Wednesday, 12 Jun 2024
De door City of Hope ontwikkelde kleine molecule AOH1996 richt zich tegen een kankervariant van het eiwit PCNA. In zijn gemuteerde vorm is PCNA van cruciaal belang bij de DNA-replicatie en het herstel van alle groeiende tumoren. Beeld toont onbehandelde kankercellen (L) en kankercellen behandeld met AOH1996 (R) die een geprogrammeerde celdood ondergaan (violet). (Met dank aan City of Hope)

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen nieuwe ‘kanker-stoppende pil’ die tumoren kan ‘vernietigen’

De doelgerichte chemotherapie wordt nu getest op mensen

Een groep Amerikaanse onderzoekers heeft een nieuwe “kankerdodende pil” ontwikkeld die zich kan richten op solide tumoren en deze kan doden, terwijl gezonde cellen ongedeerd blijven.

Dat blijkt uit hun preklinische onderzoeksresultaten die op 1 augustus zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Chemical Biology.

De studie, getiteld “Small Molecule Targeting of Transcription-Replication Conflict for Selective Chemotherapy”, toonde aan dat een door de onderzoekers ontwikkeld medicijn in staat was om op selectieve wijze de DNA-replicatie en -reparatie in kankercellen te verstoren.

Het medicijn heet AOH1996. Het is vernoemd naar Anna Olivia Healey, die in 1996 werd geboren en op 9-jarige leeftijd stierf aan een zeldzame vorm van kanker, neuroblastoom genaamd.

Linda Malkas, hoofdauteur van het nieuwe onderzoek en werkzaam bij City of Hope, heeft het medicijn de afgelopen twintig jaar ontwikkeld.

City of Hope is een privéklinisch onderzoekscentrum zonder winstoogmerk, een ziekenhuis en een universiteit in Duarte, Californië. Het is een van de grootste organisaties voor kankeronderzoek en -behandeling in de Verenigde Staten.

Volgens een persbericht van City of Hope lijkt AOH1996 “alle vaste tumoren te vernietigen”.

Nu het onderzoek veelbelovende resultaten heeft laten zien in cel- en diermodellen, wordt het nieuwe medicijn getest op mensen in een Fase 1 klinische studie, zei mevrouw Malkas in een verklaring.

Linda Malkas, Ph.D., professor in City of Hope’s afdeling Moleculaire Diagnostiek en Experimentele Therapeutica en de M.T. & B.A. Ahmadinia Professor in Moleculaire Oncologie. (Met dank aan City of Hope)

Uniek mechanisme

De preklinische studie legt uit hoe AOH1996 zich richt tegen een kankervariant van het eiwit dat proliferating cell nuclear antigen (PCNA) wordt genoemd.

De kankervariant van PCNA “is cruciaal bij DNA-replicatie en -reparatie” van alle kankertumoren, maar het nieuwe geneesmiddel AOH1996 remt PCNA, merkte de City of Hope op in haar publicatie.

“Gegevens suggereren dat PCNA op unieke wijze verandert in kankercellen en dit feit stelde ons in staat om een medicijn te ontwikkelen dat alleen gericht is op de vorm van PCNA in kankercellen,” zei mevrouw Malkas.

Oraal toegediend in een bepaalde dosis, “onderdrukt AOH1996 de tumorgroei maar veroorzaakt geen waarneembare bijwerking”, schreven de auteurs in het onderzoek.

De meeste andere doelgerichte kankertherapieën richten zich op één enkele pathway, waardoor kankercellen kunnen muteren en uiteindelijk resistent worden tegen de therapie, aldus mevrouw Malkas. Het unieke mechanisme van AOH1996 dat het in staat stelt om gemuteerde versies van PCNA aan te pakken, onderscheidt het van andere momenteel beschikbare therapieën.

Mevrouw Malkas zei dat de resultaten “veelbelovend” zijn en suggereren dat AOH1996 “tumorgroei kan onderdrukken als monotherapie of combinatiebehandeling in cel- en diermodellen zonder dat dit leidt tot toxiciteit.”

Toekomstige studies

“Niemand heeft zich ooit gericht op PCNA als een therapeutisch middel, omdat het werd gezien als ‘ongeneeslijk’, maar City of Hope was duidelijk in staat om een onderzoeksgeneesmiddel te ontwikkelen voor een uitdagend eiwitdoel”, zei hoofdauteur van het onderzoek Long Gu in een verklaring.

“We ontdekten dat PCNA één van de mogelijke oorzaken is van verhoogde nucleïnezuurreplicatiefouten in kankercellen. Nu we het probleemgebied kennen en het kunnen remmen, zullen we dieper graven om het proces te begrijpen om meer gepersonaliseerde, gerichte medicijnen tegen kanker te ontwikkelen.”

De onderzoekers ontdekten dat AOH1996 kankercellen selectief doodt door de voortplantingscyclus van de cellen te verstoren zonder de voortplantingscyclus van gezonde stamcellen te onderbreken.

Onderzoekers merkten verder op dat AOH1996 de kankercellen gevoeliger maakte voor andere chemische middelen die DNA kunnen beschadigen, zoals cisplatine, een chemotherapeutisch medicijn. Dit suggereert dat AOH1996 “een nuttig hulpmiddel zou kunnen worden in combinatietherapieën en voor de ontwikkeling van nieuwe chemotherapeutica”, aldus het bericht van City of Hope.

Het nieuwe medicijn moet nog verdere tests ondergaan, waaronder grootschalige klinische onderzoeken, om de veiligheid en werkzaamheid te beoordelen voordat het op grote schaal kan worden toegepast.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 augustus 2023): US Scientists Develop New ‘Cancer-Stopping Pill’ That Can ‘Annihilate’ Tumors

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.