Thursday, 20 Jun 2024
Minister van Handel Gina Raimondo spreekt tijdens een conferentie over het Indo-Pacific Economic Framework in het Wilson Center in Washington, op 25 juli 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Amerikaanse bedrijven beweren dat China ‘oninvesteerbaar’ is geworden

De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, zei dinsdag dat Amerikaanse bedrijven bij haar hebben aangegeven dat China “oninvesteerbaar” is geworden, omdat het risico dat gepaard gaat met zakendoen daar is toegenomen door factoren zoals veranderingen in contraspionagewetten en invallen bij buitenlandse bedrijven.

Minister Raimondo maakte de opmerkingen op 29 augustus toen ze per trein op doorreis was van Peking naar Shanghai tijdens een officieel bezoek aan China.

“Ik hoor steeds vaker van Amerikaanse bedrijven dat China oninvesteerbaar is omdat het te riskant is geworden,” zei minister Raimondo.

De minister van Handel is in China om de economische banden aan te halen, omdat er gevreesd wordt dat de politieke spanningen tussen de twee landen verder zullen oplopen en tot openlijke vijandelijkheden zullen leiden.

De Chinese premier Li Qiang (R) spreekt met de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo tijdens hun ontmoeting in de Grote Hal van het Volk in Peking, op 29 augustus 2023. (Andy Wong / AFP via Getty Images)

‘Invallen bij bedrijven’

Amerikaanse bedrijven die zaken doen in China worden geconfronteerd met een groot aantal nieuwe uitdagingen, zei Raimondo, waaronder “exorbitante boetes zonder enige uitleg” en “herzieningen van de contraspionage wet, die onduidelijk zijn en schokgolven door de Amerikaanse gemeenschap sturen”.

De minister van Handel voegde eraan toe dat “invallen bij bedrijven” tot de problemen behoren waarmee Amerikaanse bedrijven in China te maken hebben, waarbij de problemen samen “een geheel nieuwe uitdaging” vormen die moet worden aangepakt.

Video: House Committee on CCP organiseert debat over handel en economisch engagement met China

Video: We “Subsidiëren onze eigen ondergang”: Mike Gallagher over investeringen van Wall Street in Chinese bedrijven die op de zwarte lijst staan

Een voorbeeld van schijnbaar willekeurig optreden tegen Amerikaanse bedrijven in China was een recent verbod van Peking op de verkoop van halfgeleiders aan belangrijke Chinese industrieën door de Amerikaanse chipfabrikant Micron Technology.

Raimondo haalde het verbod voor Micron aan in haar opmerkingen aan verslaggevers en zei dat er geen verklaring voor was gegeven en dat de beperkingen tot stand waren gekomen na een “beperkt proces”.

De Chinese ambassade in Washington reageerde niet direct op een verzoek om commentaar op de opmerkingen van de minister van Handel.

De uitspraken van Raimondo maken duidelijk dat de handel een belangrijk punt van wrijving is tussen China en de Verenigde Staten, inclusief de exportcontroles.

De bilaterale banden tussen Peking en Washington zijn dit jaar verslechterd door een aantal kwesties, waaronder agressieve Chinese militaire acties rond Taiwan en beschuldigingen van spionage.

In april kondigde Washington nieuwe exportbeperkingen aan voor China om halfgeleiders en andere technologie weg te houden bij het leger van Peking. China kondigde later exportbeperkingen aan voor twee strategische metalen, een maatregel die door velen als vergelding werd gezien.

In een duidelijke poging om de broze banden te herstellen, vertelde Raimondo verslaggevers tijdens een persconferentie in Peking dat de Verenigde Staten en China zijn overeengekomen om een werkgroep op te richten voor handels- en investeringskwesties, waaronder exportcontroles.

De beslissing om een werkgroep op te richten werd bekritiseerd door de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, Rep. Michael McCaul (R-Texas), die het “gevaarlijk” noemde.

“De beslissing van de regering Biden om samen te werken met de Chinese Communistische Partij en een werkgroep op te richten over exportcontroles en handelskwesties met ambtenaren van de CCP is op zijn best naïef, maar ook gevaarlijk”, zei McCaul in een verklaring.

“De CCP steelt Amerikaans intellectueel eigendom en hackt de e-mails van hoge regeringsfunctionarissen, waaronder minister Raimondo. De regering moet stoppen met het behandelen van de CCP als iets anders dan een tegenstander die nergens voor terugdeinst om onze nationale veiligheid te schaden en haar kwaadaardige autoritarisme over de hele wereld te verspreiden.”

Michael Hart, de voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China, werd tijdens een interview op CNBC gevraagd naar de opmerkingen van McCaul.

Hart deed de opmerkingen van McCaul af als een “politieke kijk op de zaak” en zei dat vanuit het perspectief van de Amerikaanse Kamer van Koophandel “er niets belangrijker is dan voortzetting van de handel” en voegde eraan toe dat een aantal Amerikaanse bedrijven hem hebben verteld dat China een belangrijke markt voor hen blijft.

In een reactie op het bezoek van Raimondo zei Hart dat ze zowel “de wortel als de stok” heeft, aangezien ze verantwoordelijk is voor zowel handel als exportcontrole, “dus de Chinezen willen echt met haar praten”.

Ontkoppeling

Minister Raimondo is de vierde hoge Amerikaanse ambtenaar die in 10 weken naar China reist.

Op dinsdag ontmoette ze verschillende hooggeplaatste Chinese functionarissen voordat ze met Premier Li Qiang sprak en een boodschap afgaf over het feit dat de regering Biden de handelsbetrekkingen niet wil verbreken.

“Ik heb tot nu toe een zeer productief bezoek gehad”, zei Raimondo tegen Li voorafgaand aan de sessies achter gesloten deuren. “President Biden vroeg me hier te komen om de boodschap over te brengen dat we niet willen ontkoppelen; we willen onze handelsrelatie met China ter waarde van 700 miljard dollar behouden.

Li benadrukte dat economische en handelsbetrekkingen cruciaal zijn voor de stabiliteit van de banden tussen de VS en China. Maar hij hoopt dat Washington “in dezelfde richting kan werken met China” en de bilaterale banden kan ontwikkelen met “meer oprechtheid en concrete acties”.

Eerder op dinsdag zat Raimondo ook aan tafel met vicepremier He Lifeng, de nauwe bondgenoot van de Chinese leider Xi Jinping die toezicht houdt op de economie van het land.

“Hoewel we nooit compromissen zullen sluiten bij het beschermen van onze nationale veiligheid, wil ik duidelijk stellen dat we nooit zullen proberen om de Chinese economie te ontkoppelen of af te remmen”, zei Raimondo aan het begin van de vergadering.

He sprak zijn bezorgdheid uit over de Amerikaanse tarieven, exportcontroles en investeringsbeperkingen, volgens de gegevens van het Chinese ministerie van Handel.

Los daarvan zouden hoge ambtenaren uit Peking en Washington dinsdag de eerste “informatie-uitwisseling” over exportcontroles houden.

President Joe Biden ondertekende eerder deze maand een uitvoerend bevel om investeringen te beperken in China’s gevoelige technologieën, waaronder quantumcomputing, kunstmatige intelligentie en halfgeleiders.

De stap volgde op een ingrijpende controle op de export van halfgeleiders naar China, die president Biden afgelopen oktober bekendmaakte.

Het Chinese regime heeft zijn eigen exportcontroles verscherpt. Vanaf 1 augustus zijn gallium en germanium – twee zeldzame metalen die van cruciaal belang zijn voor de productie van halfgeleiders – onderworpen aan exportbeperkingen, kondigde het ministerie van Handel in juli aan, met als argument de noodzaak om de nationale veiligheid te beschermen.

Dorothy Li en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 augustus 2023): US Firms Say China Has Become ‘Uninvestable,’ Commerce Secretary Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.