Sunday, 16 Jun 2024
Parlementsvoorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) geeft een toespraak buiten het Amerikaanse Capitool in Washington op 20 april 2023, nadat het Amerikaanse Congres de 'Protection of Women and Girls In Sports Act' heeft aangenomen. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Amerikaans Congres neemt wet aan die transgender atleten uit de vrouwensport verbant

Biden heeft gezworen een veto uit te spreken over de maatregel

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 20 april een wet goedgekeurd die instellingen die door de belastingbetaler worden gefinancierd, verbiedt om transgenderatleten toe te laten in vrouwen- en meisjessporten op scholen.

De uitslag van de stemming was 219-203.

De Protection of Women and Girls in Sports Act, H.R. 734, ingediend door volksvertegenwoordiger Greg Steube (R-Fla.), zou de Title IX-wet wijzigen om het geslacht voortaan te erkennen als “uitsluitend gebaseerd op iemands geslachtsbepaling en genetica bij de geboorte”.

De Title IX-wet beschermt tegen geslachtsdiscriminatie in het onderwijs.

Het wetsvoorstel stelt: “Het is een overtreding voor een ontvanger van federale financiële steun die atletiekprogramma’s of -activiteiten organiseert, sponsort of faciliteert om een persoon van het mannelijke geslacht te laten deelnemen aan een atletiekprogramma of -activiteit die bedoeld is voor vrouwen of meisjes”.

Steube zei in het Parlement dat zijn wetsvoorstel bedoeld is om de eerlijkheid in de vrouwensport te waarborgen.

“Het Congres creëerde in 1972 de Title IX-wet om de vrouwensport te beschermen, om vrouwen een gelijk platform in de sport aan te bieden, en ter aanbidding van hun trans-idolen wil de regering [Biden] dat nu op zijn kop zetten. Het is krankzinnig,” zei hij.

“Ouders willen geen biologische mannen in kleedkamers met hun dochters, noch vinden ze het billijk dat een man kan concurreren met vrouwen in de vrouwensport.”

Sommige Democraten omschreven de maatregel echter als een poging om transgender studenten te pesten.

“Dit wetsvoorstel gaat over het pesten van kinderen,” zei volksvertegenwoordiger Greg Landsman (D-Ohio) tijdens de zitting. “Stop met het pesten van kinderen.”

“Republikeinen in het Parlement kiezen ervoor om transkinderen te pesten en te kleineren,” zei Rep. Robert Garcia (D-Calif.). “Dit gaat over het aanvallen van een kleine groep kinderen, en het is beschamend.”

De maatregel komt op een moment dat de regering Biden een regeling heeft voorgesteld die een verbod op deelname van transgenders aan sportactiviteiten grotendeels zou verbieden.

Wetsvoorstel zal waarschijnlijk niet doorgaan

Hoewel het wetsvoorstel door het door de Republikeinen gecontroleerde Parlement is goedgekeurd, zal het waarschijnlijk niet worden aangenomen in de Senaat. Zelfs als de door de Democraten gecontroleerde Senaat het zou aannemen, zou president Joe Biden volgens het Witte Huis zijn veto uitspreken.

In een verklaring over het beleid van de regering stelde het Witte Huis dat het wetsvoorstel “veel gezinnen de toegang tot sport zou ontzeggen door een absoluut verbod in te stellen voor transseksuele leerlingen – zelfs voor kinderen van de basisschool – om in een team te spelen dat overeenkomt met hun geslachtsidentiteit”.

Het Witte Huis noemde de voorgestelde wetgeving “discriminerend”.

“Politici moeten geen uniforme eis opleggen die coaches dwingt kinderen uit hun team te verwijderen. In een tijd waarin transgenderjongeren al te maken hebben met een nationale mentale gezondheidscrisis, waarbij de helft van de transgenderjongeren in een recent onderzoek zegt dat zij ernstig hebben nagedacht over zelfmoord, is een nationale wet die deze kinderen verder stigmatiseert volstrekt onnodig, schaadt gezinnen en leerlingen en zou leerlingen alleen maar meer in gevaar brengen”, aldus het Witte Huis.

“Voor discriminatie is er geen plaats in de scholen van ons land of op onze speelvelden.”

Voorzitter van het Amerikaanse Parlement Kevin McCarthy (R-Calif.) vergezelt volksvertegenwoordiger Virginia Foxx (R-Va.), atlete Selina Soule (in roze pak) en andere Republikeinen tijdens een toespraak buiten het Amerikaanse Capitool in Washington op 20 april 2023. (Somodevilla/Getty Images)

Republikeinen en vrouwelijke sporters zullen blijven strijden

In een persconferentie nadat de wet was aangenomen, zeiden vooraanstaande Republikeinen dat het triest was dat geen enkele Democraat deze maatregel van “gezond verstand” steunde.

Leider van de meerderheid in het Parlement Steve Scalise (R-La.) zei: “Dit had een unanieme stemming moeten zijn.”

Het ondermijnt de bedoeling van de Title IX-wet “wanneer je zegt dat een biologische man gewoon in de vrouwensport kan meedoen als hij daarvoor kiest,” zei Scalise. “Dat druist gewoon in tegen het gezond verstand.”

Terwijl Republikeinse wetgevers en vrouwelijke atleten met verslaggevers spraken buiten het Amerikaanse Capitool, was de stemming optimistisch ondanks de sombere vooruitzichten van het wetsvoorstel. De groep verklaarde te blijven vechten voor de bescherming van de vrouwensport.

Volksvertegenwoordiger Tom Emmer (R-Minn.), meerderheidsvoorzitter van het Huis, noemde het dreigende veto van Biden “een klap in het gezicht van vrouwenrechten, de wetenschap en het gezond verstand”.

Hij zei dat de Republikeinen in het Parlement zullen blijven ijveren voor “de eerlijkheid, veiligheid en kansen die vrouwelijke atleten verdienen”.

“En we zullen niet stoppen.”

GOP-voorzitter Virginia Foxx (R-N.C.) zei dat ze zich herinnerde toen de historische Title IX-wet meer dan een halve eeuw geleden werd uitgevaardigd. De laatste jaren is die wet gebruikt op een manier die in strijd is met de bedoeling ervan, zei ze.

Ze noemde de zojuist goedgekeurde wet “historisch” en drong er bij Biden op aan “geen veto uit te spreken”. Geen veto uitspreken zou een eerste stap zijn naar “de terugkeer naar de belofte van 1972”.

Verliezen

Breed glimlachend zei universiteitsvolleybalster Macy Petty: “Het is een absolute eer om hier vandaag te staan en het met jullie allemaal te vieren.” Ze beschreef een gevoel van verontwaardiging en frustratie over het feit dat ze in haar sport zou moeten concurreren met een man en daardoor geen kansen zou krijgen.

Netten voor mannenvolleybal staan zeven centimeter hoger dan netten voor vrouwenvolleybal, en wanneer mannen mogen overstappen naar de vrouwenteams, geven de lagere netten hen een oneerlijk voordeel, zei Petty.

“Plotseling kunnen middelmatige atleten scoren als All-Americans, en dat is ook precies wat er gebeurt. De recruteerders probeerden mijn vaardigheden te evalueren en te zien of ik in hun team zou passen … maar in plaats daarvan zagen ze hoe een jongen ons keer op keer op het verkeerde been zette,” zei Petty.

Selina Soule, een atlete uit Connecticut die zich als een van de eerste vrouwen uitsprak tegen de deelname van transgenders aan vrouwensporten, zei: “Ik heb al zo vaak tegen deze atleten moeten racen en elke keer verslaan ze me met 20 meter op de 100 meter.

“Ik zag elke kans aan me voorbij gaan.”

“Ik ben de Republikeinen van het Parlement eeuwig dankbaar voor het aannemen van deze wet om ervoor te zorgen dat geen enkel ander meisje de pijn en het hartzeer hoeft te ervaren die ik heb meegemaakt … en ik zal hen de rest van mijn leven dankbaar zijn. En ik zal voor deze zaak blijven vechten zolang het nodig is.”

Taylor Silverman, een skateboarder, zei dat nadat ze jonge vrouwen zoals Soule naar voren zag treden, dit haar de moed gaf om zich ook uit te spreken.

“Toen ik als kind opgroeide met sport op school, hoefde ik me over dit soort dingen nooit zorgen te maken … helaas is de rechtvaardigheid me nu als volwassene ontnomen,” zei ze.

“Ik weiger om te behoren tot de laatste generatie meisjes die in hun sporten gelijke kansen, respect, eerlijkheid en zelfs veiligheid ervaren. En uiteindelijk ben ik blij te kunnen zeggen dat het weer de goede kant op gaan.”

Parlementsvoorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) prees de vrouwelijke atleten die hij voorvechters voor de anderen noemde.

“Deze vrouwen hebben iets moedigs gedaan: Ze spraken zich uit. Ze spraken zich uit voor gelijke kansen voor privacy, voor veiligheid, voor waarheid, voor alles wat de vorige generaties vrouwen [hebben gedaan in hun strijd voor Title IX].

“Zij zijn de huidige kampioenen van die vrouwen 50 jaar geleden, die vochten voor gelijkheid, die vochten voor eerlijkheid in de sport.

“Als links probeert hen het zwijgen op te leggen, hen te intimideren, zullen zij zich niet laten intimideren. Niet voor zichzelf, maar net als die vrouwen 50 jaar geleden, zullen ze opkomen voor eerlijkheid. Ze komen op voor de volgende generatie, en ze komen op voor wat juist is.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 april 2023): House Passes Bill Barring Transgender Athletes From Women’s Sports

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.