Sunday, 19 May 2024
Patiënten wachten op de artsen in een koortskliniek van het Dongguan People's Hospital in Dongguan, provincie Guangdong in China, op 20 dec. 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

Artsen op Chinese platteland worden geconfronteerd met golf van COVID-19-infecties met schaarse medische middelen

China’s COVID-19 infecties hebben zich snel verspreid naar het platteland en kleine steden, waardoor bezorgdheid is ontstaan voor het Chinese Nieuwjaar, dat valt op 22 januari, wanneer een groot aantal vakantiereizigers wordt verwacht omdat mensen terugkeren naar hun thuissteden voor de viering.

Terwijl de ziekenhuizen in de grote steden in december werden overspoeld door een plotse toevloed van COVID-19-patiënten, is de situatie buiten de steden nog zorgwekkender wegens de grote plattelandsbevolking en het gebrek aan medische middelen.

“Caijing”, een door de Chinese overheid gecontroleerd medium, verklaarde op 24 december dat het recentelijk plaatselijke bewoners, apotheken en ziekenhuispersoneel in kleine steden en dorpen in Shandong, Jiangxi, Heilongjiang, Jilin, Anhui, Hubei, Yunnan, Hebei en andere provincies heeft geïnterviewd over hun lokale situatie.

“We zijn niet bang om positief getest te worden op COVID, we zijn bang dat we geen medicijnen kunnen krijgen om het te behandelen,” zeiden de geïnterviewden.

China News Weekly meldde op 28 december dat het pas met drie dorpsdokters uit de provincies Shaanxi, Hebei en Anhui had gesproken over de huidige status van de epidemie op het platteland. Zij zeiden dat er een tekort is aan medicijnen, een tekort aan mankracht, en dat de ene na de andere arts besmet raakt.

De nieuwssite van het vasteland meldde op 28 december dat Yang Chun, een dorpsdokter in de stad Yankou, Xixiang County, Hanzhong City, provincie Shaanxi, zei dat zijn dorp slechts twee dokters heeft om voor meer dan 4.000 mensen te zorgen. Het gebrek aan medicijnen is het grootste probleem, zei hij.

Vanwege het gebrek aan medicijnen zijn de twee dorpsartsen op zichzelf gaan experimenteren om te zien of acupunctuur de koorts kan verlagen.

Ondertussen vertelde Zheng Furen, een dorpsdokter in Guanghua Village, Qimen County, Huangshan City, Anhui Province, aan China News Weekly dat hij in de vorige twee dagen besmet was geraakt, en zijn familieleden ook. Omdat er geen medicijnen waren, zei hij tegen mensen met lichte symptomen dat ze moesten wachten tot de ziekte voorbij was.

Als de symptomen echt ernstig waren, werden mensen geïnstrueerd snel naar het plaatselijke ziekenhuis te gaan. Veel medisch personeel in het ziekenhuis was echter ook besmet.

Overspoeld met koortspatiënten

Een dorpsarts vertelde over de situatie in Anyang, provincie Henan, in een interview dat op 29 december werd gepubliceerd in het Chinese tijdschrift Philanthropist. He Yunqiu (pseudoniem) is al 14 jaar de enige dokter in een plattelandsdorp in de provincie Henan.

Ze zei dat ze het nog nooit zo druk had gehad. Het aantal mensen dat naar huis terugkeerde voor het Chinese Nieuwjaar was nog niet zo groot en veel mensen in het dorp hadden al koorts. In de week van 17 tot 24 december was het aantal patiënten met verkoudheid en koorts meer dan de jaarlijkse bezoeken in voorgaande jaren.

Ze zei dat sinds half december elke dag tientallen patiënten met verkoudheid en koorts haar kliniek binnenstroomden. Ze werd overvallen door een gebrek aan COVID antigen detectie kits en een gebrek aan medicijnen.

De dokter is niet de enige die met een tekort aan medicijnen kampt; ze zei dat artsen in de 44 dorpen van de stad allemaal een tekort aan medicijnen hebben.

Een man koopt koortsmedicijnen bij een apotheek tijdens de COVID-19 pandemie in Nanjing, provincie Jiangsu, China, op 19 dec. 2022. (STR/AFP via Getty Images)

Meeste dorpsdokters besmet

De website Medical World van het Chinese vasteland meldde op 24 december dat Wang Guohua, directeur van een plaatselijk gezondheidscentrum in Ruzhou, provincie Henan, zei dat de dorpsdokters de afgelopen drie jaar het grootste deel van hun tijd moesten besteden aan niet-medische activiteiten, zoals het bevel om steden te helpen bij massale tests en lockdown, en dat ze geen voorraad medische voorraden konden aanleggen.

Nu zijn geneesmiddelentekorten een groot probleem.

Voordat het Chinese communistische regime zijn controversiële ” zero-COVID ” beleid invoerde, hadden dorpsartsen officiële en niet-gouvernementele aankoopkanalen voor essentiële geneesmiddelen. De twee vulden elkaar aan en ze waren meestal in staat om de benodigde medicijnen te verkrijgen.

“Sinds de invoering van het “zero-COVID”-beleid is het de dorpsklinieken verboden om “vier soorten geneesmiddelen” te verkopen. De medicijnen werden verzegeld of ingeleverd bij de autoriteiten, dus de meeste dorpsartsen hebben er geen voorraad van aangelegd,” vertelde Li Songbo, een dorpsarts in Ruzhou, provincie Henan, aan Medical World.

De vier soorten geneesmiddelen zijn medicijnen tegen koorts, hoest, infecties en droge en zere keel.

In de afgelopen drie jaar heeft het Chinese regime in het kader van het “zero-COVID”-beleid de verkoop van deze basisgeneesmiddelen streng gecontroleerd en verboden om te voorkomen dat besmette mensen ze innemen om hun symptomen te verbergen, detectie te vermijden en te voorkomen dat ze naar een gecentraliseerde quarantainevoorziening moeten.

Dit heeft geleid tot een tekort aan dergelijke geneesmiddelen.

“De resterende geneesmiddelen zijn tegenwoordig allemaal geleverd aan de grote steden,” zei een directeur van een gezondheidscentrum in een stad.

Volgens Medical World controleert het regime de distributie van medicijnen en geeft het prioriteit aan bepaalde gebieden. Andere gebieden in het land moeten wachten tot de productie aan de vraag kan voldoen.

Veel dorpelingen gebruiken een infuus om de COVID-19 infectie te bestrijden.

https://www.ganjing.com/zh-CN/video/1fgqu69cn54516QYWDemlqp2O15b1c

 

Een video op Chinese sociale media toont dorpelingen die buiten zitten terwijl ze een infuus krijgen.

https://www.ganjing.com/zh-CN/video/1fgqu9fped013D2tYYyLGOBen1d81c

Een andere video op sociale media toont de gevolgen van de COVID-19 epidemie op het Chinese platteland.

Sun Ming, de enige dokter in een dorp met 600 inwoners in Ningbo, provincie Zhejiang, vertelde Medical World dat er rond 17 december in zijn dorp mensen positief testten op COVID-19, maar dat de kliniek geen koortsmedicijnen meer had. Hij ging naar het gezondheidscentrum van het dorp, maar ook daar waren de medicijnen op.

Hij zei dat hij meer dan 10 medische stafleden zag op een totaal van 20 die besmet waren. De volgende dag kreeg hij ook koorts.

Piek van besmetting nog niet bereikt

China zal in de komende drie maanden te maken krijgen met “een piek en drie golven” van COVID-19 infecties, waarvan de tweede golf zal plaatsvinden tijdens het Chinese Nieuwjaar, wanneer veel mensen hun familie op het platteland bezoeken, zei Wu Zunyou, de belangrijkste epidemioloog van het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie, op de Caijing Annual Conference op 17 december.

Mensen wachten op medische hulp bij een koortskliniek in het Tongren ziekenhuis in het Changning district in Shanghai, op 23 dec. 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Huang Yanzhong, een senior onderzoeker op het gebied van wereldwijde gezondheid bij de Council on Foreign Relations van de Verenigde Staten, vertelde Medical World dat als COVID-19 zich vanuit stedelijke gebieden naar het platteland verspreidt door reizen tijdens het Chinese Nieuwjaar, verschillende virusstammen zich ook kunnen vermengen, wat een enorme uitdaging zou vormen voor het medische systeem op het platteland.

Hij zei dat de behandeling van COVID-19 in veel plattelandsgebieden in China een intraveneus infuus is, wat geen doeltreffende behandeling is. Sommige mensen kunnen ter plaatse geen medische behandeling krijgen, dus keren ze terug naar de stad voor behandeling, waardoor de druk op de medische systemen in de steden toeneemt.

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 januari 2023): Doctors in China’s Countryside Face Wave of COVID-19 Infections With Scarce Medical Resources

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.