Wednesday, 17 Apr 2024
Woordvoerder Vedant Patel van het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt met verslaggevers tijdens een persbriefing op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 27 juli 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken uit zijn bezorgdheid over CCP die Shen Yun blokkeert in Zuid-Korea

Amerikaanse wetgevers veroordelen acties CCP; Rep. Ralph Norman zegt te hopen dat 'de Koreanen zich sterk zullen maken tegen dit soort intimidatie door Chinese functionarissen'.

WASHINGTON – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende Amerikaanse wetgevers hebben hun bezorgdheid geuit over de druk die het regime in Peking uitoefent op Zuid-Koreaanse theaters om een in New York gevestigde dansgroep te verhinderen in het land op te treden.

Een onderzoek van de Epoch Times onthulde eerder dat de Chinese ambassade in Zuid-Korea theaters bedreigde – door financiële en diplomatieke druk uit te oefenen – tegen Shen Yun Performing Arts, een internationaal geprezen klassiek Chinees dans- en muziekgezelschap dat het “China van voor het communisme” laat zien.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordde op 7 november op een vraag over de inmenging van de Chinese Communistische Partij (CCP) en zei dat het in het algemeen “zorgwekkend” was.

Hij zei dat de Verenigde Staten “in nauwe samenwerking met Japan [en] met andere landen in de Indo-Pacific” de kwestie van China “dat economische dwang gebruikt” zullen blijven aanpakken.

“De VRC heeft een zeer duidelijke staat van dienst als het gaat om het gebruik van economische dwang en dergelijke in een groot aantal landen,” zei Vedant Patel, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar de officiële naam van China, de Volksrepubliek China.

Het Amerikaanse Capitool in Washington op 3 november 2023. (Mariam Zuhaib/AP Foto)

Shen Yun wordt al jaren geconfronteerd met uitdagingen in Zuid-Korea vanwege de invloed van de CCP, maar organisatoren zeggen dat het dit jaar bijzonder zorgwekkend is.

Terwijl zalen, inclusief enkele die al lange tijd onderdak bieden aan Shen Yun, uiting gaven aan hun onwil om het gezelschap toe te staan om op te treden, gaf een vertegenwoordiger van de Chinese Ambassade in Seoul openlijk toe in een interview met NTD, het zuster mediakanaal van The Epoch Times, dat het zich bemoeit met Shen Yun.

“We vertellen hen dat het niet legaal is om Shen Yun Performing Arts … toestemming te laten vragen in een Koreaans theater voor hun voorstellingen,” zei Zhang Jiafan, public relations medewerker van de Chinese ambassade in Seoul. “Dit is ons standpunt.”

De acties van de CCP tegen Shen Yun in Zuid-Korea hebben ook de aandacht getrokken van wetgevers in het Amerikaanse Congres.

“Het getuigt van een vreemd gevoel van onveiligheid voor Chinese ambtenaren om dingen te saboteren die de wereld herinneren aan de opmerkelijke cultuur en het erfgoed van hun natie vóór het destructieve bestuur van hun communistische regime,” vertelde Rep. Ralph Norman (R-S.C.) aan The Epoch Times.

“Het is bijzonder schandalig om Korea de mogelijkheid te ontzeggen om deze prachtige artistieke Shen Yun voorstellingen te zien, en ik hoop dat de mensen in Korea sterk zullen staan tegen dit soort intimidatie van Chinese ambtenaren.”

Rep. Ralph Norman (R-S.C.) spreekt met verslaggevers op 11 oktober 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Rep. Nicole Malliotakis (R-N.Y.) is niet verbaasd dat het Chinese regime “er alles aan doet om die vrijheid van meningsuiting en optreden te onderdrukken”.

“Omdat het niet in hun verhaal past,” zei ze. “We moeten het gewoon bij elke gelegenheid blijven uitdagen.”

Nadat ze in augustus een ontmoeting had met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, die ze beschreef als “waarschijnlijk de meest pro-Amerikaanse Koreaanse president die we ooit hebben gehad”- ziet Malliotakis “een unieke kans om onze bezorgdheid te uiten”.

“We waarderen het niet dat een Amerikaans dansgezelschap daar niet mag optreden onder druk van communistisch China”, zei ze.

Rep. Nicole Malliotakis (R-N.Y.) in Washington op 12 oktober 2023.(Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Yoon werd in 2022 gekozen met de belofte om zijn land dichter bij de Verenigde Staten te brengen en weg van China. Zijn regering is echter geconfronteerd met obstakels van binnenuit Zuid-Korea vanwege de subversieve tactieken van Peking.

Volgens Han Minho, voormalig directeur van het Zuid-Koreaanse ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme, probeert de CCP Zuid-Korea al drie decennia lang heimelijk te ondermijnen met zijn United Front-operaties.

“Het heeft veel pro-China mensen gecreëerd in alle lagen van de bevolking, vooral lokale politici, invloedrijke zakenmensen en journalisten,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“Het hele land Zuid-Korea, evenals lokale overheden, drijft bijvoorbeeld al lange tijd handel met China, en [CCP-functionarissen] dreigen deze handelsrelatie te verbreken, of geen toeristen te sturen, of geen internationale studenten te sturen.”

Russell Hsiao, uitvoerend directeur van het Global Taiwan Institute, sluit zich hierbij aan. “Het is een weerspiegeling van de lange arm van de VRC,” vertelde hij NTD.

Shen Yun Performing Arts World Company’s optreden in de Gumi Arts Center-Grand Hall in Gumi, Zuid-Korea, op 8 februari 2023. (Kim Guk-hwan/De Epoch Times)

Economisch gezien, zei hij, moeten naties “hun economische orde herschikken, zodat ze de afhankelijkheden kunnen verminderen die de Volksrepubliek China gebruikt om het soort politieke concessies af te dwingen dat ze willen.”

Het vermogen van het Chinese regime om te beslissen welke artistieke expressies worden getoond in Zuid-Korea is “zeer betreurenswaardig,” vertelde Rep. Tim Burchett (R-Tenn.) aan NTD, eraan toevoegend dat de onderdrukkingscampagne een patroon volgt van hoe communisten hun macht bewaken, door alles aan te vallen waarvan ze zien dat het hen negatief portretteert.

Shen Yun, dat elk jaar optreedt voor een geschat wereldwijd publiek van ongeveer 1 miljoen mensen, heeft nog nooit in China kunnen optreden, een kwestie die waarnemers in verband brengen met het verlangen van het Chinese regime naar controle.

Peking heeft haar diplomatieke en economische invloed wereldwijd gebruikt in een poging om de voorstellingen van Shen Yun te stoppen, waarbij ze vaak impliciet of expliciet dreigde met economische of politieke vergelding.

Een brief van de Chinese ambassade in Zuid-Korea aan het Koreaanse omroepsysteem, gedateerd april 2016, waarin de publieke omroep wordt verteld dat haar beslissing om een contract met Shen Yun te annuleren voor het komende optreden van het podiumkunstengezelschap in de KBS Hall de “juiste beslissing” was. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Bellen, bezoeken en brieven sturen zijn enkele van de gebruikelijke tactieken die het Chinese regime gebruikt om zijn doelen te bereiken, maar als dat niet lukt worden er ook levensgevaarlijke vormen van sabotage ingezet. Van bussen met tientallen dansers zijn de banden zodanig doorgesneden dat ze onderweg zouden kunnen ontploffen.

“Ze proberen het over de hele wereld tegen te houden”, zei Burchett, die hoopte dat de Koreaanse president “voorbij de propaganda zal kijken”.

“Als we toestaan dat zoiets deze mensen wegjaagt, is dat echt een schande.

“Ik maak me daar zorgen over, omdat Zuid-Korea zo belangrijk is om de opmars van het communisme een halt toe te roepen.”

Rep. Tim Burchett (R-Tenn.) praat met verslaggevers op Capitol Hill in Washington op 13 oktober 2023. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Katrina Lantos Swett, voorzitter van de Lantos Stichting voor Mensenrechten en Rechtvaardigheid, veroordeelde eveneens de acties van de CCP.

“Het is beschamend, hoewel nauwelijks verrassend, dat de Chinese regering over haar grenzen reikt en Shen Yun voorstellingen in Zuid-Korea probeert te onderdrukken,” zei Lantos Swett.

“Dit is weer een ander voorbeeld van Chinese pogingen om zijn autoritarisme te exporteren, en ik zou hopen dat een levendige democratie als Zuid-Korea in staat zou zijn om deze pogingen te zien voor wat ze zijn – aanvallen op het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en geloof.”

Lantos Swett drong er bij Zuid-Koreaanse functionarissen op aan om “zich niet te laten intimideren om dit recht met voeten te treden”.

NTD’s Iris Tao en Melina Wisecup hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 november 2023): State Department Expresses Concern Over CCP Blocking Shen Yun in South Korea

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.