Sunday, 16 Jun 2024
"De Plataan," geïllustreerd door Milo Winter, uit "De Aesop voor kinderen," 1919. (PD-US)

Aesop’s fabels: Onze grootste zegeningen worden vaak het minst gewaardeerd

Neem even de tijd om je zegeningen te tellen. Wees nederig en dankbaar!

Twee reizigers, wandelend in de middagzon, zochten de schaduw op van een wijd uitwaaierende boom om uit te rusten. Toen ze tussen de aangename bladeren omhoog lagen te kijken, zagen ze dat het een Plataan was.

“Hoe nutteloos is de Plataan!” zei een van hen. “Hij draagt helemaal geen vruchten en dient alleen maar om de grond met bladeren te bezaaien.”

“Ondankbare wezens!” zei een stem van de Plataan. “Jullie liggen hier in mijn koele schaduw en toch zeggen jullie dat ik nutteloos ben! Zo ondankbaar, o Jupiter, ontvangen mensen hun zegeningen!”

Onze grootste zegeningen worden vaak het minst gewaardeerd.

“De Plataan,” geïllustreerd door Milo Winter, uit “De Aesop voor kinderen,” 1919. (PD-US)

Deze fabel is overgenomen uit The Project Gutenberg eBook of “The Aesop for Children” (1919).

Aesop (ca. 620-564 v. Chr.) was een Griekse verhalenverteller aan wie een aantal fabels wordt toegeschreven die nu gezamenlijk bekend staan als “Aesop’s fabels”. Zijn verhalen, met hun morele waarde, hebben onze cultuur en beschaving lang beïnvloed en hebben niet alleen bijgedragen aan de opvoeding en morele karaktervorming van kinderen, maar ook, met hun universele aantrekkingskracht, aan de zelfreflectie van volwassenen die ervoor hebben gekozen om de deugden te omarmen of de waarschuwingen in acht te nemen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 november 2023): Aesop’s Fables: Our Best Blessings Are Often the Least Appreciated

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.