Thursday, 20 Jun 2024
Bath Abbey rijst majestueus uit boven het historische stadsplein van Bath, in Somerset, Engeland. Net als de meeste gebouwen in de stad, zoals de Romeinse baden aan de rechterkant, is de abdij gebouwd met de plaatselijke steen van Bath, een lichtgele kalksteen. Het grootste deel van de buitenkant van de abdij dateert uit de jaren 1500, inclusief de gebeeldhouwde beelden, de houten voordeur, de boogramen en de vliegende steunberen. De decoratieve torentjes werden echter pas in de jaren 1830 toegevoegd. (JeniFoto/Shutterstock)

Bath Abbey: Het beste van Engelse gotische architectuur

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Bath Abbey rijst op uit het hart van de oude Romeinse stad Bath, in het zuidwesten van Engeland. De kerk wordt beschouwd als een Engelse architectonische schat, beroemd om zijn laatmiddeleeuwse architectuur.

Haar rijke geschiedenis begon rond 1499, toen Oliver King, de bisschop van Bath, een visioen kreeg van engelen die een ladder naar de hemel beklommen; hij interpreteerde dit als een goddelijke boodschap om een nieuwe kerk te bouwen, Bath Abbey, op de plaats van een Normandische kathedraal. De kerk was het laatste grote middeleeuwse religieuze bouwwerk dat in Engeland werd gebouwd, in de gotische perpendiculaire bouwstijl

Dit was een latere variant van de gotische architectuur in Engeland, gekenmerkt door decoratieve visuele effecten, met overheersende verticale lijnen, vergrote ramen, waaiergewelven en slanke zuilen. Deze elementen zijn overal in de abdij terug te vinden, met grote ramen met traceerwerk en sterke verticale lijnen. Andere hoogtepunten van Bath Abbey zijn de prachtige glas-in-loodramen, de westelijke façade en het gewelf van de abdij, ontworpen door Robert en William Vertue en beschouwd als een van de beste voorbeelden van waaiergewelven in het land.

De bouw van Bath Abbey duurde echter bijna 120 jaar en werd pas voltooid in 1620, toen het een parochiekerk werd. In 1833 voltooide George Phillips Manners het oorspronkelijke ontwerp van de abdij door het ontwerp van de torens te veranderen, vliegende steunberen, een nieuw orgel, extra galerijen en extra zitplaatsen toe te voegen. Later, in 1863, restaureerde de plaatselijke architect Sir George Gilbert Scott een groot deel van de abdij door het houten plafond boven het schip te vervangen door stenen waaiergewelven.

Vandaag de dag is Bath Abbey nog steeds een plaats voor christelijke erediensten en wordt het beschouwd als een van de beste voorbeelden van perpendiculaire gotiek in West-Engeland.

De prachtige kalkstenen zuidgevel van Bath Abbey is versierd met meerdere rijen grote ramen met traceerwerk en slanke torentjes, twee belangrijke kenmerken van de perpendiculaire gotiek. Aan de rechterkant kunnen bezoekers de centrale toren met twee trappen bewonderen, een product van de restauratie in 1833 door architect George Phillips Manners. De 53 meter hoge rechthoekige toren heeft twee klokopeningen en vier torenspitsen en is toegankelijk via een trap. (ian woolcock/Shutterstock)
Een van de eerste dingen die bezoekers zien van Bath Abbey is de imposante westelijke gevel, versierd met uniek beeldhouwwerk van engelen. Bovenaan kunnen bezoekers een gebeeldhouwde duif, een voorstelling van de Heilige Geest, en het standbeeld van koning Henry VII bewonderen. Beneden is een mooi boogvenster verdeeld in 7 verticale secties en het wordt omringd door ingewikkeld gebeeldhouwde stenen beelden van engelen die aan weerszijden ladders beklimmen. (JeniFoto/Shutterstock)
Een close-up van het stenen beeldhouwwerk op de westgevel van de abdij. Engelen beklimmen een ladder en stijgen op naar en dalen af van de hemel. Deze indrukwekkende detaillering op de façade van de abdij verwijst naar de droom van de bisschop van Bath en zou ook een toespeling kunnen zijn op de droom van de profeet Jakob in de Bijbel. (Jeremy Richards/Shutterstock)
Het indrukwekkende interieur van Bath Abbey, gebouwd in de vorm van een Latijns kruis, ook wel kruisvorm genoemd. Met gebrandschilderde ramen aan weerszijden van het schip, of de centrale gang, beslaat een verbazingwekkend aantal van 52 ramen ongeveer 80 procent van de totale wandruimte. Bezoekers ervaren een gevoel van openheid en luchtigheid. Een van de meest indrukwekkende kenmerken is echter het gewelfde plafond, ondersteund door hoge steunberen en bekroond door torentjes. (Marco Fine/Shutterstock)
Het meest indrukwekkende kenmerk van de abdij is het spectaculaire gewelfde plafond. Het werd in de jaren 1500 gemaakt door Robert en William Vertue en in de jaren 1860 gerestaureerd door George Gilbert Scott. De stenen gewelven vormen waaiervormen met evenwijdige ribben. Het waaiergewelf ondersteund door vliegende steunberen is typerend voor de gotische perpendiculaire architectuur en dit specifieke gewelf is een van de beste voorbeelden van de stijl. (John Selway/Shutterstock)
De oostkant van het schip is versierd met een prachtig gebrandschilderd raam, nog een kenmerk van de laatgotische bouwstijl. Dit specifieke glas-in-loodraam heeft 56 scènes die bezoekers het leven van Jezus Christus laten zien. (Angela N Perryman/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 juni 2023): Bath Abbey: The Best of English Gothic Architecture

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.