Sunday, 16 Jun 2024
De Amerikaanse president Joe Biden kijkt toe tijdens een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping (niet op de foto) tijdens de week van de leiders van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Woodside, Californië, op 15 november 2023. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Analisten zien bescheiden stappen in relatie VS–China, maar grote uitdagingen na ontmoeting Biden–Xi

Een analist zei dat hij "er niet veel vertrouwen in heeft" dat China de afspraken nakomt die de heer Xi tijdens de ontmoeting heeft gemaakt.

President Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping zijn het eens geworden over een aantal inspanningen om de betrekkingen tussen de VS en China op te warmen, maar analisten van buitenlands beleid zeggen dat de vooruitgang die ze boekten bescheiden was en dat er een brede diplomatieke kloof blijft bestaan tussen de twee naties na de top van de Azië-Pacific Economische Samenwerking (APEC) van vorige week.

Volgens een verslag van het Witte Huis van hun ontmoeting op 15 november kwamen president Biden en de heer Xi overeen om de communicatie op hoog militair niveau tussen hun respectieve landen te hervatten en nieuwe bilaterale inspanningen te leveren om de internationale drugsproductie en -handel te bestrijden.

John Dotson, plaatsvervangend directeur van het Global Taiwan Institute (GTI), zei dat elke ontmoeting tussen de leiders van de Verenigde Staten en China “op zichzelf al een teken van vooruitgang is”, maar vertelde NTD’s “Capitol Report” dat de tastbare resultaten van hun ontmoeting waarschijnlijk “vrij bescheiden” zullen blijven.

“Er is een soort van hyping van beperkte tekenen van vooruitgang, zoals het herstel van de militair-militaire communicatiebanden en vermeende inspanningen van de Chinezen om de productie van fentanyl aan te pakken. Maar ik denk dat dit over het algemeen vrij bescheiden stappen zijn,” zei dhr. Dotson.

Hij zei dat hij er “niet veel vertrouwen” in had dat de Chinezen hun beloften van 15 november zouden nakomen.

Miles Yu, een senior fellow en directeur van het China Center aan het Hudson Instituut, beschreef de resultaten van de ontmoeting tussen president Biden en de heer Xi op 15 november ook als “zeer beperkt” en riep op tot een afwachtende houding ten aanzien van de actiepunten die ze tijdens de interactie achter gesloten deuren bespraken.

De heer Yu vertelde “Capitol Report” dat overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en China om de militaire communicatie te verbeteren, bilaterale drugsbestrijdingsoperaties uit te breiden en zich te verbinden tot de niet-bewapening van kunstmatige intelligentie allemaal “heel goed” klinken, maar hij zei dat hij “enige argwaan heeft over de afdwingbaarheid van die overeenkomsten.”

Taiwan nog steeds verdeeld tussen VS en China

Een kwestie die de Verenigde Staten en China nog steeds verdeeld houdt, is hun respectieve beleid ten aanzien van Taiwan.

Taiwan, dat officieel de Republiek China heet, bestuurt zichzelf al tientallen jaren als onafhankelijke natie, maar de Volksrepubliek China (PRC) beweert dat het eiland deel uitmaakt van het Chinese vasteland. De Verenigde Staten hebben een meer dubbelzinnig standpunt ingenomen ten aanzien van de aanspraken van beide partijen op controle over China. Ze onderhouden formele diplomatieke betrekkingen met het Chinese regime, terwijl ze informele betrekkingen met Taiwan blijven onderhouden en wapens leveren aan het eiland die kunnen worden gebruikt om de Chinese pogingen om controle over het eiland uit te oefenen met militair geweld tegen te gaan.

De organisatie van de heer Dotson, GTI, heeft als officiële missie “het verbeteren van de relatie tussen Taiwan en andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten.”

Video: Biden wil samenwerken met China en Mexico om de stroom Fentanyl via de zuidelijke grens van de VS te stoppen

Dhr. Dotson stelde vast dat zowel de Verenigde Staten als China “behoorlijk standvastig zijn gebleven in hun standpunten over Taiwan” na de ontmoeting van president Biden met dhr. Xi.

Volgens het Witte Huis verklaarde president Biden tijdens de ontmoeting met de heer Xi op 15 november dat de VS een vreedzame oplossing verwacht voor het geschil tussen China en Taiwan over de soevereiniteit van Taiwan en riep hij China op zich terughoudend op te stellen in zijn militaire activiteiten rond het eiland.

Sinds 2019 heeft het Volksbevrijdingsleger van China bijna dagelijks vluchten en andere militaire oefeningen rond Taiwan uitgevoerd, die volgens Dotson “deel uitmaken van een groter patroon van dwingende militaire activiteiten gericht tegen Taiwan.”

In zijn eigen beschrijving van de bijeenkomst van 15 november zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat Xi het Chinese standpunt herhaalde dat de Verenigde Staten zich moet verplichten om de Taiwanese onafhankelijkheid niet te steunen en te stoppen met het bewapenen van Taiwan.

Economische banden bemoeilijken beleid VS–China

De zakelijke en handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China maken de relaties tussen de twee naties nog ingewikkelder.

Dhr. Dotson beweert dat China zijn economische banden met andere landen gebruikt als een middel om die landen te dwingen in China’s gunst te blijven of om acties af te straffen die de Chinezen niet aanstaan.

“Als er een politieke actie is in Taiwan die de PRC niet aanstaat en ze willen een symbolische boodschap sturen, dan vinden ze plotseling insecten in ladingen fruit en moeten ze die verbieden,” zei de adjunct-directeur van het GTI. “Dus we hebben de afgelopen jaren verbodsbepalingen gezien voor Taiwanese producten zoals ananas, zeeduivel, was, appels, dat soort dingen. En die verboden komen meestal op niet toevallige momenten wanneer de Chinese Communistische Partij, de CCP, een boodschap wil sturen. Dus ja, de CCP gebruikt economische dwang wel degelijk als een actief beleidsinstrument.”

Volgens de heer Dotson worden China’s economische betrekkingen met de Verenigde Staten gekenmerkt door soortgelijke dwangmethoden.

“De Chinese regering heeft zich jarenlang ingespannen om het aanbod van en de handel in zeldzame aardmineralen onder controle te krijgen… en om te proberen hun dominante positie op de markt voor zeldzame aardmineralen te gebruiken als pressiemiddel ten opzichte van de Verenigde Staten, ook op andere beleidsterreinen—door de poorten een beetje open te zetten als ze tevreden zijn, en ze te sluiten als ze een signaal willen afgeven,” zei Dotson.

Dhr. Yu stelde dat de Verenigde Staten zich minder zouden moeten richten op het opbouwen van bilaterale relaties met China, in tegenstelling tot het versterken van de banden met andere landen in de Indo-Pacific regio.

“China heeft een probleem met vrijwel elke democratie ter wereld. Dus de kunstmatige hoogte van dit opperste belang van de bilaterale relatie tussen de VS en China is eigenlijk niet nuttig, want wat we hier kunnen zien is China versus de rest van de wereld, het is niet alleen China versus de Verenigde Staten,” zei Yu.

Sommige analisten op het gebied van buitenlands beleid hebben aangedrongen op voorzichtigheid bij het herdefiniëren van de economische banden tussen de Verenigde Staten en China. Ted Galen Carpenter, een voormalige senior fellow bij het libertaire CATO Institute, schreef in een column in 2020 dat economische banden tussen de Verenigde Staten en China beide naties stimuleren om geschillen vreedzaam op te lossen en dat een volledige economische ontkoppeling van de twee naties de internationale spanningen zou verhogen en het risico op een duur gewapend conflict zou vergroten.

In zijn eigen commentaar op “Capitol Report” zei de heer Dotson dat “er geen volledig eenvoudig antwoord is” op de vraag hoe de Verenigde Staten in de toekomst moeten omgaan met de economische relaties met China.

“Ik denk dat het extreem moeilijk is om ons volledig af te sluiten van de Chinese economie,” zei hij. “Maar ik denk wel dat er verstandige stappen kunnen worden genomen om de economische afhankelijkheid van de VS van China op een aantal gebieden te verminderen … maar ook om de afhankelijkheid die we hebben van de Volksrepubliek China voor de productie op een aantal gebieden te verminderen.”

Van NTD Nieuws

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 november 2023): Analysts See Modest Steps in US–China Relations, but Major Challenges Ahead After Biden–Xi Meeting

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.