Sunday, 16 Jun 2024
Berging van de Chinese spionageballon na te zijn neergeschoten voor de kust in Surfside Beach, S.C., op 4 februari 2023; (U.S. Navy foto door Petty Officer 1st Class Tyler Thompson)

Amerikaans leger geeft eerste beelden vrij van berging Chinese spionageballon

U.S. Northern Command (NORCOM) heeft maandagavond de eerste foto’s vrijgegeven van pogingen om een Chinese spionageballon te bergen, dagen nadat deze was neergeschoten voor de kust in Surfside Beach, South Carolina.

Op foto’s die zijn gemaakt door Amerikaanse militairen is te zien hoe troepen zondagavond de brokstukken van de ballon proberen te bergen. Een groot stuk van de ballon zelf werd door matrozen op een kleine boot getrokken.

Volgens de bijschriften bij de foto’s werden matrozen van de Explosive Ordnance Disposal Group 2 ingezet om de ballon te bergen in de buurt van Myrtle Beach, South Carolina. In het weekend vertelden plaatselijke functionarissen de bewoners om de ballon niet aan te raken als er stukken van zouden aanspoelen, nadat hij zaterdagmiddag was neergeschoten door een F-22 Raptor gevechtsvliegtuig.

NORCOM gaf ook beelden vrij van de F-22 waarmee de Chinese spionageballon werd neergeschoten. Het Pentagon bevestigde eerder dat het vliegtuig was opgestegen van Langley Air Force Base in Virginia om de missie uit te voeren.

Matrozen proberen voor de kust van Myrtle Beach, South Carolina, 5 februari 2023, een spionageballon te bergen. (Foto van de Amerikaanse marine door Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson)

Fox News kreeg van “overheidsbronnen” te horen dat de ballon, zodra hij is geborgen, voor verdere analyse naar de FBI-vestiging in Quantico, Virginia, zal worden overgebracht. The Epoch Times heeft contact opgenomen met de FBI voor commentaar.

Het hoofd van NORCOM en het North American Aerospace Defense Command (NORAD) zei maandag dat de ballon ongeveer 60m hoog was en meer dan een ton woog.

“De eigenlijke ballon was tot 60m hoog”, vertelde generaal Glen VanHerck aan verslaggevers, volgens een transcriptie van het Pentagon. “De lading zelf zou ik categoriseren in de grootte van een lijnvliegtuig, misschien een regionale airliner zoals [een] ERJ of zoiets. Het woog waarschijnlijk meer dan een ton.”

Een helikopter van de Amerikaanse kustwacht vliegt over de plaats van de berging van een spionageballon op 4 februari 2023. (U.S. Navy foto door Lt. j.g. Jerry Ireland)
Matrozen proberen een spionageballon te bergen voor de kust van Myrtle Beach, South Carolina, 5 februari 2023. (Foto van de Amerikaanse marine door Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson)

VanHerck legde vervolgens uit waarom het Amerikaanse leger de ballon niet neerschoot toen hij vorige maand voor het eerst werd ontdekt in de buurt van Billings, Montana. Kort nadat hij was gelokaliseerd, waren er talloze oproepen om hem neer te halen.

“Stel je voor dat grote brokstukken van honderden, zo niet duizenden kilo’s uit de lucht vallen,” zei VanHerck. “Dat is eigenlijk waar we het over hebben.”

Matrozen proberen voor de kust van Myrtle Beach, South Carolina, 5 februari 2023, een Chinese spionageballon te bergen. (Foto van de Amerikaanse marine door Mass Communication Specialist 1st Class Tyler Thompson)

De generaal merkte ook op dat de ballon al gedetecteerd was toen deze Alaska naderde. “Het was mijn inschatting dat deze ballon geen fysieke militaire bedreiging vormde voor Noord-Amerika,” voegde VanHerck er maandag aan toe. “Dit valt onder mijn bevoegdheid van NORAD en daarom kon ik niet onmiddellijk actie ondernemen omdat het geen vijandige daad of vijandige bedoelingen vertoonde.”

Amerikaanse defensie- en militaire functionarissen zeiden zaterdag dat de ballon op 28 januari de Amerikaanse luchtverdedigingszone ten noorden van de Aleoeten is binnengedrongen en zich op 30 januari over land door Alaska en in het Canadese luchtruim in de Northwest Territories bewoog. De volgende dag stak het boven het noorden van Idaho weer over naar Amerikaans grondgebied.

In een ander deel van zijn briefing beweerde VanHerck dat al eerder Chinese spionageballonnen onder de regering-Trump over de Verenigde Staten vlogen, een bewering die werd ontkend door voormalig president Donald Trump en voormalige leden van zijn regering.

China beweert dat het een civiele ballon was die werd gebruikt voor meteorologisch onderzoek, maar heeft geweigerd te zeggen tot welke overheidsdienst of welk bedrijf hij behoort. Amerikaanse functionarissen ontkenden die beweringen echter en zeiden dat het om een spionageballon gaat.

Bovendien vertelde VanHerck aan verslaggevers dat er mogelijk explosieven aan boord van de ballon waren en zei dat dit meespeelde in zijn beslissing om hem niet neer te schieten boven Amerikaans grondgebied.

De Amerikaanse kustwacht zei maandag een tijdelijke veiligheidszone in te stellen in de wateren bij Surfside Beach, South Carolina, in het gebied waar de ballon werd neergehaald.

Reuters en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 februari 2023): US Military Releases First Pictures of China Spy Balloon Recovery Efforts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.