Wednesday, 12 Jun 2024
Een soldaat van de Texas National Guard kijkt toe als een migrant een geïmproviseerd migrantenkamp binnenloopt in El Paso, Texas, op 11 mei 2023. (John Moore/Getty Images)

Amerikaanse grensgemeenten kondigen ramp af na einde van Title 42

Verschillende counties in Zuid-Texas hebben noodverklaringen uitgegeven toen het immigratiebevel onder Title 42 donderdag afliep en te midden van voorspellingen dat golven illegale immigranten de komende dagen de grens zullen oversteken.

Rechter Richard Cortez van de county Hidalgo heeft donderdag een rampverklaring (pdf) afgegeven, waardoor zijn district hulpfondsen kan krijgen. De county ligt tegenover de Rio Grande in Tamaulipas, Mexico, en er zijn berichten over duizenden illegale immigranten die aan de overkant van de rivier wachten om over te steken.

Rond dezelfde tijd kondigde ook rechter Eddie Trevino van Cameron County op donderdag een ramp af “als reactie op het dreigende gevaar van wijdverspreide of ernstige schade, letsel of verlies van leven of eigendom als gevolg van de grensveiligheidsramp”, aldus een verklaring van zijn kantoor. De “grensveiligheidsramp” trad onmiddellijk in werking en zal zeven dagen duren tot nader onderzoek, aldus zijn kantoor.

Cortez zei dat hij had vernomen dat zo’n 20.000 illegale migranten de komende dagen in Hidalgo County zouden kunnen binnenstromen. Zijn county ligt in het uiterste zuiden van Texas.

“Ik heb geloofwaardige informatie ontvangen van medewerkers van de douane en grensbewaking dat grote groepen migranten onze internationale grens aftasten op zoek naar oversteekplaatsen,” vertelde Cortez aan lokale media. “Ik heb besloten deze noodtoestand uit te roepen als eerste stap in het veiligstellen van alle beschikbare staats- en federale middelen om de gezondheid en veiligheid van onze inwoners te waarborgen.”

Hij merkte op dat als het gaat om illegale immigratie, zijn county geen bevoegdheid heeft. De federale regering is de enige autoriteit in de Verenigde Staten die illegale immigratie kan aanpakken, hoewel Greg Abbott in Texas de afgelopen dagen en maanden stappen heeft ondernomen om de grensbeveiliging aan te pakken.

Andere counties langs de grens hebben de regering Biden opgeroepen noodmaatregelen te nemen als reactie op de dreigende ramp. Overheidsfunctionarissen hebben in de rechtbank gevochten om Title 42 van kracht te laten blijven, maar de rechtbank heeft bepaald dat deze om middernacht wordt opgeheven.

“Een volledige interventie van (de Federal Emergency Management Agency) en de Nationale Garde, zoals bij elke andere ramp waar ze ter plaatse zorgen voor huisvesting, voedsel, transport en gezondheidszorg – zou een begin zijn,” zei Douglas Nichols, de burgemeester van Yuma, Arizona, in een interview met CNN.

Republikeinen hebben ondertussen de regering Biden bekritiseerd voor wat zij een slechte reactie op de grenscrisis en illegale immigratie noemen.

“En er zijn nu meer dan 22.000 illegale immigranten aan de overkant van de rivier,” zei senator Ted Cruz (R-Texas) donderdag in een video, terwijl hij naar de overkant van de Rio Grande wees. “Ze wachten. Ze wachten tot Title 42 vervalt, en dan zal de invasie die we gaan zien enorm zijn,” voegde hij eraan toe.

Wijzend naar de camera, verklaarde Cruz toen: “Joe Biden, dit is uw schuld.” Hij voegde eraan toe: “De mensen die worden gedood bij het illegaal oversteken: Dat is uw schuld. De vrouwen die seksueel misbruikt worden bij het illegaal oversteken: Dat is uw schuld. De kinderen die worden mishandeld bij het illegaal oversteken: Dat is uw schuld.”

Vervaldatum

De vervallen regel, bekend als Title 42, was van kracht sinds maart 2020 voordat hij vrijdag rond middernacht afliep. Het stond grensambtenaren toe om snel mensen weer terug over de grens te brengen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. De Verenigde Staten hebben de nationale noodtoestand beëindigd en daarmee ook de beperkingen.

Hoewel Title 42 velen ervan weerhield asiel aan te vragen, had dit geen juridische gevolgen, waardoor herhaalde pogingen werden aangemoedigd. Na donderdag lopen illegale vreemdelingen het risico dat hun de toegang tot de Verenigde Staten gedurende vijf jaar wordt ontzegd en dat zij mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas (2e van links) spreekt tijdens een persconferentie in Brownsville, Texas, op 5 mei 2023. (Michael Gonzalez/Getty Images)

Het was niet duidelijk hoeveel migranten er onderweg waren en hoe lang de toestroom zou duren. Op donderdagavond voor de afloop leek de stroom op sommige plaatsen af te nemen, maar het was niet duidelijk waarom, noch of de oversteek weer zou toenemen.

De dagen voorafgaand aan de afloop waren chaotisch. De grenspatrouille hield dinsdag ongeveer 10.000 migranten tegen – bijna twee keer het gemiddelde van maart en slechts iets minder dan de 11.000 die volgens de autoriteiten de bovengrens is van wat ze verwachten na afloop van Title 42 – aldus een Amerikaanse ambtenaar.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas waarschuwde voor overbevolking. “We zien precies de moeilijkheid die we verwachtten,” zei Mayorkas vrijdag in ABC’s Good Morning America. “We kunnen de verplaatsing van mensen niet controleren voordat ze onze grens bereiken.”

Meer dan 27.000 mensen zaten in hechtenis bij de Amerikaanse douane en grensbewaking. De detentiefaciliteiten langs de grens waren al ver over hun capaciteit heen. Ambtenaren hadden orders om mensen vrij te laten met de mededeling dat ze zich binnen 60 dagen bij een immigratiekantoor moesten melden als de faciliteiten 125 procent van hun capaciteit hadden bereikt of als ze 60 uur of langer werden vastgehouden. De snelle vrijlatingen zouden ook plaatsvinden als de autoriteiten op één dag 7.000 migranten langs de grens tegenhouden.

Maar laat op donderdag, stopte de Amerikaanse districtsrechter T. Kent Wetherell, aangesteld door president Donald Trump, tijdelijk de plannen van de regering om mensen vrij te laten in de Verenigde Staten, en stelde een rechtbankdatum vast op volgende week vrijdag over het al dan niet verlengen ervan.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (12 mei 2023): US Border Communities Declare Disasters as Title 42 Ends

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.