Sunday, 23 Jun 2024
President Joe Biden spreekt met verslaggevers in Washington op 11 januari 2023. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Advocaat van de president: Geclassificeerde documenten gevonden in Biden’s huis

Geclassificeerde documenten van de regering Obama-Biden zijn gevonden op een tweede locatie die in verband staat met president Joe Biden, zei een advocaat van de president op 12 januari.

Na de ontdekking van stukken met geclassificeerde markeringen in het Penn Biden Center in Washington – Biden werkte van 2017 tot 2019 vanuit dit centrum – doorzochten advocaten voor de president de woningen van Biden in Wilmington en Rehoboth Beach, zei Richard Sauber, een van de advocaten, in een verklaring van het Witte Huis.

Die twee woningen in Delaware zijn “de andere locaties waar bestanden van zijn vice-presidentschap kunnen zijn verzonden in de loop van de overgang van 2017,” of de overgang van Biden van vice-president naar een private burger, aldus Sauber.

Tijdens de huiszoeking ontdekten de advocaten documenten met geclassificeerde markeringen in een opslagruimte in de garage van de woning in Wilmington. Bovendien werd in een aangrenzende kamer nog een geheim document gevonden.

In de woning in Rehoboth Beach werden geen geheime documenten gevonden, aldus Sauber.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) werd onmiddellijk op de hoogte gebracht en de advocaten regelden dat het ministerie de documenten in handen kreeg, aldus Sauber.

Het DOJ reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Het Witte Huis zei dat het meewerkt aan een “onderzoek” door het Ministerie van Justitie en dat het “nauw samenwerkte” met ambtenaren van het Ministerie van Justitie toen het de woningen van Biden doorzocht.

Biden, die in Washington van een stuk papier voorlas, vertelde verslaggevers dat het materiaal werd gevonden in een “afgesloten garage” waar ook een Corvette staat. “Mensen weten dat ik geheime documenten en geheim materiaal ernstig neem,” zei Biden.

Verslaggevers spelen frisbee buiten het huis van Joe Biden in Wilmington, Del., in 2008. (William Thomas Cain/Getty Images)

Eerdere ontdekking

De regering Biden had op 9 januari bekendgemaakt dat er op 2 november 2022 in het Penn Biden Center materiaal met geclassificeerde markeringen was gevonden. Sauber beweerde dat de National Archives and Records Administration (NARA) die dag werd gewaarschuwd en de volgende ochtend de documenten in bezit nam en dat de advocaten van Biden sindsdien samenwerken met het DOJ om ervoor te zorgen dat alle documenten van de regering Obama-Biden “op passende wijze in het bezit komen van de archieven”.

Ambtenaren van de regering Biden hebben niet uitgelegd waarom zij maanden hebben gewacht om de ontdekking openbaar te maken.

Biden vertelde dat hij “verrast was” over de ontdekking.

“Ik weet niet wat er in de documenten staat,” voegde hij eraan toe toen hij deze week in Mexico City was.

Woordvoerster van het Witte Huis Karine Jean-Pierre zei woensdag dat ze niet verder ging dan wat Biden en Sauber over de zaak hadden verteld. Op een gegeven moment, nadat ze herhaaldelijk onder druk werd gezet over het onderwerp, zei ze tegen een verslaggever dat “we heel goed samenwerken, maar dat we dit soort confrontaties niet hoeven te hebben.”

Voormalig president Donald Trump wordt onderzocht op het bezit van materiaal met geheime markeringen in zijn residentie Mar-a-Lago in Florida nadat hij in 2021 zijn ambt had neergelegd.

Documenten uit de ambtsperiode van Trump werden in 2022 overgedragen aan het NARA, maar Trump had nog andere documenten in zijn bezit. FBI-agenten vielen Mar-a-Lago binnen in augustus 2022 en namen duizenden documenten in beslag, waaronder ongeveer 100 met een geheimhoudingslabel.

Advocaten van DOJ beweren dat Trump meerdere statuten heeft overtreden, waaronder de Spionage Act, door de documenten in zijn bezit te hebben.

Noch Trump noch Biden zijn beschuldigd van een misdaad.

Trump heeft gezegd dat hij de documenten heeft gedeclassificeerd voordat hij zijn ambt verliet. Presidenten zijn bevoegd tot derubricering; vice-presidenten niet.

Biden had Trump vorig jaar bekritiseerd als “totaal onverantwoordelijk” voor de behandeling van de documenten.

De FBI weigerde commentaar te geven op de ontdekking van geclassificeerde stukken van de regering Obama-Biden.

Advocaat-generaal Merrick Garland geeft commentaar in het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington, op 18 november 2022. (Anna Moneymaker/Getty Images)

In het belang van het publiek

Advocaat-generaal Merrick Garland, een door Biden benoemde kandidaat, wees een bijzondere raadsman aan om toezicht te houden op het onderzoek naar Trump nadat de voormalige president zijn kandidatuur voor het presidentschap van 2024 had aangekondigd.

“Ik ben tot de conclusie gekomen dat het in het belang van het publiek is om een speciale raadsman te benoemen,” zei Garland.

Republikeinen hebben Garland aangespoord om een speciale raadsman te benoemen om Biden te onderzoeken.

“Een speciale raadsman is nodig om het publiek te verzekeren over de behandeling van geheime documenten door Donald Trump, u zou een speciale raadsman moeten toekennen voor de verkeerde omgang met geheime documenten door president Biden toen hij vice-president was,” zei Sen. Lindsey Graham (R-S.C.) op Fox News.

Sommigen riepen op om een inval te doen in andere eigendommen die met Biden in verband staan.

“Hoeveel pakketten geheime documenten moeten er nog gevonden worden voordat Biden een inval krijgt van de FBI?” vroeg Rep. Lauren Boebert (R-Colo.) zich af nadat het nieuws van de ontdekking van de tweede stapel documenten werd gemeld.

Voorzitter van het Huis Kevin McCarthy (R-Calif.) meldde aan verslaggevers in Washington dat het Congres “dit verder zou moeten onderzoeken”.

“Ik denk dat geen enkele Amerikaan gelooft dat gerechtigheid niet voor iedereen gelijk zou moeten zijn,” zei hij. “En we hebben ondervonden dat voor deze regering … wat er ook naar buiten komt, dat ze dit gebruiken, ze proberen het te vervalsen, proberen andere normen te hebben voor hun eigen overtuigingen – dat werkt zo niet in Amerika.”

Democraten hebben de ontdekking van de documenten geminimaliseerd.

“Ik heb alle vertrouwen in President Biden,” zei Rep. Hakeem Jeffries (D-N.Y.), de minderheidsleider van het Huis. “Ik geloof dat hij er alles aan doet om de juiste stappen te nemen om vast te stellen wat er is gebeurd en hoe we op een verantwoordelijke manier verder kunnen gaan.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 januari 2023): Classified Documents Found in Biden’s Home: President’s Lawyer

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.