Sunday, 23 Jun 2024
Het Amerikaanse Capitool in Washington op 28 februari 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neemt het allereerste Amerikaanse wetsvoorstel aan om gedwongen orgaanoogst door de CCP te bestraffen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 27 maart met een overweldigende meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd om het communistische China te straffen voor het gedwongen wegnemen van organen bij gewetensgevangenen.

H.R. 1154, ofwel de ‘Stop Forced Organ Harvesting Act’, werd aangenomen met 413 – 2 stemmen. Het zal iedereen straffen die betrokken is bij dergelijke activiteiten en vereisen dat de overheid jaarlijks rapporteert over soortgelijke activiteiten die plaatsvinden in het buitenland. Sens. Tom Cotton (R-Ark.) en Chris Coons (D-Del.) behoorden tot de meer dan een dozijn wetgevers die de begeleidende versie van de maatregel in de Senaat leidden.

Rep. Chris Smith (R-N.J.), de hoofdsponsor van het wetsvoorstel, wees op de straffen in het wetsvoorstel voor degenen die betrokken zijn bij gedwongen orgaanoogst: een boete tot 250.000 dollar en een strafrechtelijke boete die kan oplopen tot 1 miljoen dollar en 20 jaar gevangenisstraf.

“Het wetsvoorstel heeft echte tanden. We maken hier geen grapje over,” zei Smith tegen The Epoch Times voorafgaand aan de stemming. “Dit is een gruweldaad, dit is een misdaad tegen de menselijkheid, en het is een oorlogsmisdaad, want dit is een oorlog tegen onschuldige mensen in China, en [de Chinese leider] Xi Jinping is direct verantwoordelijk. Degenen die hier bewust aan meewerken zullen verantwoordelijk worden gesteld.”

Volksvertegenwoordiger Chris Smith (R-N.J.) op het Policy Forum on Organ Procurement and Extrajudicial Execution in China op Capitol Hill op 10 maart 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

In het Parlement wees vertegenwoordigster Susan Wild (D-Pa.) op de jaarlijkse rapportageverplichting in de wet, die er volgens haar voor zou zorgen dat de Verenigde Staten “een onderbouwde beoordeling kunnen maken van de omvang en reikwijdte van dit probleem”.

“Gezien de voortdurende genocide kunnen we Peking niet op zijn woord geloven over wat het wel en niet doet”, zei ze. “We moeten zelf onderzoek doen en dit verifiëren.

“We mogen nooit wegkijken van onrecht en onderdrukking, waar dan ook.”

Beangstigende herinneringen

Het nieuws over de goedkeuring van het wetsontwerp was bemoedigend voor de vele overlevenden van de vervolging door het regime die naar de Verenigde Staten zijn gevlucht, zoals Han Yu, een aanhanger van Falun Gong. Beoefenaars van de spirituele discipline worden genoemd als de voornaamste slachtoffers van deze illegale orgaanhandel.

Falun Gong-beoefenaars in Wenen, Oostenrijk, zetten een demonstratie op tegen het oogsten van organen van gevangen beoefenaars in China tijdens een protest tegen de invoer van menselijke organen uit China naar Oostenrijk, op 1 oktober 2018. (Joe Klamar/AFP via Getty Images)

De spirituele praktijk, die morele lessen omvat gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid, samen met vijf meditatieve oefeningen, genoot in de jaren negentig in China grote populariteit vanwege de gezondheids- en morele voordelen, en had aan het eind van het decennium naar schatting 70 tot 100 miljoen beoefenaars.

De Chinese Communistische Partij (CCP) zag deze populariteit als een bedreiging voor haar controle en startte in 1999 een eliminatiecampagne, die in de afgelopen 23 jaar resulteerde in de detentie van miljoenen aanhangers en een onbekend aantal doden door slavenarbeid, marteling en andere mishandelingen.

In 2019 concludeerde een onafhankelijk tribunaal in Londen, na een onderzoek van een jaar, dat in China jarenlang “op aanzienlijke schaal” gedwongen organen waren geoogst, waarbij gedetineerde Falun Gong-aanhangers de belangrijkste bron van organen waren. Het definitieve vonnis, dat in maart 2020 werd gepubliceerd en 300 pagina’s getuigenissen en verklaringen bevatte, vond “geen bewijs dat de praktijk inmiddels werd stopgezet”.

Han kwam uit Beijing en was 19 toen ze in 2004 haar vader verloor door de vervolging, twee jaar voordat de eerste berichten over de geheime orgaanhandel van het regime verschenen. Het zou nog meer dan tien jaar duren voordat de kwestie meer algemeen bekend werd.

Het laatste beeld dat ze heeft van haar vader, Han Junqing – die iets meer dan twee maanden na zijn arrestatie stierf omdat hij Falun Gong beoefende – achtervolgt haar nog steeds.

Han Yu tijdens een Falun Gong straatactiviteit op het Plein van de Verenigde Naties op 24 september 2019. (Eva Fu/The Epoch Times)

Han Yu’s ademhaling werd zwaarder bij het ophalen van die herinneringen van bijna twee decennia geleden.

Uiterst mager, met een groen en paars gekneusd gezicht, lag het lichaam van haar vader koud in een kamer van het forensisch centrum, omringd door tientallen agenten in uniform.

Er ontbrak weefsel onder het linkeroog van de man. Een lange messteek, aan elkaar genaaid met zwarte draad, liep vanaf zijn keel naar beneden. De politie dwong haar naar buiten toen ze probeerde zijn shirt los te knopen om te zien waar de hechtingen eindigden.

Later scheurden Han’s oom en tante zijn hemd open voordat de politie hen kon tegenhouden. Ze ontdekten dat de incisie helemaal tot aan zijn buik reikte. Er zaten geen organen meer in, enkel ijs.

Een nooit eerder geziene misdaad

Han heeft lang geworsteld met het verlies van haar vader. Ze droomde vaak van hem en werd dan in tranen wakker, vertelde ze aan The Epoch Times.

In 2006 kwamen meerdere klokkenluiders naar The Epoch Times om licht te werpen op deze duistere praktijk. In 2007 kwam ze op sociale media een artikel tegen over de gedwongen orgaanoogst, en wat er met haar vader was gebeurd kwam overeen met de beschrijving.

Han vertelde dat ze die nacht urenlang had gehuild.

Het verhaal van Jiang Li, de dochter van een slachtoffer van de vervolging in het Xishanping werkkamp in het zuidwesten van China, is vergelijkbaar.

Haar vader, Jiang Xiqing, een gepensioneerde ambtenaar bij een plaatselijk belastingkantoor in de megastad Chongqing, werd in mei 2008, drie maanden voor de eerste Olympische Spelen in Beijing, na een inval in zijn huis gearresteerd en kreeg zonder proces een jaar gevangenisstraf in een werkkamp.

Jiang Li in de wijk Flushing in Queens, N.Y., op 1 november 2015, houdt een foto vast van haar vader, die in China door de Chinese Communistische Partij werd gedood omdat hij Falun Gong beoefende. (Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

Hij stierf eind januari het jaar daarop, minder dan 24 uur na een familiebezoek waarbij hij nog gezond leek.

Na zeven uur in de vriezer waren het gezicht en de borst van de man nog steeds warm, maar toen Jiang Li en andere familieleden probeerden de aandacht op de zaak te vestigen, stuurde de politie hen het mortuarium uit. De politie cremeerde het lichaam enkele dagen later en bedreigde en intimideerde de familie toen zij probeerde de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Op een gegeven moment zei de politie zelfs tegen Jiang Li dat ze “een prijs moest noemen” om de zaak te regelen. Een ambtenaar van het Chongqing procuratoraat, Zhou Bailin, vertelde hen dat alle organen van Jiang Xiqing waren “verwijderd voor medische doeleinden”.

Ze hebben de familie Jiang hiervoor echter nooit om toestemming gevraagd, noch werd er enige verdere uitleg gegeven.

“Het oogsten van organen van levende mensen is een misdaad die nog nooit eerder op deze planeet is vertoond, en het gebeurt nog steeds,” vertelde Jiang Li, die nu in New York woont, aan The Epoch Times. Ze hoopt, zei ze, dat de Amerikaanse overheid zal helpen “deze misdaad tegen de menselijkheid onmiddellijk te stoppen, de Chinese Communistische Partij en alle daders ter verantwoording te roepen en de door de Chinese overheid gerunde instanties die deze misdaad nog steeds begaan, te zuiveren”.

Beoefenaars van Falun Gong lopen mee in een optocht om de vervolging van hun geloof door het Chinese regime onder de aandacht te brengen, in Brooklyn, N.Y., op 26 februari 2023. (Larry Dye/The Epoch Times)

‘Een belangrijke stap voorwaarts’

Torsten Trey, uitvoerend directeur van de medische actiegroep Doctors Against Forced Organ Harvesting, juichte het wetsontwerp toe als een “belangrijke stap voorwaarts” om het “kritische bewustzijn” over gedwongen orgaanoogst te vergroten, maar is van mening dat er nog meer maatregelen nodig zullen zijn om het medisch toerisme naar China aan banden te leggen.

“Het wetsvoorstel maakt gebruik van ons rechtssysteem en past bestaande mechanismen toe om degenen die hebben deelgenomen aan deze misdaden tegen de menselijkheid te veroordelen,” vertelde hij The Epoch Times in een e-mail.

Wat ontbreekt, schreef hij, is een vereiste voor iedereen die de Verenigde Staten binnenkomt, zowel immigranten alsook Amerikaanse burgers, om te antwoorden op de vraag of zij “een nieuw getransplanteerd orgaan hebben geïmporteerd uit landen waarvan bekend is dat zij organen verkrijgen door middel van gedwongen orgaanoogst” alsook het bedrag te vermelden dat voor het orgaan werd betaald.

“Orgaanoogst is een misdaad,” schreef hij. Hoewel patiënten recht hebben op privacy, moet die privacy “eindigen bij de misdaden van gedwongen orgaanoogst: Als Falun Gong-aanhangers of andere gewetensgevangenen in China zijn gedood voor hun organen, mogen we deze misdaden niet toedekken onder het mom van privacy in de gezondheidszorg.”

Chris Smith, parlementslid uit New Jersey, zei dat het wetsvoorstel betrekking kan hebben op iedereen die deelneemt aan gedwongen orgaanoogst, inclusief patiënten die de organen ontvangen.

“Als men bewust weet dat het gestolen is van een Falun Gong beoefenaar, of iemand anders, dan kan men strafrechtelijk aansprakelijk gesteld worden,” zei hij.

“Hoe kan je vooraf weten dat je op een afgesproken datum een lever zal krijgen? Dat komt omdat ze de persoon vermoorden om het te verkrijgen. Ze vermoorden hen,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar gevallen van Chinese ziekenhuizen die beloven vitale organen te leveren op een specifieke datum, iets wat onmogelijk is landen met een vrijwillig orgaandonatieprogramma.

Smith benadrukte dat Amerikanen die naar China gaan voor een orgaantransplantatie de morele plicht hebben om meer te weten te komen over de herkomst van de organen.

Israël, Taiwan, Italië en Spanje hebben orgaantransplantatietoerisme al verboden.

Het Europees Parlement, het Amerikaanse Congres en verschillende lokale instanties hebben het gedwongen oogsten van organen door het regime ook publiekelijk veroordeeld, maar hebben nog geen wettelijke middelen aangenomen.

Maar als de ‘Stop Forced Organ Harvesting Act’ een wet wordt, zou dat volgens Levi Browde, uitvoerend directeur van het Falun Dafa Information Center, een stap in de richting van verandering kunnen zijn.

“Met deze wet sluit ons Congres zich aan bij wetgevers van verschillende andere landen die wetten hebben aangenomen die gericht zijn op het stoppen van de gruwelijke praktijk van het vermoorden van onschuldige mensen voor hun organen, en het straffen van degenen die hiermee doorgaan,” zei Browde in een verklaring aan The Epoch Times.

Hij drong er bij de Senaat op aan de begeleidende wetgeving aan te nemen.

“Ondanks alle economische en politieke druk die de CCP door de jaren heen heeft uitgeoefend, veroordeelt de Amerikaanse regering met deze wet de CCP officieel, op het wereldtoneel, voor het vermoorden van mensen voor hun organen,” zei hij.

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.