Thursday, 20 Jun 2024
(Andrea Berg/Shutterstock)

Basiliek die 500 jaar geleden werd gebouwd hangend op een klif lijkt te zweven tussen hemel en aarde

Zo’n duizend jaar geleden trokken kloosterlingen zich terug uit de seculiere wereld door een dunne rotsachtige klif te doorkruisen op de Monte Baldo ten noorden van Verona, in het huidige Italië. Hier, bekroond met steile kliffen in het noorden, het westen en het zuiden, en de aangrenzende vallei in het oosten, bood een hermitage aan de zijkant van een klif hen een spirituele plek voor rustige reflectie.

Vandaag de dag staat de hermitage er niet meer. In plaats daarvan, alsof het halverwege hemel en aarde zweeft, lijken de glorieuze gotische gevel en toren van een kleine basiliek de wetten van de zwaartekracht te trotseren. Genesteld op een smalle baars, rijst het Heiligdom van de Madonna della Corona half uitgehouwen op uit de levende rots.

Er is de afgelopen eeuwen veel veranderd op deze heilige plek in de bergen. De ooit hachelijke en steile trap naar de klif is gemoderniseerd voor zowel toeristen als religieuze pelgrims. Er is een nieuwe route ingericht vanaf de top van de berg Baldo, samen met een steile trap vanuit de grotere stad Spiazzi erboven, van waaruit nu pendeldiensten bezoekers heen en weer brengen. Het heiligdom zelf onderging een grote verbouwing en uitbreiding in de jaren 1970.

Uitzicht op het heiligdom van Madonna della Corona vanaf een bergpad bij Spiazzi, Italië. (Kirk Fisher/Shutterstock)
Dichtbij het heiligdom van Madonna della Corona. (Andrea Berg/Shutterstock)

Toch blijven sommige dingen onveranderd op de plek waar nu het Heiligdom van Madonna della Corona staat. Hoewel bezoekers welkom zijn, blijft het een plek voor plechtige contemplatie, waar regelmatig diensten worden gehouden en respect, nederigheid en bescheidenheid worden beoefend. Pelgrims komen hier nog steeds om deel te nemen aan rituelen en hulde te brengen aan hun Heer en Verlosser, Jezus Christus, die aan het kruis stierf voor hun zonden.

Het heiligdom kijkt uit over de rivier de Adige vanaf een majestueuze hoogte van 2540 meter en is een plek van sublieme schoonheid die al sinds de 13e eeuw reizigers naar een kapel trekt waar de Madonna van Monte Baldo werd vereerd. De eerste kerk op de klif werd gesticht in 1480 en de bouw werd voltooid in 1522, toen er naar verluidt een wonder plaatsvond.

Een standbeeld van een engel bij het Heiligdom van de Madonna della Corona. (Joaquin Ossorio Castillo/Shutterstock)
Een monument langs het pad naar het heiligdom. (Meer dan productie/Shutterstock)
(Links) Trappen die omhoog leiden in de bergen naar het heiligdom (devasana/Shutterstock); (Rechts) Een devotioneel standbeeld langs het pad dat naar het heiligdom leidt. (More Than Production/Shutterstock)

Volgens de legende redde engelachtige tussenkomst een Piëta-beeldje – dat Maria voorstelt die het levenloze lichaam van Jezus vasthoudt – van Rhodos, dat onlangs door de Ottomanen in beslag was genomen. Het was op miraculeuze wijze naar de berg Baldo getransporteerd. Volgens een ander, minder wonderbaarlijk verhaal werd het beeld slechts geschonken door Ludovico, een plaatselijke heer. Bezoekers kunnen dit historische devotionele kunstwerk vandaag de dag bekijken. Het pad dat tegenwoordig naar de klif leidt is minder gevaarlijk om te beklimmen, maar de ontzagwekkende 2425 meter vanaf de stad Brentino Bellano eronder daagt zelfs de meest fervente reizigers uit. Je kunt je voorstellen welke tocht pelgrims ooit moesten doorstaan. Er is een reeks van 14 bedevaartsposten op de tocht, waar gebeden worden opgedragen door de gelovigen. Er wordt gezegd dat de lange weg de tocht van Christus met het kruis naar Golgotha voorstelt.

Echoënd door de heldere berglucht vertelt het zilveren gerinkel van kerkklokken in de verte dat dit een speciale plek is. Als je het heiligdom nadert, lijken de zalmroze toren en de stijgende verticaliteit langs de kliffen naar de hemel te reiken. Dit uiterlijk is te danken aan een aantal verbouwingen door de eeuwen heen. Na de inwijding in 1530 onderging de kerk in 1625 een groot project waarbij de naam werd veranderd in Santa Maria Baldo.

Een luchtfoto van het heiligdom van Madonna della Corona. (Vladimka productie/Shutterstock)
Uitzicht op de gevel van het heiligdom. (Andrea Berg/Shutterstock)

Maar het huidige ontzagwekkende uiterlijk werd in de jaren 1970 ingericht. Gebarsten maar toch intact, kreeg de structuur een ambitieuze facelift en uitbreiding die de omvang bijna verdrievoudigde tot 6458 vierkante meter. Terwijl delen van de kerk werden afgebroken, werd de rotswand uitgegraven zodat delen van de noordelijke binnenmuur en de hele westelijke muur volledig uit de levende rots werden gehouwen.

Op dat moment werden ook de gotische gevel en toren toegevoegd en werd de naam veranderd in Sanctuary of Madonna della Corona – het woord “corona”, Latijn voor “kroon” – verwijst naar de kroonachtige bergketen rondom. De kerk zelf lijkt in vervoering te zijn gebracht door dit prachtige landschap.

Een close-up van de gevel van het heiligdom. (clkraus/Shutterstock)
Een devotiemonument bij het heiligdom. (Meer dan productie/Shutterstock)

Te midden van de gelovigen en toeristen in het met kaarsen verlichte interieur, zijn de zalen van het heiligdom gevuld met symbolen van toewijding. Toch is er één, misschien wel meer dan de rest, die de reis hier het beste weergeeft: de Scala Sancta. Deze 28 marmeren treden zijn een kopie van de bloedbevlekte treden van Jezus toen hij na zijn geseling zijn weg naar de rechtszaal beklom. Vandaag de dag beklimmen de gelovigen ze op handen en knieën, bidden ze en denken ze na over de Passie van hun Heer.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 januari 2024): Basilica Built Hanging on a Cliff 500 Years Ago Looks Like It’s Floating Between Heaven and Earth

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.