Sunday, 16 Jun 2024
De Chinese premier Li Qiang (L) en de Duitse kanselier Olaf Scholz spreken de media toe op de kanselarij op 20 juni 2023 in Berlijn, Duitsland. (Sean Gallup/Getty Images)

ANALYSE: Chinese premier bezoekt Europa nu EU economische veiligheidsstrategie voorstelt

De eerste diplomatieke overzeese reis van de Chinese premier Li Qiang voerde hem vorige week naar Europa, waar hij manieren zocht om de handelsconfrontatie van de Chinese Communistische Partij met liberale democratieën te deëscaleren.

Li’s zesdaagse bezoek aan de grootste economieën van de EU, Duitsland en Frankrijk, viel echter samen met de publicatie van het voorstel van de Europese Unie voor een nieuwe economische veiligheidsstrategie om economische veiligheidsrisico’s aan te pakken en er, als onderdeel daarvan, voor te zorgen dat kritieke technologieën niet in handen van tegenstanders vallen.

Het document over de Europese economische veiligheidsstrategie, dat op 20 juni werd gepubliceerd, is bedoeld om de 27 EU-lidstaten ervan te overtuigen in te stemmen met strengere controles op de export en uitvoer van technologie die door rivalen zoals de Chinese Communistische Partij (CCP) voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

EU-diplomaten zeggen dat het nog maanden kan duren voordat de strategie een concreet beleid wordt. Toch is het een essentiële eerste stap om te voorkomen dat economische doelstellingen de veiligheid van de EU ondermijnen.

Hoewel het document geen specifiek land noemt, vertelden Europese diplomaten aan de New York Times dat de strategie “duidelijk” gericht is op China.

Li is de premier van de Staatsraad van de CCP in China nadat hij in maart van dit jaar aantrad. Hij was in Duitsland voor de gesprekken op 20 juni voor de zevende ronde van het Chinees-Duitse regeringsoverleg voordat hij naar Frankrijk ging voor dit eerste officiële bezoek en om het New Global Financing Pact van de Franse president Emmanuel Macron bij te wonen op 22 en 23 juni.

Chinese staatsmedia zeiden dat Li’s keuze voor Europa voor zijn eerste buitenlandse reis laat zien dat China veel belang hecht aan het ontwikkelen van de betrekkingen met Europa en het stimuleren van de betrekkingen tussen China en Europa beschouwt “als een prioriteit voor de diplomatie van de CCP”.

Maar de EU lijkt niet hetzelfde enthousiasme te delen om de samenwerking met de CCP te omarmen.

Li Yuanhua, een voormalig hoogleraar aan de Capital Normal University van Beijing, vertelde The Epoch Times op 21 juni dat het document over de economische veiligheidsstrategie van de EU een reactie is op drie jaar draconisch zero-COVID beleid van de CCP dat de veiligheid van de wereldwijde industriële toeleveringsketen in gevaar bracht.

“De EU heeft de zwakte erkend van een toeleveringsketen [die afhankelijk is van China] voor Europa,” zei Li Yuanhua.

Naast problemen met de toeleveringsketen is het nieuwe beleid van de EU erop gericht te voorkomen dat autoritaire staten gevoelige technologieën stelen, waaronder AI en microchips, en deze gebruiken in de militaire sfeer, wat een bedreiging vormt voor de hele mensheid, aldus Li Yuanhua.

EU-visie op economische veiligheid

De argwaan van de EU tegenover handelsrelaties met de CCP was al enige tijd duidelijk voor het voorstel voor de Europese Economische Veiligheidsstrategie, vertelde Chen Weijian, hoofdredacteur van Beijing Spring, een maandblad dat rapporteert over de democratische beweging in China, op 21 juni aan The Epoch Times.

In de 14 pagina’s tellende strategie toonde de Europese Commissie zich bezorgd over de slechte coördinatie tussen lidstaten en zwakke handelsregels die tegenstanders een economische wurggreep kunnen geven op EU-economieën of fabrikanten. Dit probleem moet dringend worden aangepakt, aldus de commissie.

Vlaggen van de Europese Unie wapperen voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel, België, op 5 juni 2020. (Yves Herman/Reuters)

De Europese Commissie beschouwt het exporteren en delen van opkomende technologieën, zoals AI en kwantumcomputers, als een potentieel veiligheidsrisico, omdat het sommige vijandige landen in staat zou kunnen stellen deze technologieën voor hun militaire doeleinden te gebruiken.

De strategie zorgt ervoor dat de toeleveringsketen voor veiligheidsgevoelige producten wordt afgesloten voor vijandige landen, om het uitlekken van Europese eigen technologieën op het gebied van AI, chipfabricage en biotechnologie tegen te gaan.

De EU moet ook potentiële rivaliserende landen en hun bedrijven uitsluiten van cruciale infrastructuur, zoals havens en pijpleidingen, en EU-bedrijven verbieden om hightech militaire toepassingen te exporteren naar potentiële rivalen, zo staat er.

“In sommige gevallen dreigt het uitlekken van technologie de militaire/inlichtingencapaciteiten te versterken van diegenen die ze zouden kunnen gebruiken om vrede en veiligheid te ondermijnen, dit geldt in het bijzonder voor technologieën voor dual-use zoals kwantum, geavanceerde halfgeleiders of kunstmatige intelligentie,” staat er.

De Commissie heeft een lijst van technologieën voor dual-use voorgesteld voor risicobeoordeling die de Raad voor Handel en Technologie van de EU in september van dit jaar zou kunnen goedkeuren. De lijst zal voor elk land rekening houden met “het risico van civiel-militaire fusie en het risico van misbruik van hun [technologie] voor mensenrechtenschendingen”.

De diplomatie van de CCP in Europa

Li Qiang zei tijdens zijn Duitse reis dat de CCP bereid is om “een positief en sterk signaal af te geven om de internationale industriële en toeleveringsketens stabiel te houden en de wereldvrede en welvaart te handhaven”, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zulke woorden lijken een semi-bedreigende onderliggende implicatie te hebben, die Europa en de wereld eraan herinnert dat China nog steeds een vitale rol speelt in de internationale toeleveringsketen.

Maar in feite is de realiteit waarmee China wordt geconfronteerd het tegenovergestelde, zei Li Yuanhua, aangezien “de Chinese economie op instorten staat en wanhopig buitenlandse kapitaalinjecties en overzeese orders nodig heeft, [het staat onder] enorme economische druk, dus de CCP is erop gebrand om zijn instortende economie te redden door de handelssamenwerking met Europa te versterken” na het verliezen van de steun van de Verenigde Staten.

Markus Soeder, minister-president van de deelstaat Beieren en leider van de Christelijke Sociale Unie (CSU), en Li Qiang, premier van China, bekijken een erewacht van Beierse bergschutters bij de Residenz, het voormalige koninklijke paleis van de Wittelsbachse vorsten in Beieren, in München (Zuid-Duitsland) op 20 juni 2022. (Christof Stache/AFP via Getty Images)

Li Yuanhua zei dat een andere verhulde missie van de Chinese premier – naast het subtiel waarschuwen van de EU dat het stopzetten van de handel met China slecht zou zijn voor de wereldvrede – bestond uit “lobbyen bij Europa in de diplomatieke arena om toenadering te zoeken tot de CCP als tegenwicht tegen de Verenigde Staten”.

De CCP is zich ervan bewust dat de Verenigde Staten verplicht zijn om hen sancties op te leggen, want “welke partij er ook aan de macht is in de Verenigde Staten, de publieke opinie en haar mondiale strategie vereisen dat ze de uitbreiding van de CCP – dit despotische regime dat het volk schade berokkent – aan banden legt en in evenwicht houdt”.

De CCP kan dus alleen maar hopen op aansluiting bij Europese mogendheden om de Amerikaanse sancties te doorstaan, aldus Li Yuanhua.

Ondertussen gelooft Chen Weijan dat de gestaag gevormde houding van de EU om geen risico’s te nemen met betrekking tot de CCP niet gemakkelijk zal veranderen, vooral niet door een bezoek van “een Chinese communistische leider of wat oppervlakkige retoriek”.

Bovendien heeft de Chinese leider Xi Jinping in zijn beleid voor China gekozen voor een harde oorlogszuchtige diplomatieke strategie, voortdurende vijandigheid tegenover de Verenigde Staten en westerse instellingen en terugtrekkende en repressieve tactieken tegen buitenlandse bedrijven, wat ertoe heeft geleid dat een groot aantal buitenlandse bedrijven China is ontvlucht.

Onder deze interne en externe politieke omstandigheden zal het bezoek van Li Qiang aan Europa “waarschijnlijk geen tastbare resultaten opleveren”, aldus Chen.

Kane Zhang heeft bijgedragen aan dit verslag.

Opvattingen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van The Epoch Times.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 juni 2023): ANALYSIS: Chinese Premier Visits Europe as EU Proposes Economic Security Strategy

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.