Friday, 19 Apr 2024
Premier Liz Truss houdt haar keynote speech tijdens de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve Partij in het International Convention Centre in Birmingham, op 5 oktober 2022. (Jacob King/PA Media)

Belastingverlaging “moreel en economisch juist”: Britse premier

De Britse premier Liz Truss heeft haar belastingverlagingsplan verdedigd als “moreel en economisch” juist, maar probeerde de bezorgdheid over de stijgende overheidsleningen weg te nemen door te beloven “fiscaal verantwoordelijk” te zijn.

In haar toespraak tot het congres van de Conservatieve Partij in Birmingham op woensdag beloofde Truss het land door de “storm” te loodsen en “Groot-Brittannië in beweging te krijgen”.

Dit komt nadat het plan van haar regering om enorme belastingverlagingen te financieren met staatsleningen beleggers opgeschrikt heeft en tot onrust op de financiële markten heeft geleid.

Kanselier Kwasi Kwarteng onthulde op 23 september het grootste pakket belastingverlagingen in een halve eeuw in een poging de groei te stimuleren. Dit leidde echter tot paniek onder beleggers die zich zorgen maakten over de toename van de overheidsleningen, waardoor het pond daalde en de financieringskosten stegen.

Groei, groei en nog eens groei

Ondanks het feit dat ze gedwongen werd haar plannen te laten varen om het toptarief van 45% te schrappen, vertelde Truss de conferentie dat de regering “op koers moet blijven” bij het nastreven van haar topprioriteit – “Groei, groei en nog eens groei”.

Ze zei dat ze “bereid is om harde keuzes te maken”, omdat “we geen alternatief hebben als we onze economie weer willen laten groeien”.

De premier benadrukte: “Belastingen verlagen is moreel en economisch de juiste keuze. Moreel, omdat de staat niet haar eigen geld uitgeeft. Zij geeft het geld van de mensen uit. Economisch, want als mensen meer van hun eigen geld overhouden, worden ze geïnspireerd om meer te doen van datgene waar ze goed in zijn.”

Een economie met lage belastingen is een teken dat “Groot-Brittannië klaar is om zaken te doen,” zei ze.

Maar in een poging om de markten te kalmeren, beloofde Truss “een ijzeren greep te houden op de financiën van het land”.

“Ik geloof in een stabiele munt en een slanke staat,” zei ze, eraan toevoegend dat haar regering “altijd fiscaal verantwoordelijk zal zijn.”

Anti-groei coalitie

De toespraak werd kort verstoord door Greenpeace demonstranten met een vlag waarop stond “wie heeft hier voor gestemd?” voordat ze de conferentiezaal werden uitgezet.

Later in haar toespraak noemde Truss klimaatactivisten als “vijanden van het bedrijfsleven” als onderdeel van een “anti-groei coalitie,” waartoe ook oppositiepartijen, vakbonden en “Brexit-ontkenners” behoren.

“Ik zal niet toestaan dat de anti-groei coalitie ons tegenhoudt”, zei ze. “Het feit is dat ze liever protesteren dan doen. Ze praten liever op Twitter dan dat ze moeilijke beslissingen nemen.”

De “coalitie” leurt altijd met “dezelfde oude antwoorden”, zei ze. “Het is altijd meer belastingen, meer regelgeving en meer bemoeienis.”

De belangrijkste oppositiepartij Labour verwierp Truss’s karakterisering.

Labour’s schaduwkanselier Rachel Reeves zei: “Liz Truss is de laatste 10 jaar minister geweest. Zij heeft mee aan de basis gestaan van een conservatieve economie die heeft geleid tot de vlakke lonen en de lage groei waar zij vandaag op wees.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 oktober 2022): Cutting Taxes ‘Right Thing to Do Morally and Economically’: UK Prime Minister

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.