Thursday, 18 Jul 2024
(Artem Furman/Shutterstock)

Acupuntmassage, medicinale thee en dieet tegen hoofdpijn en duizeligheid

Acupunctuur, acupuntmassage en natuurlijke therapieën zoals kruidenthee en diëten in TCM zijn al duizenden jaren bekend in China.

Studies hebben bevestigd dat acupuntmassage, medicinale thee en dieet in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) hoofdpijn en duizeligheid kunnen verlichten of behandelen.

TCM gelooft dat hoofdpijn en duizeligheid worden veroorzaakt door cerebrale ischemie en hypoxie als gevolg van onvoldoende qi en bloed. Door gebruik te maken van natuurlijke therapieën zoals acupuntmassage, kruidenthee en kruidenmaaltijden, door middel van bloedaanvulling, bloedcirculatie, bloedactivering en het opheffen van hitte, kunnen qi en bloed worden gereguleerd en kan de geest worden verfrist.

Moderne stressfactoren en een snelle levensstijl kunnen gemakkelijk hoofdpijn veroorzaken. Over het algemeen hebben mensen met hoofdpijn de volgende vijf gewoonten gemeen:

  • Ze oefenen te veel druk op zichzelf uit.
  • Ze hebben vaak een slechte lichaamshouding.
  • Ze eten te veel koud voedsel.
  • Ze föhnen hun haar niet helemaal droog na het wassen.
  • Ze zijn overwerkt.

Om van hoofdpijn af te komen, moet je dus eerst deze ongezonde gewoonten uitbannen. Tegelijkertijd kun je ook enkele eenvoudige en effectieve TCM-trucs proberen.

Massage van acupunten

Het masseren van relevante acupunten is een eenvoudige en gemakkelijke manier om de symptomen van hoofdpijn, duizeligheid en migraine snel te verlichten. Het principe achter acupuntmassage is het reguleren van de stroom van qi en bloed door het stimuleren van specifieke acupunten op de handen, voeten, hoofd, nek en andere delen, waardoor de onjuiste toestand van de relevante lichaamsdelen wordt gecorrigeerd.

Acupunctuur, acupuntmassage en natuurlijke therapieën zoals kruidenthee en diëten in TCM zijn al duizenden jaren bekend in China, en er is steeds meer onderzoek en praktijk in het Westen die deze oude wijsheid onderzoekt.

In een onderzoeksrapport, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA), staat dat onderzoekers in een gerandomiseerd klinisch onderzoek van 24 weken bij 249 patiënten met migraine zonder aura, ontdekten dat in vergelijking met schijnacupunctuur en de patiënten op de wachtlijst voor acupunctuur als controlegroep, de frequentie waarmee migraine terugkeert aanzienlijk was gedaald bij degenen die een echte acupunctuurbehandeling hadden ondergaan.

Hieronder staan verschillende acupunctuurpunten die vaak worden gebruikt om hoofdpijn te behandelen. De manier om te masseren is door met je duim of wijsvinger matig intensief op de acupunten te drukken. Het aantal keren dat de massage wordt uitgevoerd varieert; je kunt het op elk moment aanpassen aan je voorkeuren.

  1. Qiuxu acupunctuurpunt

Het Qiuxu acupunt bevindt zich in een holte aan de voorkant van de buitenenkel. Het masseren van dit acupunt kan migraine behandelen. Als je hoofdpijn hebt aan de rechterkant, druk dan op het Qiuxu acupunt op de linkerenkel, en andersom. Ongeveer drie tot vier seconden masseren op dit acupunt zou de pijn moeten verlichten.

(The Epoch Times)
  1. Chize acupunt

Het Chize acupunt bevindt zich aan de binnenkant van de arm, het diepste punt in de elleboogholte wanneer de arm gebogen is. Als de halsslagaders vernauwd zijn, wordt het bloed geblokkeerd en wordt het moeilijk om omhoog te transporteren, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert, wat leidt tot stijfheid en pijn in de nek, hoofdpijn en duizeligheid. Herhaaldelijk drukken op het Chize acupunt helpt om de stijfheid in de nek te verlichten.

Druk op de linker Chize en de linkerkant van de nek zal ontspannen en kunnen bewegen. Als je op de rechter Chize drukt, wordt de rechterkant van de nek ontspannen. Dit kan expansie van de halsslagaders mogelijk maken, waardoor de druk afneemt en er ongehinderd bloed naar het hoofd kan stromen, waardoor hoofdpijn wordt verlicht en behandeld.

(The Epoch Times)
  1. HeGu en Lieque punten

De HeGu ligt in de groef tussen de duim en wijsvinger. Het Lieque acupunt bevindt zich onderaan de pols.

Koude lucht die rechtstreeks op de bovenkant van het hoofd blaast kan gemakkelijk hoofdpijn veroorzaken omdat de wind en de koude die het hoofd binnendringen de circulatie van qi en bloed blokkeren of vertragen, wat leidt tot hoofdpijn. In de oude literatuur stond dat het afwisselend masseren van de HeGu en Liequ acupunten pijn in het hoofd en gezicht kan behandelen. Dit is een zeer effectieve methode om hoofdpijn te verbeteren, vooral migraine.

(The Epoch Times)
(The Epoch Times)
  1. YongQuan punt

Het YongQuan acupunt ligt in de holte aan de onderkant van de voet, ongeveer een derde van de weg van de voorkant naar de achterkant. Het masseren van dit acupunt kan elke vorm van hoofdpijn verlichten. Je kunt zowel op het linker- als op het rechter YongQuan acupunt drukken. Je kunt dit punt ook masseren door blootsvoets over een pad te lopen. De steentjes zullen de YongQuan en andere acupunctuurpunten op de onderkant van de voeten stimuleren. “Hoofdpijn behandelen door de voet te activeren” wordt veel gebruikt in de klinische praktijk. Wanneer de qi in het hoofd te sterk is en hoofdpijn veroorzaakt, zal door het stimuleren van de voetzolen de qi naar de voeten komen, waardoor het hoofd van de overmatige qi wordt ontlast en de hoofdpijn wordt verlicht.

(The Epoch Times)

Kruidenthee

Het drinken van kruidenthee is een handige en praktische manier om onder andere bloed aan te vullen, hitte af te voeren, de zenuwen te kalmeren en de nieren te versterken. Het blijkt een preventief en therapeutisch effect te hebben op hoofdpijn en duizeligheid. Hier zijn enkele veelgebruikte medicinale theesoorten.

Wolfsbessenthee

Wolfsbessen zijn een traditioneel Chinees geneeskrachtig kruid dat de ogen beschermt, het gezichtsvermogen verbetert en yin, bloed, lever en nieren voedt, om er maar een paar te noemen. Het kan hoofdpijn en duizeligheid als gevolg van een niergebrek of levermoeheid behandelen. Bereid wolfbessenthee met 10 tot 20 gram wolfbessen, brouw het met kokend water en drink het op. Wolfbessenthee kan dagelijks worden gedronken om de huid te voeden en de fysieke kracht te verbeteren.

Thee van rode dadels, kaneel en gember

Rode dadels kunnen qi en bloed aanvullen, de milt versterken en hoofdpijn en duizeligheid als gevolg van onvoldoende qi en bloed behandelen. Gember wordt in TCM veel gebruikt vanwege zijn verwarmende en pijnstillende eigenschappen. Het kan daarom gebruikt worden om hoofdpijn en duizeligheid veroorzaakt door de invasie van wind en kou te behandelen.

Kaneel heeft ook een verwarmend effect en kan de qi terugleiden naar zijn oorsprong, dat wil zeggen naar de meest kritieke plekken in het lichaam, Mingmen (het gebied van de onderrug) en de nieren. Om deze thee met rode dadel en gember te maken, begin je met 10 tot 20 gram rode dadels, 5 tot 10 gram geraspte gember, 3 tot 5 gram kaneel en een passende hoeveelheid bruine suiker. Kook het met water en drink het als thee om qi en bloed aan te vullen en hoofdpijn te verlichten.

Een medicinaal dieet maken

Het toevoegen van medicinale kruiden aan maaltijden is een heerlijke en voedzame manier om bloed, qi, nieren, hitte etc. weer aan te vullen. Het principe achter medicinale maaltijden is het selecteren van een aantal Chinese geneeskrachtige kruiden met specifieke eigenschappen om aan voedsel toe te voegen. De juiste kruiden en voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn en duizeligheid tegengaan. Hieronder volgt een soep met verschillende soorten geneeskrachtig voedsel.

Melkviskopsoep

Melkvis is een zeevis die rijk is aan eiwitten, calcium, ijzer, zink en andere voedingsstoffen. Het kan de nieren en het bloed voeden, qi aanvullen, de geest kalmeren, enz.

Kook 3 tot 5 melkviskoppen.

Voeg Gastrodia elata, Poria cocos, Codonopsis pilosula, kamilleïne en 2 liter water toe. Kook ongeveer 20 minuten.

Voeg 1 stuk gesneden tofu toe en kook nog 5 minuten.

Voeg Uncaria toe, roer goed door en breng op smaak voor het opdienen.

Het hele gezin kan deze soep eten om de zenuwen te kalmeren en de hersenen te voeden. Melkviskop, Gastrodia elata, Codonopsis pilosula, enz. voeden de milt en de maag en verwijderen overtollig vocht. Ze helpen ook tegen hoofdpijn en duizeligheid.

Gastrodia elata heeft meer dan 81 bestanddelen, waarvan fenolen en polysacchariden meestal als de meest actieve worden beschouwd. Het is een soort orchidee die gebruikt kan worden bij sedatie, weeënpijn, duizeligheid, enz. Het is een Chinees kruidengeneesmiddel dat veel gebruikt wordt in de klinische TCM-praktijk voor de behandeling van hoofdpijn, migraine, duizeligheid, epilepsie, enzovoort.

Oorzaken van duizeligheid en TCM-tegenmaatregelen

Duizeligheid is een waarschuwingsteken en kan in ernstige gevallen levensbedreigend zijn. De belangrijkste oorzaak is cerebrale ischemie en hypoxie, waardoor de hersenen niet goed functioneren. Er zijn veel oorzaken van cerebrale ischemie en hypoxie, zoals posturale cerebrale ischemie, bloedarmoede, instabiele bloeddruk, vasculaire obstructie, enz. Duizeligheid is slechts een symptoom, geen ziekte, maar er kan een onderliggende ziekte aan ten grondslag liggen.

Vanuit TCM-perspectief wordt geadviseerd om duizeligheid met wortel en tak uit te roeien door bloed aan te vullen, te baggeren, de bloedsomloop te activeren, warmte te verwijderen, enz. om te zorgen voor voldoende doorbloeding, de bloedvaten te verwijden, qi en bloed ongehinderd naar de hersenen te laten stromen en de geest te verfrissen.

TCM heeft ontdekt dat het menselijk lichaam een “meridiaan” systeem heeft, dat verantwoordelijk is voor het transport van “qi” en “bloed” door het lichaam. Dit zijn de essentiële levensstoffen die de fysiologische activiteiten van het lichaam in stand houden. Qi is de “energie” of “vitaliteit” die het leven in het lichaam vormgeeft, terwijl bloed de voedingsstoffen aanvult. De onophoudelijke circulatie van Qi en bloed zorgt voor het evenwicht en de stabiliteit van verschillende weefsels en organen. Wanneer het lichaam een onevenwicht of tekort aan qi en bloed ervaart, kunnen ziekte of andere aandoeningen optreden.

Naast acupuntmassage, kruidenthee en medicinale maaltijden kunnen TCM-beoefenaars medicijnen voorschrijven om hoofdpijn en duizeligheid te behandelen. “Pueraria Gegen Recept” en “Qiang Huo Sheng Shi Recept” verwijden bijvoorbeeld de bloedvaten van de spieren en helpen qi en bloed de hersenen te bereiken. Daarnaast zijn er ook recepten voor het aanvullen van qi en bloed beschikbaar, zoals “Vier Heren Recept” en “Si Wu Recept” of “Ba Zhen Recept”, dat een combinatie is van “Vier Heren” en “Si Wu”.

Sommige van deze natuurlijke Chinese geneeskrachtige kruiden kunnen qi aanvullen, sommige kunnen bloed aanvullen en sommige kunnen beide aanvullen. Zodra de qi en het bloed voldoende zijn, heeft het menselijk lichaam voldoende bloed om alle delen van het lichaam te voeden, waardoor de bloeddruk stabiel blijft en de hersenen geen gebrek aan bloed en zuurstof hebben. Hierdoor zullen hoofdpijn en duizeligheid verminderen of verdwijnen. Indien nodig moet je een professionele TCM-beoefenaar vragen om iets voor te schrijven dat geschikt is voor jouw aandoening.

Sommige van de hierboven genoemde kruiden klinken misschien onbekend, maar de meeste zijn te vinden in natuurvoedingswinkels en Aziatische kruidenwinkels. Omdat ieders lichaamsbouw anders is, zijn de bijbehorende behandelmethoden ook anders. Raadpleeg een professionele arts voor specifieke behandelplannen en kies de methode die het beste bij je past.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 december 2023): Acupoint Massage, Medicinal Tea and Diet for Headaches and Dizziness

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.