Sunday, 16 Jun 2024
De foto links is een recente foto van Chai Song; de foto rechts is een digitale banner met de tekst "Weg met de Communistische Partij, weg met Xi Jinping" op de noordelijke muur van het Shandong Wanda Plaza gebouw om 20.00 uur op 21 februari 2023. (Met dank aan Chai Song)

Banner met ‘Weg met de Communistische Partij’ duikt op in China

Om zijn bezorgdheid te uiten over de zware infiltratie van het Chinese communistische regime in Taiwan en om de democratie in Taiwan te beschermen, besloot een activist zijn verhaal te vertellen over zijn protest tegen het regime vóór de algemene verkiezingen in Taiwan. Hij hoopt dat zijn verhaal zal dienen als waarschuwing voor de mensen in Taiwan, hen zal aanmoedigen om hun stem te koesteren en zich bewust te zijn van de valstrikken van het regime.

Op 21 februari 2023, om 20.00 uur in China, verscheen op de noordelijke gevel van Wanda Plaza in Jinan, Shandong, een digitale banner met vette witte letters tegen een rode achtergrond. De boodschap was duidelijk: “Weg met de Communistische Partij, weg met Xi Jinping.

Chai Song is de maker van het scherm. Hij besloot onlangs het verhaal aan de media te onthullen, maanden nadat hij met succes uit China was gevlucht.

“Protesten mogen niet vluchtig zijn,” zei hij, “het is van het grootste belang om je stem te laten horen.”

Na bijna een jaar in de Verenigde Staten te hebben doorgebracht, heeft Chai geruime tijd nagedacht voordat hij besloot de zaak in de media te brengen.

“Veel mensen zijn tegen de Chinese Communistische Partij (CCP), maar velen hebben niet de moed om zich uit te spreken uit angst voor persoonlijke veiligheid. Ik denk dat als zulke situaties worden vermeden, dit een golf van protesten in eigen land zal veroorzaken,” zei hij tegen de Chinese editie van The Epoch Times op 13 januari, de dag waarop in Taiwan de presidentsverkiezingen werden gehouden.

Op de ochtend van 21 februari 2023, plaatselijke tijd, activeerde Chai zijn op afstand bediende elektronische horloge vanuit een hotel in David, Panama.

Onmiddellijk daarna verscheen er ‘s avonds een afbeelding van een banner met een rode achtergrond en witte letters “Weg met de Communistische Partij, weg met Xi Jinping,” op de noordelijke muur van het gebouw in het Wanda Plaza van Jinan City.

Hij verliet het hotel in David nadat hij op de knop had gedrukt en reed zonder te stoppen naar het noorden. “Ik bracht hen [vrienden in China] op de hoogte met berichten op WeChat, maar niemand antwoordde. Ik wist meteen dat ze waren aangehouden,” legde Chai uit.

Een van zijn vrienden nam ter plekke een video op en maakte foto’s, die hij meteen doorstuurde.

De politiewagens arriveerden snel, met loeiende sirenes in de avond.

“Op dat moment was er personeel van de nationale veiligheid, de gewapende politie, het lokale politiebureau, de provinciale afdeling en het stadsbureau. Ze vormden samen een speciale eenheid. Alleen voor mijn vriend gingen meer dan 70 mensen naar zijn huis om hem te arresteren. Het gebeurde rond 9 of 10 uur die avond en ze arresteerden hem. De gang was overvol, en de zoektocht naar mijn vader was niet anders, met een veelheid aan mensen die erbij betrokken waren, wat een hectisch tafereel creëerde.”

Zijn ouders werden een week lang ondervraagd en gedwongen om hun zoon te vertellen dat hij terug moest keren naar China.

De bankrekeningen van Chai werden bevroren en zijn familieleden kregen de opdracht om hem niet te helpen. De politie onderzocht zelfs alles sinds zijn geboorte, inclusief zijn basisschool. Zijn vriend en vriendin worden tot op de dag van vandaag vermist.

“Ik wist dat [de autoriteiten] me zouden arresteren, maar ik had nooit verwacht dat er zoveel personeel zou worden ingezet en dat er zoveel ophef zou worden gemaakt om me op te sporen. Nadat zijn tegoeden waren bevroren, kwam hij zonder geld te zitten en kon hij zich zelfs geen maaltijd veroorloven. In Mexico liep hij levensbedreigende risico’s waardoor hij vanuit Venezuela op goederentreinen moest stappen om de Verenigde Staten binnen te komen.

Nog een ‘brugman’

Zijn inspiratie begon met de moedige daad van Peng Zaizhou, bekend als de “brugman.”

Op 13 oktober 2022, de vooravond van het 20e nationale congres van het regime, hing Peng Lifa, op Twitter bekend als Peng Zaizhou, twee grote spandoeken met rode letters op aan de Sitong Bridge, een locatie waar de universiteiten en technologiebedrijven van Peking gevestigd zijn.

Op de spandoeken stond de afkeuring van de draconische zero-COVID-maatregelen en werd de Chinese leider Xi Jinping een “nationale verrader” genoemd.

Dhr. Peng wordt sindsdien vermist.

Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) (links), voorzitter van de House Select Committee on the Chinese Communist Party (CCP), en Zhou Fengsuo, uitvoerend directeur van Human Rights in China, houden een poster vast ter ondersteuning van de nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede van Peng Lifa, ook bekend als “de brugman” voor zijn eenmansprotest op de Beijing Sitong Bridge in 2022 tegen het autoritaire bewind van de CCP, buiten het Amerikaanse Capitool op 29 november 2023. (Terri Wu/De Epoch Times)

Chai was geïnspireerd. Hij gaf echter toe dat hij niet zo moedig is als Peng. Om zijn politieke zorgen kenbaar te maken, organiseerde hij effectief een op afstand bestuurbaar protest-evenement – een goed doordacht plan dat projectie, probleemoplossing en bedrading omvatte.

“Het incident met Peng Lifa belichaamt vooral een bepaalde spirit: hij kende het belang van zijn daden en begreep de mogelijke gevolgen. Hij was bereid om belangeloos zijn steentje bij te dragen en mogelijk zelfs zijn leven op te offeren voor een hervorming in China. Het is deze spirit die de belangrijkste invloed op mij heeft gehad. Het gaat niet alleen om de eisen, maar meer om zijn spirit om de macht te trotseren!” zei Chai.

Chai, afkomstig uit Hebei, heeft jarenlang onroerend goed verhuurd in Peking en Shandong. Hij verhuurde grote woongebouwen die hij vervolgens onderverhuurde aan klanten en winst maakte met het prijsverschil. Helaas had het bedrijf zwaar te lijden onder de pandemische lockdown van drie jaar.

De afsluiting verhinderde zijn huurders om terug te keren naar de stad en de huur te betalen. “We konden de omstandigheden plotseling niet meer verdragen,” legde hij uit.

“De straatafsluitingen en lashekken zijn de gemakkelijkste controletactiek van de autoriteiten, samen met geweld en dwang, waardoor onze vrijheid en rechten worden beperkt,” zei hij.

Op weg naar Peking observeerde Chai persoonlijk de weigering van de stad om bewoners van buiten de stad toe te laten tot grote ziekenhuizen voor medische zorg. Zelfs in kritieke situaties werd hun toegang tot de stad bij de ingang van de snelweg geblokkeerd.

“De gezondheidszorg was volledig verlamd … Het is in wezen het vertrappen van mensenlevens, waardoor mensen in een staat van onvoldoende voorbereiding achterblijven,” aldus Chai, die wees op het aanzienlijke verlies aan mensenlevens tijdens de drie jaar durende pandemie en de cumulatieve woede onder de bevolking.

“Natuurlijk, als het maar een tijdelijk probleem is, zullen mensen het begrijpen. Maar als mensen geen hoop meer hebben en wanhopig worden, zullen ze er uiteindelijk geen begrip meer voor hebben,” zei hij.

Een op afstand bestuurd protest op de vlucht

In Jinan, de hoofdstad van de provincie Shandong, koos hij ervoor om te protesteren op een gebouw in de voetgangerszone van Wanda Plaza tegenover Yingxiu Road, een drukke locatie met veel voetgangers.

“Ik heb bewust gekozen voor een wooneenheid op het zuiden. Van tevoren heb ik de ramen en de hoek naar de overkant opgemeten en onderzocht. Toen ik tevreden was met de metingen, huurde ik het appartement en begon ik met de installatie van de apparatuur,” zei hij.

Na moeizame beraadslagingen in november en december 2022 koos hij voor Yingxiu Road.

Na ondertekening van het huurcontract bleek uit zijn gesprek met de huisbaas dat deze gespecialiseerd was in technische surveillance om de politie te helpen bij het oppakken van overzeese activisten. Hij voelde zich ongemakkelijk en beëindigde het contract snel met het excuus dat er onvoldoende verlichting in het appartement was en huurde een ander appartement.

Om ervoor te zorgen dat de banner goed werd weergegeven, probeerde hij een advertentie van een eethuis te projecteren: “Quzhou’s Pittige Eendekoppen, geen kliekjes van gisteravond.”

Nadat hij het effect nauwkeurig had afgesteld, verwisselde hij de lens in de projector. Om de lens te graveren ging hij een stap verder en kocht hij een lasergraveerapparaat. “In China durft niemand deze woorden voor je te graveren, dus moest ik het zelf doen,” legde hij uit. Hij installeerde ook een op afstand bestuurbaar elektronisch horloge om de aan/uit-schakelaar van de projector te bedienen.

Daarnaast installeerde hij een bewakingscamera in de kamer, zodat hij in staat was om via zijn telefoon te controleren of iemand de kamer binnenkwam.

Volgens Chai heeft hij nooit een nacht in het appartement doorgebracht.

Begin januari 2023, vlak nadat de pandemische beperkingen waren opgeheven, besloot hij het land te verlaten.

Hij zei: “Ik kon het niet langer houden met al die woede en machteloosheid in die drie jaar. Ik zei tegen mezelf dat ik moest gaan. Aanvankelijk was ik van plan om de jaarwisseling thuis door te brengen voordat ik wegging. Ik heb al jaren geen Nieuwjaar meer gevierd. Maar ik was bang dat het reis- of vertrekbeleid weer zou veranderen, waardoor ik niet zou kunnen vertrekken.”

De strenge lockdowns leidden tot wijdverspreide ontevredenheid onder de mensen. Chai verborg zijn plan niet voor zijn vrienden.

Op 18 januari 2023 verliet hij China vanuit Macau en reisde door Thailand, Turkije en vervolgens naar Ecuador. Hij was van plan om de knop te activeren om de banner op afstand weer te geven wanneer hij dichter bij de Verenigde Staten kwam.

“Het activeringstijdstip was ook strategisch gekozen,” zei hij.

Nadat de CCP had aangekondigd dat de Tweede Plenaire Zitting van het 20e Centraal Comité op 26 februari zou worden gehouden, waarop de herverkiezing van Xi Jinping als president werd bevestigd en de nieuwe leiders voor de nationale instellingen werden gekozen, besloot hij het scherm op de avond van 21 februari 2023 te activeren.

In een hotel in David, Panama, activeerde Chai zijn op afstand bediende elektronische horloge.

Een afbeelding van een banner met een rode achtergrond en witte letters waarop “Weg met de Communistische Partij, weg met Xi Jinping” staat, verlicht ‘s avonds op een noordelijke muur van het Wanda Plaza-gebouw.

Toen hij de Verenigde Staten binnenkwam, had Chai gesprekken met ambtenaren van het Department of Homeland Security (Ministerie van Binnenlandse Veiligheid) en de FBI. Uit deze gesprekken kwam hij te weten dat de politie van de CCP bezig was met een internationale poging om hem gevangen te nemen.

“Ik ben ternauwernood aan de dood ontsnapt in Mexico. Als de Mexicaanse immigratiedienst me had aangehouden, hadden ze me teruggestuurd naar China,” zei hij.

Hij vertelde over zijn ervaring en wilde de mensen in Taiwan laten weten: “We hebben geen stemrecht, we kunnen alleen met onze voeten stemmen,” verwijzend naar zijn bezorgdheid over de democratie in Taiwan en zijn overtuiging dat Taiwan hoop biedt voor de Chinezen.

“Taiwan draagt het enige zaadje van beschaving in zich voor de Chinezen”, verklaarde hij.

Li Yuanming heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (29 januari 2024): ‘Down With the Communist Party’ Banner Surfaces in China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.