Saturday, 25 May 2024
De Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo (C) praat met de Amerikaanse ambassadeur in China Nick Burns (R) als ze aankomt op de internationale luchthaven Peking Capital International Airport in Peking op 27 augustus 2023. (Andy Wong/Pool/AFP via Getty Images)

Amerikaanse minister van Handel arriveert in Peking waar CCP worstelt om economie te redden

De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, kwam op 27 augustus aan in Peking, het begin van drie dagen van gesprekken met hoge Chinese ambtenaren die worstelen met een haperende economie.

Volgens de Chinese staatsmedia werd mevrouw Raimondo begroet door Li Feng, directeur-generaal van het Chinese ministerie van Handel, en de Amerikaanse ambassadeur Nick Burns op de internationale luchthaven Peking Capital.

Mevrouw Raimondo is de vierde Biden-kabinetsfunctionaris die Peking bezoekt in de afgelopen drie maanden, na minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Financiën Janet Yellen en klimaatgezant John Kerry.

Externe waarnemers verwachten dat het communistische regime vriendelijker zal zijn tegen mevrouw Raimondo dan tegen haar vorige Amerikaanse gasten, met name de heer Blinken, die een mat onthaal kreeg in Peking en wiens grootste verzoek om de militaire hotline te hervatten werd afgewezen.

China stuurt mevrouw Raimondo warme boodschappen omdat het regime worstelt met de haperende economie, vertelde Su Tzu-yun, een senior analist bij het door de Taiwanese overheid gefinancierde Institute for National Defense and Security Research, op 26 augustus aan The Epoch Times, terwijl de handelschef onderweg was naar Peking.

“De aandelenmarkt zal blijven kelderen, de tikkende tijdbom in de vastgoedsector kan elk moment ontploffen, de werkloosheid [onder jongeren] heeft een recordhoogte bereikt en buitenlandse investeerders verlaten China,” zei hij. “De interne economische situatie is zeer ongunstig.”

Video: Protesten nadat vermogensbeheerder in China betalingen mist | EpochTV (theepochtimes.com)

Maar de kwakkelende economie werd “gecreëerd door de CCP [Chinese Communistische Partij] zelf,” merkte Su op.

Onder CCP-leider Xi Jinping heeft China zijn anti-spionage wet geactualiseerd, die de definitie van spionage verbreedt naar “alle documenten, gegevens, materialen of voorwerpen die verband houden met de nationale veiligheid en belangen”. De vaag geformuleerde wetgeving, die niet preciseert wat onder nationale veiligheid valt, brengt meer uitdagingen met zich mee voor internationale bedrijven nadat verschillende invallen en arrestaties investeerders hebben opgeschrikt.

De autoriteiten hebben Mintz, een Amerikaans due diligence-bedrijf, een boete van 1,5 miljoen dollar opgelegd in het kader van een veiligheidsactie nadat de politie in maart een inval had gedaan in het kantoor in Peking en vijf plaatselijke werknemers had gearresteerd.

De meest recente contraspionagecampagne, die een vijandigere sociale omgeving creëert door burgers in China aan te moedigen elkaar te bespioneren, in combinatie met een economisch topmanagementteam dat door de heer Xi is gekozen op basis van politieke loyaliteit in plaats van ervaring, heeft “een fatale invloed op de economische ontwikkeling van China”, aldus de heer Su.

Geconfronteerd met de kwakkelende economie, “wil China nu dat de Verenigde Staten en de Europese Unie een handje helpen,” zei hij.

De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, stapt uit een vliegtuig bij haar aankomst op de internationale luchthaven Peking Capital International Airport in Peking op 27 augustus 2023. (Andy Wong/Pool via Getty Images)

Scepticisme

Voorafgaand aan de reis verwijderde het departement van mevrouw Raimondo 27 Chinese entiteiten van de ‘niet-geverifieerde lijst’, die bedrijven beperkt in het ontvangen van gevoelige Amerikaanse technologie-export.

Deze stap werd verwelkomd door het Chinese regime.

“Het toont aan dat de twee partijen specifieke problemen kunnen aanpakken door middel van communicatie op basis van wederzijds respect”, zei Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking, tijdens een dagelijkse briefing op 22 augustus.

Li Qiang, China’s nieuwe premier die toezicht houdt op de economie, bood ook een olijftak aan tijdens een ontmoeting met een bezoekende delegatie van de U.S.-China Business Council in Peking.

“China is bereid om met de VS samen te werken bij het nemen van hun verantwoordelijkheden als belangrijke landen, het gezamenlijk handhaven van internationale handelsregels en het waarborgen van de stabiliteit van wereldwijde industrie- en toeleveringsketens,” zei Li tijdens de bijeenkomst op 21 augustus, volgens de samenvatting van CCP-staatsmedium Xinhua.

Toch betwijfelen analisten of het Chinese regime zijn uiting van goede wil zal omzetten in beleidswijzigingen.

“Ik denk niet dat de Chinese Communistische Partij een effectieve reactie kan geven op het verzoek van de Verenigde Staten,” vertelde Song Guo-cheng, een onderzoeker aan het National Chengchi University’s Institute of International Relations in Taiwan, aan The Epoch Times.

Dat scepticisme komt volgens hem voort uit het feit dat het Chinese regime zijn belofte om de aankoop van Amerikaanse goederen en diensten uit te breiden in het kader van de eerste fase van het handelsakkoord dat in januari 2020 werd ondertekend, niet is nagekomen.

“De CCP heeft niet te goeder trouw gereageerd”, zei Song. “Daarom komt er geen einde aan de handelsoorlog tussen de VS en China.”

Een zeecontainer wordt gelost van een containerschip uit de Oost-Chinese Zee in de haven van Oakland in Californië op 20 juni 2018. (Justin Sullivan/Getty Images)

Hoewel het ministerie van Handel verklaarde dat mevrouw Raimondo uitkijkt naar “constructieve gesprekken” met hooggeplaatste Chinese functionarissen over kwesties met betrekking tot de bilaterale handelsbetrekkingen, uitdagingen waarmee Amerikaanse bedrijven worden geconfronteerd en gebieden voor mogelijke samenwerking, zien analisten weinig hoop op een einde aan de oplopende spanningen tussen de VS en China.

“Ik ben erg negatief en pessimistisch over de CCP,” zei Song. “Ik zie geen specifieke acties die de CCP zou willen ondernemen om de spanning in de handelsrelaties tussen de VS en China te verminderen.”

VS voeden de CCP

Amerikaanse voormalige en huidige functionarissen waarschuwden ondertussen dat het Chinese regime niet van plan is om zijn beleid te veranderen, zoals gedwongen technologieoverdracht en staatssubsidies die hebben geleid tot de huidige Amerikaanse exportcontroles.

Voordat mevrouw Raimondo naar Peking afreisde, drong de voorzitter van de House Select China Committee, Rep. Mike Gallagher (R-Wis.), samen met een groep andere Republikeinen, er bij haar op aan om de exportcontroles voor de CCP aan te scherpen.

“Het is een feit dat de Chinese Communistische Partij niets te zeggen zou moeten hebben over onze beslissingen over exportcontroles,” vertelde Gallagher aan The Epoch Times. “We maken ons terecht zorgen over de nationale veiligheid als Amerikaanse technologie naar China gaat om de voortdurende genocide in Xinjiang te voeden en om te helpen bij het perfectioneren van een “Orwelliaanse totalitaire controlestaat”.

Nazak Nikakhtar, een voormalige hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Handel, zei dat de CCP een reeks wetten en mandaten heeft uitgevaardigd, zoals nationale veiligheidswetten en anti-buitenlandse sanctiewetten om bedrijven te dwingen te voldoen aan haar eisen om hun gevoelige technologieën over te dragen.

“China is een niet-markteconomie. De economie is niet gebaseerd op de fundamenten van de markt”, zei ze op 22 augustus tijdens een webinar van het Committee on the Present Danger: China. “De CCP bepaalt ook hoe Amerikaanse bedrijven die daar actief zijn, moeten werken. In elk belangrijk bedrijf in China zitten leden van de CCP. Zij bepalen hoe het bedrijf werkt.

“Dus, als we het hebben over exportcontroles, technologieoverdracht, laat me duidelijk zijn dat China er geen belang bij heeft om onze regels of verboden te volgen.”

Decennia van betrokkenheid bij de CCP hebben ervoor gezorgd dat Amerikaans kapitaal en technologie het communistische regime hebben versterkt.

Met de hulp van technologische diefstal en overdrachten uit de Verenigde Staten is China nu wereldleider in 37 van de 44 technologieën, waaronder kritieke gebieden zoals ruimtevaart, kunstmatige intelligentie (AI) en kwantumtechnologie, zei mevrouw Nikakhtar, waarbij ze een rapport van maart aanhaalde van het Australian Strategic Policy Institute.

“Dit is erg gevaarlijk”, zei ze.

Een televisie toont een nieuwsuitzending over China dat een oefening uitvoert rond Taiwan, bij een plaatselijke winkel voor elektrische reparaties na het bezoek van Speaker of the House Nancy Pelosi (D-Calif.) aan Taipei, Taiwan, op 4 aug. 2022. (Annabelle Chih/Getty Images)

De geavanceerde technologie en het geld hebben het Chinese volk weinig geholpen. In plaats daarvan faciliteren ze de CCP om het geweld tegen de eigen bevolking te intensiveren en het leger vooruit te helpen, aldus mevrouw Nikakhtar.

“China’s BBP is het op één na hoogste ter wereld; het bruto nationaal inkomen van een gemiddelde werknemer is één van de laagste ter wereld. Wat betekent dat?”, zei ze.

“Dat betekent dat alles wat we van China kopen, elke keer dat we China toestaan om te groeien en groter te bouwen, onze kapitaalstromen niet naar de arbeiders gaan, niet naar de bedrijven, maar [rechtstreeks] in de zak van de CCP die onze dollars gebruikt om genocide te financieren en [zijn leger] te financieren.”

Voormalig hoofdstrateeg van het Witte Huis Steve Bannon zei dat het de Verenigde Staten waren die de CCP in staat stelden om in 1949 de macht te grijpen en in 1989 de controle te behouden nadat het regime tanks en troepen stuurde om duizenden pro-democratische studentendemonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking te verpletteren.

“Nu is de enige manier waarop ze kunnen overleven de Amerikaanse elite van Wall Street, [de] technologie-industrie, in onze politieke klasse, om hem een derde keer te redden,” zei Bannon.

“Als we nu voet bij stuk houden, zullen ze instorten,” zei hij, omdat het Chinese volk “hen ten val zal brengen, en dan zullen we echt een vrij China hebben.”

Luo Ya en Eva Fu hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 augustus 2023): US Commerce Secretary Arrives in Beijing as CCP Struggles to Save Its Economy

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.