Thursday, 18 Apr 2024
Matrozen bereiden materiaal dat in de Atlantische Oceaan is teruggevonden uit een door China geclaimde ballon op grote hoogte voor op transport naar federale agenten op Joint Expeditionary Base Little Creek op 10 februari 2023. (Ryan Seelbach/U.S. Navy via Getty Images)and brought down a high-altitude balloon withing sovereign U.S. airspace and over U.S. territorial waters, Feb.4, 2023. Active duty, reserve, National Guard, and civilian personnel planned and executed the operation, and partners from the U.S. Coast Guard, Federal Aviation Administration, Federal Bureau of Investigation, and Naval Criminal Investigative Service (NCIS) ensured public safety throughout the operation and recovery efforts. (Photo by Ryan Seelbach/U.S. Navy via Getty Images)

Amerikaans leger haalt ‘prioritaire sensoren’ en elektronica uit neergestorte Chinese spionageballon

Belangrijke elektronica is teruggevonden bij de Chinese observatieballon die op 4 februari door het Amerikaanse leger voor de oostkust werd neergeschoten, waaronder sensoren die vermoedelijk zijn gebruikt om inlichtingen te verzamelen, aldus Amerikaanse functionarissen.

“Bemanningen zijn in staat geweest om belangrijke brokstukken van de locatie te bergen, waaronder alle geïdentificeerde prioritaire sensor- en elektronica-onderdelen en grote delen van de structuur”, aldus het Amerikaanse Northern Command in een verklaring.

De wendbare ballon werd eerder deze maand neergeschoten door Amerikaanse straaljagers nadat hij onaangekondigd het Amerikaanse luchtruim was binnengedrongen en zijn weg over de Verenigde Staten naar de Atlantische kust had mogen zoeken, aldus defensiefunctionarissen.

De Amerikaanse marine en de Amerikaanse kustwacht hebben vervolgens dagenlang delen van de ballon en andere brokstukken uit zee gehaald voor verdere analyse.

Matrozen toegewezen aan Explosive Ordnance Disposal Group 2 bergen een vermoedelijke Chinese observatieballon op grote hoogte die in het weekend door de Verenigde Staten werd neergehaald boven de Amerikaanse territoriale wateren voor de kust van Myrtle Beach, S.C., op 5 februari 2023. (U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/Handout via Reuters)

Beijing houdt vol dat de ballon, die over gevoelige militaire bezienswaardigheden vloog, slechts een civiele meteorologische ballon was die door weersomstandigheden uit koers was geraakt.

Ballon gebruikt om te spioneren, zegt Washington

Washington zegt echter dat het waarschijnlijk ging om een geavanceerd spionagevoertuig dat op grote hoogte gevoelige Amerikaanse militaire locaties in de gaten hield, waaronder de nucleaire bases in Montana, het Amerikaanse strategische commando (STRATCOM) en een basis in Missouri waar nucleaire bommenwerpers staan opgesteld.

Spioneren is observeren zonder toestemming.

Amerikaanse ambtenaren hebben sindsdien inlichtingen gedeeld met andere geallieerde liberaal-democratische landen over China’s programma voor surveillance vanuit de lucht, dat volgens hen is gericht op ten minste 40 landen op vijf continenten.

De regerende communistische partij van China heeft de afgelopen jaren ballonnen ontwikkeld voor verschillende militaire doeleinden en Amerikaanse functionarissen hebben, onder verwijzing naar een officieel aanbestedingsportaal voor het Chinese leger, gezegd dat zij ervan overtuigd zijn dat de neergestorte ballon een directe relatie heeft met het Chinese leger en een goedgekeurde leverancier is van het Volksbevrijdingsleger (PLA).

Volgens een verklaring van een hoge ambtenaar van het State Department was de ballon uitgerust met hightech apparatuur en “meerdere antennes” en andere apparatuur die “duidelijk bedoeld was voor inlichtingenbewaking” en “waarschijnlijk in staat was om communicatie te verzamelen en te lokaliseren.”

Een ballon op grote hoogte zweeft over Billings, Montana, op 1 februari 2023. (Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

Sinds de ballon zes mijl voor de kust van South Carolina werd neergeschoten, hebben Amerikaanse troepen de afgelopen dagen nog drie kleinere vliegende objecten neergehaald—één boven Alaska, één boven het Canadese Yukon-gebied en één boven Lake Huron, Michigan, op de grens tussen de VS en Canada.

De autoriteiten hebben echter nog niet de herkomst van deze objecten of hun functie vastgesteld. Melissa Dalton, assistent-secretaris van defensie voor binnenlandse defensie en hemisferische zaken, vertelde verslaggevers op 12 februari dat een aantal objecten op grote hoogte vaak door verschillende landen of bedrijven worden gebruikt voor legitiem onderzoek.

Beijing beweert dat VS ballonnen naar China heeft gestuurd

De stijging van het aantal objecten op grote hoogte dat onlangs in het Amerikaanse luchtruim is gedetecteerd, is deels te wijten aan het feit dat de regering haar radarsystemen heeft verbeterd, aldus Dalton.

“In het licht van de ballon van de Volksrepubliek China die we afgelopen zaterdag hebben neergehaald, hebben we ons luchtruim op deze hoogtes nauwkeuriger in de gaten gehouden en onze radar verbeterd.”

Na het neerhalen van de ballon hebben de VS economische beperkingen opgelegd aan zes Chinese entiteiten die volgens hen Pekings “lucht- en ruimtevaartprogramma’s, waaronder luchtschepen en ballonnen en aanverwante materialen en onderdelen” hebben geholpen.

Volgens deze beperkingen kunnen Amerikaanse bedrijven geen producten en technologieën aan deze bedrijven verkopen zonder voorafgaande goedkeuring van de regering.

De bedrijven op de zwarte lijst zijn: Beijing Nanjiang Aerospace Technology; China Electronics Technology Group Corp. 48th Research Institute; Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology; Eagles Men Aviation Science and Technology Group en de Shanxi tak daarvan; Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group; en Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology.

Elders, te midden van steeds meer oplopende spanningen tussen de kameraden van Peking en de bondgenoten van de VS, beweerde China maandag dat 10 Amerikaanse ballonnen van grote hoogte het afgelopen jaar zonder zijn toestemming zijn grondgebied zijn binnengevlogen.

Die bewering is door Amerikaanse functionarissen “vals” genoemd.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 februari 2023): US Military Recovers ‘Priority Sensors,’ Electronics From Downed Chinese Spy Balloon

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.