Wednesday, 12 Jun 2024
De nieuw gekozen president van Argentinië Javier Milei van La Libertad Avanza viert feest met zijn zus Karina Milei na het sluiten van de stembussen in de presidentiële verkiezing in Buenos Aires, Argentinië, op 19 november 2023. (Tomas Cuesta/Getty Images)

Argentinië kiest Javier Milei als president, minister van Economie erkent nederlaag

De klassiek-liberale Javier Milei heeft de presidentsverkiezingen in Argentinië gewonnen en verklaarde: "Vandaag begint de wederopbouw van Argentinië.

De klassiek-liberale econoom Javier Milei heeft de Argentijnse presidentsverkiezingen gewonnen, terwijl minister van Economische Zaken Sergio Massa op 19 november zijn nederlaag toegaf.

De verkiezingsuitslag is nog niet bekendgemaakt, maar in dit stadium heeft de Argentijnse verkiezingsautoriteit bekendgemaakt dat 99,4 procent van de stemmen is geteld, waarbij Milei 55,7 procent van de stemmen heeft behaald en Massa 44,3 procent.

De heer Milei zal naar verwachting op 10 december aantreden. De Buenos Aires Times meldde dat de gekozen president in zijn eerste toespraak sinds hij de hoogste functie heeft gekregen, zijn aanhangers vertelde dat de situatie in het Zuid-Amerikaanse land van mondiaal belang is. Hij zei dat er drastische veranderingen nodig zijn om de stijgende inflatie en armoede te bestrijden, waarmee hij zijn beloften tijdens de verkiezingscampagne herhaalde.

“Vandaag begint de wederopbouw van Argentinië. Vandaag is een historische nacht voor Argentinië”, zei dhr. Milei.

“De situatie in Argentinië is kritiek. De veranderingen die ons land nodig heeft zijn drastisch. Er is geen ruimte voor gradualisme, geen ruimte voor lauwe maatregelen.”

Hij beloofde ook dat onder zijn hoede “Argentinië zal terugkeren naar de plaats in de wereld die het nooit had mogen verliezen.” Argentinië was een eeuw geleden een van de rijkste landen ter wereld, maar is sindsdien een van de armste landen geworden, na decennia van hoge overheidsuitgaven en stagnatie.

Tijdens de hele verkiezingscampagne beloofde dhr. Milei, die de coalitie La Libertad Avanza (Vrijheid gaat vooruit) leidt, “een einde te maken aan de parasitaire en nutteloze politieke kaste die dit land vernietigt”.

Onder zijn andere beloften waren drastisch snijden in de overheidsuitgaven, de centrale bank van het land opheffen, het particuliere wapenbezit dereguleren en de Amerikaanse dollar gebruiken als de munteenheid van het land.

De inflatie in Argentinië is dit jaar gestegen tot boven de 140 procent—steeg voorbij de 100 procent in februari voor het eerst sinds 1991—en de armoede is verergerd onder de hoede van de voorheen regerende Justicialistische Partij, ook bekend als de Peronistische Partij, die sociale rechtvaardigheid voorstond. Plunderingen en economische ineenstorting zijn slechts enkele van de uitdagingen waar het land mee te maken heeft gehad.

Video: Massale protesten in Argentinië aangewakkerd door decennialange socialistische aalmoes | WideAngle Shorts

Tijdens de verkiezingscampagne waarschuwde dhr. Massa de Argentijnen dat de plannen van zijn tegenstander om kritieke overheidsafdelingen op te heffen en de staat in te krimpen, een bedreiging zouden vormen voor de openbare diensten, waaronder gezondheidszorg, onderwijs en welzijnsprogramma’s.

In zijn concessietoespraak feliciteerde Massa echter president Milei door te zeggen dat de Argentijnen “een ander pad kozen.”

“Vanaf morgen is het de verantwoordelijkheid van de nieuwe president om de politieke, sociale en economische functies te garanderen. Ik hoop dat hij dat doet,” zei Massa.

“Dit zijn duidelijk niet de resultaten waarop we gehoopt hadden en ik heb Javier Milei gesproken om hem te feliciteren omdat hij de president is die de meerderheid van de Argentijnen heeft gekozen voor de komende vier jaar.”

Verenigde Staten feliciteren Milei

In een persverklaring van 19 november feliciteerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dhr. Milei met zijn overwinning en prees hij het democratische proces in Argentinië. Van 1976 tot 1983 werd Argentinië geregeerd door een militaire dictatuur die werd beschuldigd van mensenrechtenschendingen, waaronder martelingen en executies. Naar schatting werden tussen de 10.000 en 30.000 burgers vermoord. In 1983 werden de verkiezingen en de democratie in Argentinië hersteld.

“De hoge opkomst en het vreedzame verloop van de stemming zijn een bewijs van de Argentijnse electorale en democratische instellingen,” zei Blinken.

“We kijken ernaar uit om met president Milei en zijn regering samen te werken aan gedeelde prioriteiten die de mensen in beide landen ten goede komen, waaronder het beschermen van mensenrechten en democratie, het aanpakken van klimaatverandering en het investeren in de middenklasse.”

Voormalig president Donald Trump, met wie de heer Milei vaak is vergeleken, feliciteerde ook de nieuwe president van Argentinië in een bericht op sociale media: “Felicitaties aan Javier Milei met een geweldige race voor het presidentschap van Argentinië. De hele wereld keek toe! Ik ben erg trots op je. Je zal het land veranderen en Argentinië echt weer groot maken!”

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 november 2023): Argentina Elects Javier Milei as President, Economy Minister Concedes Defeat

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.