realiteit laat een veel grimmiger beeld zien.

Begrafenisondernemers in het hele land moeten de klok rond werken om de lichamen te cremeren en de gezondheidsautoriteiten moedigen artsen die de afgelopen vijf jaar met pensioen zijn gegaan aan om weer aan het werk te gaan om het personeelstekort op te vangen. Een groot deel van het medisch personeel is zelf ziek geworden door COVID. Een topchirurg van een ziekenhuis in Peking vertelde de Chinese media dat ongeveer 70 procent van de gezondheidswerkers in zijn eenheid ziek was, waaronder hijzelf, maar dat hij moest blijven werken.

Het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Airfinity gaat ervan uit dat momenteel waarschijnlijk meer dan 5.000 mensen per dag sterven aan COVID-19, gebaseerd op modelberekeningen volgens regionale Chinese gegevens.

Een man houdt een bloemenkrans vast bij een crematorium in Peking op 22 dec. 2022. (STF/AFP via Getty Images)

De officiële cijfers van China blijken zo onbetrouwbaar te zijn dat zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie, een instantie die zich doorgaans heeft ingehouden om het regime rechtstreeks te veroordelen voor zijn gebrek aan transparantie tijdens de pandemie, haar twijfels heeft geuit.

“In China zijn relatief weinig intensive care-gevallen gemeld, maar nochtans lopen de intensive care-afdelingen vol”, zei Mike Ryan, directeur van het WHO programma voor gezondheidscrises, op 21 december tegen verslaggevers.

“Ik zou niet willen zeggen dat China ons bewust niet vertelt wat er aan de hand is. Ik denk dat ze achter de feiten aanlopen.”

Retributie

Heng He, een China-analist, ziet een metafysisch element achter de huidige COVID-golf. Hoewel de ware tol van de uitbraak onbekend is, is het aantal getroffen Chinese elites opmerkelijk, zei hij.

Velen van hen zijn hoofdrolspelers in de machtsstructuur van het regime en hebben zich ingezet als propagandisten om het imago van de CCP op te poetsen.

“Misschien denk je dat het niets voorstelt, maar de CCP is een misdaadorganisatie,” zei hij tegen The Epoch Times, en hij voegde eraan toe dat de recente toename van het aantal gevallen mensen zou moeten doen nadenken over hun banden met het regime. “Je leven verbinden met het lot van de partij zal je geen goed doen.”

Het idee dat “je oogst wat je zaait”, zei hij, is sinds de oudheid diep geworteld in de geest van het Chinese volk.

“Een populair volksgeloof in China is dat goede daden zullen leiden tot beloningen en omgekeerd, en dat je gedurende je leven vergelding kunt tegenkomen,” zei Heng.

“Daarom waarschuwen Chinezen altijd tegen het helpen van iemand bij een slechte daad, vooral voor wat betreft de vervolging van religies.”

Heng wees op de brute onderdrukkingscampagnes van het regime tegen Falun Gong en andere geloofsovertuigingen.

“In zekere zin kun je dit beschouwen als een karmische vergelding”, zei hij.

Dat concept werd geïllustreerd in een artikel uit maart 2020 van Li Hongzhi, de stichter van de spirituele discipline Falun Gong.

“Maar een pandemie zoals het huidige Chinese communistische virus (of ‘Wuhan-virus’) komt met een reden en het heeft doelen. Het is gekomen om leden van de Partij en degenen die de kant van de Partij hebben gekozen te elimineren,” schreef Li.

“Als iemand hieraan twijfelt, kijk dan maar naar welke landen of mensen het hardst door het virus zijn getroffen: het zijn degenen die dicht bij de CCP staan. Wat moeten mensen dan doen? Mensen moeten zich distantiëren van de CCP en niet langer de kant van de partij kiezen.”

Familieleden volgen een urne met de as van een geliefde aan een crematorium in Peking op 22 dec. 2022. (STF/AFP via Getty Images)

De elites zijn weerloos

De hogere rangen van de CCP, die zich de afgelopen jaren grotendeels hebben kunnen afschermen van de schadelijke gevolgen van de lockdowns, zijn in de laatste golf plotseling kwetsbaar geworden.

Een account op Weibo, China’s variant van Twitter, die toebehoort aan de vrouw van Zhao Lijian, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken die berucht is om zijn havikachtige retoriek en het verspreiden van desinformatie over het virus, waaronder de leugen dat het virus door het Amerikaanse leger in Wuhan zou zijn binnengebracht, klaagde onlangs dat ze geen antivirale middelen of ontstekingsremmers heeft kunnen bemachtigen.

“Hoeveel dagen zul je koortsig blijven vooraleer je herstelt?” schreef ze, volgens een screenshot van een verwijderd bericht, zonder aan te geven naar wie ze verwees. “Waar zijn al die medicijnen gebleven?”

Later voegde ze eraan toe dat ze ijslolly’s gebruikten om de lichaamstemperatuur te verlagen.

Gezondheidswerkers verplaatsen een COVID-19-patiënt op een brancard op de spoedafdeling van het First Affiliated Hospital of Chongqing Medical University in Chongqing, China, op 22 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Hu Angang, econoom en directeur van het Center for China Studies, die het communistische leiderschap adviseert, verloor onlangs zijn schoonvader aan een longontsteking veroorzaakt door COVID-19. De familie kon het noodnummer van de hulpdiensten een uur lang niet bereiken en moest vervolgens enkele uren wachten voordat de ambulance arriveerde, aldus een veel geciteerd bericht van Mei Xinyu, een senior analist bij het International Trade and Economic Cooperation Institute van het Chinese ministerie van Handel.

“Deze oude man was een hooggeplaatst partijlid dat door het land nog met medailles werd geëerd, maar het enige wat hem nu nog te wachten staat, is zijn crematie in het ziekenhuismortuarium,” schreef May op 21 december, eraan toevoegend dat het Babaoshan Funeral House, waarnaar zijn lichaam zal worden overgebracht, ongeveer 200 tot 300 lichamen per dag cremeert. “Vandaag is er geen plaats voor hem.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 december 2022): Deaths Among CCP Elites Rise as COVID-19 Wave Hits China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.