Sunday, 16 Jun 2024
Bill Gates spreekt op het podium tijdens de TIME100 Summit 2022 in New York City op 7 juni 2022. (Jemal Countess/Getty Images for TIME)

AI zal uiteindelijk ‘even goede leraar zijn als een mens’: beweert Bill Gates

Kunstmatige intelligentie (AI) is nu misschien nog niet ver genoeg gevorderd om leraren te vervangen, maar volgens Bill Gates is die tijd niet ver weg.

“De AI’s zullen het vermogen krijgen om net zo’n goede leraar te zijn als een mens ooit zou kunnen,” zei de medeoprichter van Microsoft op 18 april op de ASU+GSV Summit in San Diego.

“We hebben genoeg voorbeeldsets van die dingen die goed worden gedaan dat de training kan worden gedaan,” voegde hij eraan toe. “Dus, ik zou zeggen dat dit een zeer waardevolle mijlpaal is, is het aangaan van een dialoog waarbij je helpt te begrijpen wat ze missen. En zover zijn we nog niet.”

Gates’ opmerkingen kwamen binnen de context van een groter gesprek over de toekomstige rol van technologie in het onderwijs met Jessie Woolley-Wilson, CEO van DreamBox Learning.

“AI heeft, sinds de focus op machinaal leren ligt, enkele ongelooflijke mijlpalen bereikt,” vertelde Gates aan Woolley-Wilson. “Het kan beter naar spraak luisteren en spraak herkennen dan mensen. Het kan beelden en video’s beter herkennen dan mensen. Het gebied waar het in wezen nutteloos was, was lezen en schrijven. Je kon bijvoorbeeld geen biologieboek lezen en slagen voor het AP-examen.”

Gates merkte echter op dat, waar eerdere versies van AI niet in staat waren het menselijk begrip te evenaren, nieuwe systemen, zoals OpenAI’s GPT-4 met steun van Microsoft, de kloof beginnen te overbruggen.

“De doorbraak die we nu hebben, en die zeer recent is, heeft meer te maken met lezen en schrijven—deze ongelooflijke vloeiendheid om te zeggen: ‘Schrijf een brief … zoals Einstein of Shakespeare dit zou hebben geschreven,’ en om er minstens 80 procent van de tijd zeer verbijsterd door te zijn.”

Bedreiging voor de mensheid

In werkelijkheid zijn deskundigen uit de industrie niet alleen verbijsterd, maar in veel gevallen ook geschokt door de recente vooruitgang in de evolutie van AI, uit vrees voor de gevolgen van deze technologie voor de samenleving.

“AI-systemen met een menselijk-competitieve intelligentie kunnen grote risico’s voor de samenleving en de mensheid met zich meebrengen, zoals blijkt uit uitgebreid onderzoek en wordt erkend door top-AI-laboratoria”, waarschuwt een brief van 22 maart die meer dan 27.500 handtekeningen heeft, waaronder tientallen AI-deskundigen.

De ondertekenaars van de brief beschuldigen AI-makers van een “uit de hand gelopen race” om “steeds krachtigere digitale geesten te ontwikkelen die niemand—zelfs hun makers niet—kan begrijpen, voorspellen of betrouwbaar controleren” en roepen op tot een onmiddellijke pauze van zes maanden in de training van geavanceerdere AI-systemen, terwijl de samenleving zich afvraagt hoe de veiligheid ervan kan worden gewaarborgd.

Een van die ondertekenaars was Tesla CEO Elon Musk, een andere tech tycoon die uitgesproken bezorgd is over de mogelijkheden van AI.

“AI is gevaarlijker dan bijvoorbeeld een verkeerd ontworpen vliegtuig of slecht onderhoud of een slechte autoproductie, in die zin dat het de mogelijkheid heeft—hoe klein je die kans ook acht, maar het is niet-triviaal—tot vernietiging van de beschaving”, zei Musk in een recent interview tegen Tucker Carlson van Fox News.

Gates heeft zich echter verzet tegen dergelijke beweringen en stelt dat een wereldwijde pauze in de ontwikkeling van AI zowel moeilijk als onpraktisch zou zijn en dat de uitdagingen die de technologie met zich meebrengt kunnen worden beheerst.

“Het is duidelijk dat deze dingen enorme voordelen bieden. … Wat we moeten doen is de probleemgebieden identificeren”, zei hij op 4 april tegen Reuters.

Implementatie

Hoewel Gates zich tijdens de ASU+GSV-top optimistisch toonde over de potentiële voordelen van AI in het onderwijs, voegde hij eraan toe dat de huidige systemen meer werk nodig hebben voordat die voordelen vorm kunnen krijgen.

“Het [AI] heeft geen besef van hoe hard er aan iets gewerkt moet worden,” merkte hij op. “Het besteedt precies dezelfde hoeveelheid rekenwerk aan elke token die het genereert, en het weet niet of een probleem belangrijk of onbelangrijk is. En … dat soort metamodel van redeneren is wat de toonaangevende AI-implementeerders het komende jaar zullen toevoegen.”

Gates benadrukte ook dat zijn filantropisch belang bij AI erin bestaat ervoor te zorgen dat de technologie “op een rechtvaardige basis” wordt gebruikt, niet alleen voor onderwijsdoeleinden maar ook op medisch gebied.

“De afgelopen zes maanden ben ik naar zoveel lange vergaderingen geweest waar we brainstormden: ‘OK, wat betekent dit voor het ontdekken van medicijnen voor ziekten van de armen? Wat betekent dit voor gezondheidsconsulten in Afrika, waar de meeste mensen hun hele leven zonder arts leven?” … Zoveel verschillende aandoeningen kunnen gewoon niet gediagnosticeerd worden, en wij kunnen daar een revolutie in veroorzaken.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 april 2023): AI Will Eventually Be ‘As Good a Tutor as Any Human’: Bill Gates

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.