Sunday, 19 May 2024
Mensen rijden in een metro tijdens de avondspits, nadat het Chinese regime de COVID-19 beperkingen heeft versoepeld, in Peking op 9 dec. 2022. (Ryan Woo/Reuters)

Beijing schakelt van woede over Zero-COVID naar omgaan met infecties

BEIJING – Een deskundige waarschuwde op 11 december voor vele duizenden nieuwe gevallen van COVID-19 in Peking, terwijl de woede over China’s vroegere COVID-19-beleid plaats maakte voor bezorgdheid over de aanpak van de infectie.

Het Chinese communistische regime liet het merendeel van zijn strenge COVID-19-beperkingen op 7 december vallen na ongekende protesten daartegen vorige maand, maar steden die al te kampen hadden met hun zwaarste uitbraken, zoals Peking, zagen de economische activiteit sterk afnemen nadat regels zoals regelmatige tests werden geschrapt.

Uit anekdotisch bewijsmateriaal blijkt dat veel bedrijven gedwongen zijn te sluiten omdat besmette werknemers thuis in quarantaine gaan, terwijl veel andere mensen besluiten niet naar buiten te gaan vanwege het hogere risico op besmetting.

Zhong Nanshan, een vooraanstaand Chinees epidemioloog, vertelde staatsmedia dat de in China heersende Omicron-stam van het virus zeer overdraagbaar is en dat één besmette persoon het virus kan verspreiden naar wel 18 anderen.

“We zien dat honderdduizenden of tienduizenden mensen in verschillende grote steden besmet zijn”, aldus Zhong.

Nu het regelmatig testen van inwoners van Peking op COVID-19 is afgeschaft en alleen nog bestemd is voor groepen zoals gezondheidswerkers, zijn de officiële cijfers voor nieuwe gevallen sterk gedaald.

Gezondheidsautoriteiten meldden 1.661 nieuwe besmettingen in Beijing op 10 december, een daling van 42 procent ten opzichte van 3.974 op 6 december, een dag voordat het nationale beleid drastisch werd versoepeld.

Maar bewijzen suggereren dat er veel meer gevallen zijn in de stad met bijna 22 miljoen inwoners.

“In mijn bedrijf is het aantal mensen dat COVID-negatief is bijna nul,” zei een vrouw die voor een toerisme- en evenementenbedrijf in Peking werkt en die alleen Nancy wil genoemd worden.

“We beseffen dat dit niet kan worden vermeden – iedereen zal gewoon thuis moeten werken.”

Het werkelijke aantal COVID-19 gevallen kan veel hoger liggen. China’s COVID-19 gegevens zijn moeilijk te controleren, omdat het Chinese regime routinematig informatie achterhoudt of verandert.

Mensen staan in de rij bij de koortskliniek van een ziekenhuis terwijl de COVID-19 uitbraken doorgaan in Peking op 9 dec. 2022. (Thomas Peter/Reuters)

Hoger risico

Zondag is een normale werkdag voor winkels in Beijing en het is er meestal druk, vooral op plekken zoals de historische wijk Shichahai vol met boetieks en cafés.

Maar op 11 december waren er maar weinig mensen op stap en de winkelcentra in Chaoyang, het dichtstbevolkte district van Beijing, waren vrijwel verlaten met veel salons, restaurants en winkeliers dicht.

Economen verwachten algemeen dat China’s weg naar een gezonde economie onregelmatig zal zijn omdat schokken zoals arbeidskrapte door ziekmeldingen van werknemers een volledig herstel nog enige tijd vertragen.

“De omschakeling van zero-COVID zal er uiteindelijk voor zorgen dat het bestedingspatroon van de consument weer normaal wordt, maar een hoger infectierisico zal de persoonlijke bestedingen nog maanden na de heropening drukken”, schreef Mark Williams, chief Asia economist bij Capital Economics, in een nota.

Hoewel het Chinese regime de meeste binnenlandse COVID-19 beperkingen heeft opgeheven, zijn de internationale grenzen nog steeds grotendeels gesloten voor buitenlanders, inclusief toeristen.

Inkomende reizigers worden onderworpen aan vijf dagen quarantaine in gecentraliseerde faciliteiten en drie extra dagen van zelfcontrole thuis.

Maar er zijn zelfs aanwijzingen dat deze regel zou kunnen veranderen.

Op de vraag of de quarantaineregels worden versoepeld, zei het personeel van de belangrijkste internationale luchthaven van Chengdu dat het vanaf 10 december van de plaatselijke autoriteiten afhangt of iemand al dan niet de drie dagen quarantaine thuis moet doen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 december 2022): Beijing Swings From Anger Over Zero-COVID to Coping With Infections

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.