Thursday, 18 Apr 2024
David Matas, een gerenommeerde Canadese mensenrechtenadvocaat, sprak tijdens de rally op 22 november 2022. (Frank LU/New Tang Dynasty)

Australië kan helpen met het stoppen van gruwelijke misdaden, gepleegd door Peking: Mensenrechtenadvocaat

Campagnevoerder: Hoeveel is ons karakter waard?

Er is niet veel nodig voor Australië om een van de ergste misdaden op de planeet te helpen stoppen, zei David Matas, een internationale mensenrechtenadvocaat uit Winnipeg, Canada, die op 22 november een bijeenkomst bijwoonde van Falun Gong beoefenaars voor het Australische parlementsgebouw in Canberra.

Matas werd samen met de overleden mensenrechtenactivist David Kilgour genomineerd voor de nobelprijs voor vrede 2010 voor hun onderzoek naar de vervolging door het Chinese regime en de gedwongen orgaanoogst van beoefenaars van Falun Gong.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een spirituele praktijk die bestaat uit meditatieoefeningen en leringen gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. De traditionele praktijk verspreidde zich snel over China in de jaren negentig, met een officiële schatting van 70-100 miljoen beoefenaars in 1999.

Uit angst voor de populariteit van Falun Gong als een onafhankelijke ideologie buiten de controle van het atheïstische communistische regime, zette Jiang Zemin, de voormalige leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), in juli 1999 een gewelddadige vervolging in om de praktijk en haar aanhangers uit te roeien, die tot op heden voortduurt.

Falun Gong beoefenaars uit Australië hielden een reeks petities in Canberra, Australië. De foto toont enkele sprekers voor het parlementsgebouw op 22 november 2022. (Xu Shengkun/The Epoch Times)

De wetgeving bevorderen om transplantatietoerisme te verbieden

Matas zei dat er weliswaar een aantal verklaringen zijn afgelegd door parlementsleden die Falun Gong steunen en zich verzetten tegen de vervolging van deze groep, maar dat de federale regering weinig tot niets heeft ondernomen om Australiërs ervan te weerhouden naar China te gaan voor transplantatietoerisme.

“Als je momenteel in Australië iemand vermoordt voor je organen, kun je worden vervolgd, maar als je naar China gaat voor een orgaan, en iemand wordt in China vermoord voor zijn organen, en je komt terug, dan worden noch jij, noch de verwijzende arts, noch de tussenpersoon, noch de reclame of wie dan ook die hierbij betrokken is, vervolgd,” zei hij.

De Gemengde Permanente Commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Handel heeft in 2018 wetgeving over deze kwestie aanbevolen. Terwijl de vorige regering Morrison in 2021 instemde met de aanbeveling. Tot nu toe is er echter nog geen wetgeving aangenomen.

De lokale Falun Gong gemeenschap volgt momenteel de nieuwe Arbeidsregering op over de aanbeveling.

Aanhangers van Falun Gong spelen de gedwongen orgaanoogst van gewetensgevangenen door het Chinese regime na tijdens een protest in Wenen, Oostenrijk op 1 oktober 2018. (Joe Klamar/AFP via Getty Images)

Matas zei dat het heel moeilijk is om het Chinese regime te doen veranderen, maar wat andere landen kunnen doen is medeplichtigheid vermijden.

“Met wat er gaande is in China, [voor] Australië, al die andere landen buiten China, is er geen reden om niets te doen met onze transplantaties,” zei Matas.

Volgens de International Coalition to End Transplant Abuse in China hebben bijna tien landen al een wetgeving om hun burgers transplantatietoerisme te verbieden, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Israël.

Australië-China betrekkingen zullen niet worden beïnvloed

Het bezoek van Matas komt op een moment dat de Australische premier Albanese de Chinese leider Xi Jinping heeft ontmoet tijdens de G20 en kwesties met Peking heeft aangekaart, waaronder de mensenrechtenkwesties in Xinjiang, de detentie van Chinees-Australische staatsburgers, en de mogelijke opheffing van de handelssancties die voor 20 miljard Australische dollar (13 miljard euro) aan goederen de toegang tot de Chinese markt hebben belemmerd.

Deskundigen op het gebied van het buitenlands beleid hebben er bij de regering van Arbeid op aangedrongen de Chinese Communistische Partij (CCP) te dwingen om de mensenrechten en de internationale handelsregels te eerbiedigen.

De Australische premier Anthony Albanese ontmoet de Chinese president Xi Jinping in een bilaterale ontmoeting tijdens de G20-top van 2022 in Nusa Dua, Bali, Indonesië, op 15 november 2022. (AAP Image/Mick Tsikas)

“Ik vertrouw erop dat de premier en de regering zullen blijven vasthouden aan de fundamentele mensenrechten en niet zullen proberen de grove schendingen door de dictatuur in Peking te rechtvaardigen of door de vingers te zien”, vertelde de voormalige liberale senator Eric Abetz, die voorzitter was van de commissie buitenlandse zaken van de Senaat, aan The Epoch Times.

Op de vraag of de Australische regering de wetgeving kan aannemen en toch de handel met Peking kan handhaven, antwoordde Matas bevestigend.

“Omdat de wetgeving zelf niet zou zeggen China,” antwoordde Matas. “We zeggen gewoon dat het een echte misdaad is… Zolang de wetgeving China niet noemt, denk ik niet dat het de Chinezen iets kan schelen.”

Het wordt er niet beter op.

De situatie van gedwongen orgaanoogst wordt er de laatste jaren in China niet beter op, aldus Matas.

“Er is een compleet industrieel complex,” zei hij. “Het is een soort verslaving … Het is een miljardenindustrie, en het gezondheidssysteem kan het zich niet veroorloven om het geld te verliezen.”

Daarnaast zijn Oeigoeren, die sinds 2017 massaal worden vastgehouden, nu ook doelwit van de afschuwelijke misdaad.

“Er zijn veel verschepingen van organen uit Xinjiang naar de rest van China.”

Australiër: Hoeveel is ons karakter waard?

Andrew Richard, een advocaat voor de rechten van gehandicapten die de bijeenkomst op 21 november bijwoonde, zei dat de misdaad van de CCP van gedwongen orgaanoogst een onaanvaardbare moderne holocaust is.

Andrew Richards, een advocaat voor de rechten van gehandicapten, zei dat het levend oogsten van organen door de CCP “een moderne holocaust” is. (Wen Qingyang/The Epoch Times)

“We doen niet genoeg. De realiteit is dat mensenrechtenschendingen gebeuren. Dat is de maatstaf voor wat we tolereren,” zei hij.

De campagnevoerder riep de Australische regering op haar export te diversifiëren en integriteit niet op te offeren aan belangen.

“Als we het levend oogsten van menselijke organen tolereren als prijs voor onze export, waar trekken we dan de grens?” vroeg Richard.

“Hoeveel is ons karakter waard? Wat is de prijs waarvoor ons karakter kan worden afgekocht?”

Wen Qingyang droeg bij aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 november 2022): Australia Can Help Stop Heinous Crimes Committed by Beijing: Human Rights Lawyer

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.