Thursday, 18 Jul 2024
Het gebouw van de New York Times in New York op 30 juni 2020. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Analyse over de ‘beschamende’ berichtgeving van NY Times over Chinese dissidentengroep

Deze tekst verscheen in de e-mailnieuwsbrief 'Top Story' die op 22 maart 2024 werd verstuurd.

The New York Times was deze week het onderwerp van een exposé.

De gevestigde belangen van de krant in communistisch China werden onder de loep genomen in een onderzoek van The Epoch Times. Ondertussen is de berichtgeving van The New York Times over Falun Gong, een spirituele praktijk die in China brutaal wordt vervolgd, “beschamend” genoemd in een nieuwe analyse van een non-profit organisatie die de onderdrukking in de gaten houdt.

Het hoofdkantoor van The New York Times in New York op 7 december 2009. (Mario Tama/Getty Images)

The Epoch Times heeft ook vernomen dat de krant werkt aan een artikel over Shen Yun Performing Arts, een klassiek Chinees dansgezelschap van wereldklasse dat “het China van voor het communisme” wil presenteren.

Het kritische artikel over Shen Yun, dat nog gepubliceerd moet worden, komt nog duidelijker in het licht te staan gezien het feit dat het kunstgezelschap gestart is door Falun Gong beoefenaars.

Volgens meerdere experts die door The Epoch Times zijn geraadpleegd, waaronder Bradley Thayer, senior fellow bij het Center for Security Policy en expert op het gebied van strategische beoordeling van China, en James Fannell, voormalig marineofficier en China-expert, is de staat van dienst van The New York Times op het gebied van berichtgeving over het Chinese regime bedroevend.

Eerst was er de door de Sovjet-Unie veroorzaakte hongersnood in de jaren ’30 die door de NYT reporter Walter Duranty werd toegedekt. Vervolgens noemde de krant Mao Zedong ooit een “democratische agrarische hervormer” en de opkomende Fidel Castro “democratisch”.

Vorig jaar drong de krant aan op het mislukte beleid van “betrokkenheid” met China, wat getuigde van “ideologische stompzinnigheid waarbij ze weigerden de aard van communistische regimes te zien zoals ze zijn,” aldus Thayer.

Voor wat de repressie van Falun Gong betreft heeft de krant routinematig de propaganda van de Chinese Communistische Partij (CCP) overgenomen, volgens een rapport van 21 maart van het Falun Dafa Information Center (FDIC), dat de berichtgeving van de krant over deze kwestie sinds het begin van de vervolging in 1999 heeft geanalyseerd.

“Niet alleen wordt de onderdrukking van de slachtoffers meestal met stilzwijgen en onverschilligheid behandeld, maar wat nog erger is – als ze dan toch worden gerapporteerd – zijn de artikelen doorspekt met verkeerde voorstellingen, onnauwkeurigheden en regelrechte vijandigheid, wat getuigt van een schokkende mate van onprofessionaliteit en vooringenomenheid,” aldus het rapport.

The New York Times deed de conclusies van het rapport af als “pertinent onjuist” en noemde haar berichtgeving over de kwestie “uitgebreid.”

Maar FDIC kwam met bewijzen. Het FDIC vond negatieve vooringenomenheid en onnauwkeurigheden in de meeste artikelen over Falun Gong in de krant. In veel artikelen werd de praktijk aangeduid met veelgebruikte propagandatermen van de CCP, zoals een “sekte” of een “cultus”, zelfs wanneer erop werd gewezen dat dergelijke labels ongegrond waren.

Wat betreft de omvang: van 2009 tot 2023 publiceerde The New York Times meer dan 200 artikelen over de etnische Oeigoerse minderheid in China, meer dan 300 over Tibetanen en slechts 17 over Falun Gong.

“Dat is verre van wat redelijkerwijs ‘uitgebreid’ kan worden genoemd,” aldus de FDIC.

Larry Liu, adjunct-directeur van de FDIC, was ontzet toen hij hoorde dat het volgende doelwit van de krant Shen Yun was, een dansgezelschap uit New York dat elk jaar optreedt voor ongeveer een miljoen mensen – met lovende kritieken.

De CCP probeert Shen Yun al jaren te saboteren door theaters en overheidsfunctionarissen onder druk te zetten om de show te annuleren onder het dreigement dat de relaties met China in gevaar komen.

“Het kritische artikel over Shen Yun dat wordt verwacht door The New York Times is voor de CCP waarschijnlijk als een droom die uitkomt,” zei meneer Liu.

The New York Times zette twee verslaggevers op het verhaal, Nicole Hong en Michael Rothfeld, die eerder naam hadden gemaakt door het verhaal rond de vermeende affaire tussen Donald Trump en Stephanie Clifford, een pornoactrice, in 2006 te onderzoeken. De verslaggevers hebben ongeveer een half jaar aan het artikel gewerkt, waarbij ze achter een kleine groep voormalige Shen Yun artiesten aangingen die het gezelschap met rancune verlieten, zo vernam The Epoch Times.

De verslaggevers proberen blijkbaar een verhaal samen te stellen alsof Shen Yun artiesten geen adequate gezondheidszorg zouden krijgen.

De Epoch Times sprak met tientallen Shen Yun artiesten, hun ouders en andere mensen die bekend zijn met het gezelschap, maar zij ontkenden allemaal een dergelijke kwestie.

“Het is absolute onzin,” zei Kay Rubacek, wiens zoon en dochter beiden bij Shen Yun optreden.

Mevr. Rubacek is een filmmaker met onder andere bekroonde documentaires en het programma “Life & Times” op NTD, een zusteronderneming van The Epoch Times.

Haar kinderen studeren al vanaf hun 13e en 14e aan de Fei Tian Academy of the Arts kunstacademie. Het danstraject op de school geeft studenten ook de mogelijkheid om auditie te doen voor Shen Yun en hun training voort te zetten op het Fei Tian College op dezelfde campus. Haar beide kinderen deden dit met groot succes, merkte ze op.

Mevr. Rubacek zei dat ze, voordat ze haar kinderen naar de school stuurde, eerst de campus en de leerkrachten wilde leren kennen.

“Ik ben heel voorzichtig met waar ik mijn kinderen naartoe stuur. Ik ben erg beschermend over hen,” zei ze. “Dus om ze met een gerust hart naar een kostschool te sturen, moet ik alles controleren, en ik heb alles gecontroleerd.”

Ze was ontzet toen ze hoorde dat The New York Times zou proberen haar kinderen zwart te maken alsof ze deel zouden uitmaken van een of andere weerzinwekkende organisatie.

“Iedereen die naar de show gaat kijken, en Shen Yun bezig ziet, zal merken dat deze dansers ervan houden,” zei ze. “Ze houden echt van wat ze doen.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (22 maart 2024): Deep Dive Into NY Times’s ‘Shameful’ Coverage of Chinese Dissident Group

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.