Wednesday, 17 Jul 2024
Een zicht op het Amerikaanse Capitool op 23 januari 2023. (Drew Angerer/Getty Images)

Amerikaans Huis van Afgevaardigden neemt unaniem wetsvoorstel aan om geheime informatie over COVID-oorsprong vrij te geven

Het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden heeft op 10 maart unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat de directeur van de nationale inlichtingendienst verplicht informatie over de oorsprong van de COVID-19 pandemie te declassificeren.

De uitslag van de stemming was 419-0.

Het wetsvoorstel, dat op 1 maart unaniem door de door de Democraten gecontroleerde Senaat werd goedgekeurd, zal ter ondertekening aan president Joe Biden worden voorgelegd.

Het is nog niet bekend of de president het zal goedkeuren. De regering heeft nog geen standpunt over de maatregel ingenomen.

Zeer belangrijke eerste stap

De directeur van de nationale inlichtingendienst zou tot 90 dagen na de goedkeuring van de wet de tijd hebben om “alle informatie over mogelijke banden tussen het Wuhan Instituut voor Virologie en de oorsprong van” COVID-19 te declassificeren.

Voorafgaand aan de stemming zei Rep. Mike Turner (R-Ohio), voorzitter van de House Intelligence Committee, dat een laboratoriumlek de “waarschijnlijke” oorzaak was van de pandemie. Hij merkte op dat de inlichtingendiensten informatie over de oorsprong kunnen vrijgeven zonder bronnen en procedures te compromitteren.

Evenals Turner sprak ook Rep. Jim Himes (D-Conn.), voorafgaand aan de stemming, zijn steun uit voor de maatregel en noemde het “een heel belangrijke eerste stap”.

De Wall Street Journal meldde op 26 februari dat in een geheim document dat het Energy Department naar het Witte Huis en cruciale leden van het Congres heeft gestuurd, staat dat een lek in het lab hoogstwaarschijnlijk de oorzaak is.

Maar er is “weinig vertrouwen” in de conclusie, zeiden medewerkers van de inlichtingendienst tegen de Journal en CNN, en dat betekent dat de beoordeling niet met absolute zekerheid kan worden gesteld.

Tijdens de persbriefing van het Witte Huis op 27 februari verklaarden John Kirby, coördinator strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad, en Karine Jean-Pierre, perschef van het Witte Huis, dat er “geen consensus” bestaat binnen de Amerikaanse regering over de oorsprong of herkomst van COVID-19.

Vooruit lopen op conclusies

“Als we iets hebben waarvan we geloven dat het aan het Congres en het Amerikaanse volk kan worden gerapporteerd en waar we vertrouwen in hebben, dan zullen we dat absoluut doen,” zei Kirby.

“We willen echt weten wat hier gebeurd is. De president wil er zeker van zijn dat we klaar staan om toekomstige pandemieën te voorkomen of, zo niet, ze te voorkomen om ze verder voor te zijn.

“Dus we werken er hard aan om dit zo goed mogelijk te begrijpen. Nogmaals, er is gewoon geen consensus binnen de regering. Het werk gaat door. En ik ga niet vooruitlopen op conclusies die nog niet zijn getrokken.”

Jean-Pierre sloot zich aan bij de woorden van nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dat Biden tot een conclusie wil komen over hoe COVID-19 is ontstaan.

Op CNN op 26 februari zei Sullivan dat “er een verscheidenheid aan standpunten is binnen de inlichtingendienst.”

“Sommige leden van de inlichtingendiensten hebben conclusies getrokken aan de ene kant, sommige aan de andere kant. Een aantal van hen heeft gezegd dat ze gewoon niet genoeg informatie hebben om zeker te zijn,” zei hij.

“Dit is wat ik u kan vertellen. President Biden heeft herhaaldelijk elk lid van onze inlichtingendiensten opgedragen zich in te spannen en de nodige middelen in te zetten om deze kwestie tot op de bodem uit te zoeken.

“En een van de dingen in het Wall Street Journal rapport – dat ik noch kan bevestigen noch kan ontkennen, maar ik kan wel zeggen dat de verwijzing naar het Departement van Energie, President Biden specifiek verzocht heeft om de Nationale Laboratoria, die deel uitmaken van het Departement van Energie, bij deze evaluatie te betrekken omdat hij alle middelen wil inzetten om uit te zoeken wat hier gebeurd is.

“En als we meer inzicht of informatie krijgen, zullen we dat delen met het Congres en met het Amerikaanse volk. Maar op dit moment is er geen definitief antwoord vanuit de inlichtingendiensten op deze vraag.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 maart 2023): House Unanimously Passes Bill to Declassify COVID Origins Intel, Heads to Biden’s Desk

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.