Wednesday, 12 Jun 2024
De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping gaan een zaal binnen tijdens een ontmoeting in het Kremlin in Moskou op 21 maart 2023. (Alexey Maishev/ Sputnik/AFP via Getty Images)

Peking verzwakt zijn concurrenten om “zijn eigen macht uit te breiden en zich te profileren als vredesbemiddelaar”

China en Rusland gebruiken allebei een tactiek om het internet te controleren

Nu Rusland door zijn invasie in Oekraïne steeds meer geïsoleerd raakt, heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) Rusland de helpende hand toegestoken, van militaire, economische en politieke samenwerking tot het aanleren van dictatoriale tactieken.

Volgens een China-deskundige is het de strategische bedoeling van de CCP om het wereldwijde conflict te verscherpen, de democratische kampen te verzwakken en uiteindelijk van de situatie te profiteren om haar ambitie van wereldheerschappij te verwezenlijken.

CCP verzwakt concurrenten als zogezegde “vredesbemiddelaar”

Anders Corr, de oprichter van Corr Analytics Inc. en uitgever van het Journal of Political Risk, vertelde The Epoch Times op 8 april dat de CCP “zowel Rusland als de Verenigde Staten ziet als struikelblokken voor haar eigen verwerving van wereldwijde hegemonie. De CCP heeft haar kracht decennialang met succes verborgen gehouden en gebruikt zowel de Verenigde Staten als Rusland … om haar eigen macht te bevorderen.

“Maar het is nooit een echte vriend van beide landen geweest,” benadrukte Corr.

Hij gelooft dat de CCP onder Xi Jinping haar oude trucs herhaalt om de macht te behouden in tijden van oorlog, zoals de vroegere leider van de Communistische Partij Mao Zedong deed tijdens de Tweede Wereldoorlog, door toe te kijken hoe de Nationalisten zware verliezen leden in de strijd tegen de Japanners.

“Mao zegevierde in 1949 tegen de verzwakte Nationalisten. Xi probeert blijkbaar Mao’s strategie op mondiaal niveau te volgen,” zei hij.

“Er zijn aanwijzingen dat de strategie van Peking erin bestaat wereldwijd conflicten aan te wakkeren, onder meer in Oekraïne, het Koreaanse schiereiland, het Midden-Oosten en Zuid-Azië, terwijl het zelf buiten de gevechten blijft, waardoor het zijn macht behoudt. Nadat de gevechten zijn concurrenten hebben verzwakt, kan het zijn eigen macht in die regio’s uitbreiden, terwijl het eruitziet als een vredestichter.”

Internetcensuur

Volgens Radio Free Europe hebben de twee partijen, sinds Xi in 2013 Rusland bezocht, nauw contact gehad, met name om de samenwerking op het gebied van internetcensuur te versterken. Op basis van uitgelekte documenten en opnames hebben ambtenaren van de Cyberspace Administration of China (CAC) en de Russische toezichthouder voor communicatie in 2017 en 2019 bijeenkomsten met gesloten deuren gehouden om de samenwerking te versterken.

Op 4 juli 2017 vond in Moskou de eerste bijeenkomst met gesloten deuren plaats tussen China en Rusland over internetcensuur. Alexander Zharov, toenmalig hoofd van de Russische regelgevende instantie voor telecommunicatie Roskomnadzor, had een ontmoeting met een delegatie onder leiding van Ren Xianliang, toenmalig onderminister van de CAC.

Russische ambtenaren leerden van hun Chinese tegenhangers hoe ze VPN’s, Tor en andere anti-censuurmiddelen kunnen verstoren, sociale mediaplatforms kunnen controleren en methoden om netwerkgegevens te ontsleutelen. In juli 2017 vroeg Zharov ook de hulp van Ren om Russische deskundigen naar China te sturen om de werking van China’s Golden Shield Project te bestuderen, een uitgebreid systeem voor internetblokkering, censuur en toezicht.

Internetgebruikers in Beijing op 3 juni 2009. De internetcontrole in China behoort tot de strengste ter wereld, volgens een mensenrechtenrapport uit 2014 van Freedom House (Liu Jin/AFP/Getty Images).

In ruil daarvoor hebben Roskomnadzor en de CAC in oktober 2019 tijdens de Wereld Internetconferentie in Wuzhen, in de Chinese provincie Zhejiang, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de verspreiding van “verboden informatie” te bestrijden.

Twee maanden later verzochten Chinese ambtenaren, onder verwijzing naar deze overeenkomst, Rusland een BBC-bericht te verwijderen met als kop “Xi Jinping wil de ‘toiletrevolutie’ tot het einde doorvoeren”, een blogbericht waarin Xi’s rugblessure wordt besproken, en een artikel op de GitHub-website waarin wordt uitgelegd hoe je China’s “Great Firewall” kunt omzeilen.

De Toiletrevolutie is een campagne waar Xi voor pleitte om de sanitaire omstandigheden, vooral op toeristische plaatsen, in het hele land te verbeteren. De meeste westerse media dreven er de spot mee.

De CCP heeft Rusland ook gevraagd de website van The Epoch Times te blokkeren, aldus Radio Free Europe. The Epoch Times, opgericht in 2000 in New York, is een internationale meertalige krant en online mediakanaal in de Verenigde Staten. Het staat erom bekend dat het de gruweldaden van de CCP op het gebied van mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt.

Uitgebreide steun van de CCP aan Rusland

De CCP heeft Rusland sterk gesteund in diplomatieke verbanden, en de inval van Moskou in Oekraïne gerechtvaardigd.

Toen Li Zhanshu, de op twee na hoogste leider van de CCP, in september 2022 Rusland bezocht, beweerde hij bijvoorbeeld dat “de Verenigde Staten en de NAVO Rusland rechtstreeks naar de drempel hebben geduwd, waarbij de nationale veiligheid van Rusland en de veiligheid van zijn bevolking in het geding zijn” en “Rusland werd in het nauw gedreven en moest tegenaanvallen uitvoeren om zijn kernbelangen te beschermen.”

Naast het verstrekken van technologie voor internetcensuur steunt de CCP ook de economie en het leger van Rusland.

Het handelsvolume tussen de twee landen steeg tot maar liefst 189 miljard dollar in 2022. In maart van dit jaar had Xi in Moskou een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, waarbij hij de groeiende politieke en economische banden tussen hun landen opnieuw bevestigde. Xi en Poetin ondertekenden 10 documenten over economische samenwerking.

Volgens The Wall Street Journal onthulden Russische functionarissen dat de twee partijen plannen hebben voor de aanleg van een tweede pijpleiding voor het vervoer van aardgas van Siberië naar China. Rusland moet meer aardgas aan China verkopen om de oorlog in Oekraïne voort te zetten, omdat zijn belangrijkste Europese klanten geen Russisch aardgas meer kopen.

China versterkt ook zijn militaire samenwerking met Rusland. Van 2003 tot 2022 hebben de twee landen ten minste 78 gezamenlijke militaire oefeningen gehouden, waarvan meer dan de helft na 2016.

Een 051C raket destroyer van China’s People’s Liberation Army Navy komt aan in de Russische havenstad Vladivostok, nabij de Noord-Koreaanse grens, op 18 september 2017. China en Rusland voerden vorige week een gezamenlijke zeeoefening uit in zeeën grenzend aan het Koreaanse schiereiland. (STR/AFP/Getty Images)

Corr zei dat in de wereld van vandaag de Verenigde Staten, Europa en India “de drie grote machtscentra van de democratie wereldwijd” zijn. De CCP haalt goedkope energie en technologie uit Rusland, in de hoop Rusland in te zetten tegen het democratische kamp.

“Als Rusland tegen de Verenigde Staten en Europa vecht, waardoor ze alle drie verzwakken, kan China zich in het ontstane machtsvacuüm uitbreiden,” zei Corr.

Hij hoopt dat het Russische volk het gevaar dat voor hen ligt, inziet en actie onderneemt.

“Het Russische volk moet kijken naar Poetins toegenomen samenwerking met Xi en zich zorgen maken over hun toekomst. Ze zouden Poetin uit de macht moeten zetten, zowel voor zijn oorlog als voor zijn toenemende controle op de Russische burgermaatschappij.”

Olivia Li heeft bijgedragen aan dit verslag

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 april 2023): Beijing Weakens Its Competitors to ‘Expand Its Own Power While Looking Like a Peacemaker’: Expert

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.