Wednesday, 12 Jun 2024
Rederijschepen liggen aangemeerd in de haven van Los Angeles, in Long Beach, Californië, op 12 jan. 2021. (John Fredricks/The Epoch Times)

Beheerders transportketens waarschuwen voor mondiale ‘instorting’

Verschillende industriegroepen hebben wereldleiders gewaarschuwd voor een wereldwijde “instorting” van de transportketen als gevolg van pandemie beperkingen. Hun waarschuwing volgde op de suggestie van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell dat de huidige periode van hogere inflatie tot 2022 zal duren.

De International Chamber of Shipping, een coalitie van vrachtwagenchauffeurs, zeevarenden en werknemers in de luchtvaart, heeft in een brief aan staatshoofden die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwonen, gewaarschuwd dat regeringen de bewegingsvrijheid van transportarbeiders moeten herstellen te midden van aanhoudende COVID-19-beperkingen en quarantaines.

Zij waarschuwen voor een “ineenstorting van het mondiale vervoerssysteem” als er niets gebeurt, en suggereren dat “de mondiale transportketens beginnen te wankelen nu de twee jaar lange druk op transportwerknemers zijn tol begint te eisen”, luidens de brief. De brief is ondertekend door de Internationale Luchttransportvereniging (IATA), de Internationale Wegtransportunie (IRU) en de Internationale Transportarbeidersfederatie (ITF), die wereldwijd zo’n 65 miljoen transportwerknemers vertegenwoordigen.

“Alle transportsectoren kampen met een tekort aan werknemers en verwachten dat er nog meer zullen vertrekken als gevolg van de slechte behandeling waarmee miljoenen tijdens de pandemie te maken hebben gehad, waardoor de transportketen nog meer in gevaar komt”, aldus de brief. “We vragen ook dat de WHO en de IAO dit ter sprake brengen in de Algemene Vergadering van de VN en de regeringsleiders oproepen om zinvolle en snelle actie te ondernemen om deze crisis nu op te lossen,” schreven ze.

Ondertussen zei Richard Galanti, Chief Financial Officer van Costco, een detailhandelaar, in een recente conference call dat ze hun eigen containerschepen charteren tussen Azië en Noord-Amerika vanwege problemen met de transportketen wereldwijd.

Costco, zei hij, heeft te maken met “vertragingen in havens, container tekorten, COVID verstoringen, tekorten aan verschillende componenten, grondstoffen en ingrediënten, druk op arbeidskosten” samen met “tekorten aan vrachtwagens en chauffeurs”, meldde Fox News.

Gene Seroka, uitvoerend directeur van de haven van Los Angeles, probeerde wat licht op het probleem te werpen tijdens een recent interview met ABC News, waarbij hij opmerkte dat er een aanzienlijke wachtrij van containerschepen is voor de kust van de belangrijkste havens van binnenkomst.

“We zijn getuige van een door een pandemie veroorzaakte koopgolf door de Amerikaanse consument, zoals we nog nooit hebben gezien,” zei hij op 29 september tegen de zender.

In opmerkingen op 29 september zei Powell dat de huidige inflatiepiek een “gevolg is van aanbodbeperkingen tegenover een zeer sterke vraag,” en zei dat het “samenhangt met de heropening van de economie, wat een proces is dat een begin, een midden en een einde zal hebben.”

“Het is heel moeilijk te zeggen hoe groot de effecten in de tussentijd zullen zijn of hoe lang ze zullen aanhouden”, zei Powell tijdens een forum dat werd georganiseerd door de Europese Centrale Bank. De huidige prijsstijging is volgens hem te wijten aan knelpunten in de transportketen, hoewel hij gelooft dat de prijzen uiteindelijk vanzelf zullen dalen. De stijging zal aanhouden tot 2022 alvorens te dalen, zei Powell.

De Federal Reserve verwacht niet dat de huidige trend “zal leiden tot een nieuw inflatieregime, waarin de inflatie jaar na jaar hoog blijft,” zei Powell.

“De komende jaren zal het een hele uitdaging zijn om dat proces in goede banen te leiden, want onze hypothese is dat de inflatie van voorbijgaande aard zal zijn. We denken dat dat juist is,” zei Powell. “Maar we zijn bezorgd dat de onderliggende inflatieverwachtingen stabiel blijven, zoals tot nu toe het geval was.”

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (29 september 2021): Workers Who Maintain Supply Chains Warn of Worldwide ‘System Collapse’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.