Sunday, 19 May 2024
Een Boeing 737 MAX 8 vliegtuig afgeleverd aan Air China tijdens een ceremonie in het Boeing Zhoushan 737 Completion en Delivery Center in Zhoushan, in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang, op 15 december 2018. (STR/AFP via Getty Images)

België test afvalwater van vliegtuigen uit China om onafhankelijk de COVID-19-claims van China te traceren

België zal afvalwater van vliegtuigen die uit China aankomen, testen op nieuwe COVID-varianten als onderdeel van nieuwe stappen om het virus te controleren nu het aantal besmettingen in China toeneemt, kondigde de regering maandag aan.

“Dit is een extra controledoelstelling om na te gaan of de gegevens die we uit China ontvangen accuraat zijn”, zei Steven Van Gucht van het nationale volksgezondheidsinstituut Sciensano tegen Reuters.

Hij zei dat België zich ervan bewust was dat sommige met COVID besmette passagiers tijdens hun vlucht misschien geen gebruik maken van het toilet, en daarom is de nieuwe maatregel “niet bedoeld om mensen te volgen, maar om onafhankelijk na te gaan wat er in China gebeurt.”

België vraagt reizigers uit China ook zichzelf te testen op COVID-19 als ze zeven dagen na aankomst symptomen vertonen, maar zal deze maatregel niet handhaven.

Tijdens een persconferentie waarin de nieuwe maatregelen werden aangekondigd, zei de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat een beleid voor de hele Europese Unie nodig is voor de stijging van COVID in China.

Gezondheidsfunctionarissen van de EU zullen woensdag besprekingen voeren over een gecoördineerde reactie.

Autoriteiten over de hele wereld leggen reizigers uit China beperkingen op of overwegen deze, inclusief verplichte tests op COVID, omdat de infecties zich daar verspreiden nadat Peking de “zero-COVID”-regels heeft versoepeld.

Pandemie verspreid in China

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN begon China verhoogde gevallen van COVID-19 te zien lang voordat het zijn strenge zero-COVID-beperkingen ophief in de eerste week van december.

Peking heeft ook alle kritiek op zijn COVID-19-statistieken van de hand gewezen en het risico van nieuwe varianten gebagatelliseerd, door te zeggen dat het verwacht dat eventuele mutaties besmettelijker maar minder ernstig zullen zijn.

Door de controle en censuur van de CCP is het moeilijk om de omvang en de aard van de berichten over een ernstigere stam te verifiëren, gezien de uiteenlopende reacties van patiënten op het virus.

Het Chinese volk en gezondheidsfunctionarissen uit verschillende landen worstelen opnieuw met het voortdurende gebrek aan transparantie over COVID-19 in China, vooral gezien de onmogelijk lage aantallen COVID-19-infecties en dodentol in de officiële verslagen.

Op 23 december 2022 meldde India 530.690 COVID-19-doden aan de WHO, terwijl China sinds het begin van de pandemie slechts 31.585 doden heeft gemeld.

In december meldden inwoners van veel Chinese steden overvolle mortuaria en een barstende gezondheidszorginfrastructuur.

Het Britse gezondheidsanalysebedrijf Airfinity zei op 29 december dat volgens zijn modellen tot 25.000 mensen per dag kunnen sterven aan COVID-19 bij de verwachte COVID-19-piek in China op 23 januari, rond het Chinese Nieuwjaar.

In december plaatsten Chinezen op sociale media berichten over COVID-19-patiënten die symptomen vertoonden die lijken op die van de oorspronkelijke Wuhan SARS-CoV-2-stam, waarvan velen vreesden dat die anders waren dan de mildere symptomen van de Omicron-stammen.

Het regime heeft deze beweringen weerlegd door te zeggen dat bij het monitoren is vastgesteld dat de belangrijkste stammen van de uitbraak Omicron zijn. Ondertussen heeft het geen sequentiegegevens gedeeld met de internationale gemeenschap, zodat waarnemers de beweringen van Peking niet kunnen verifiëren.

WHO ontmoet China

De WHO had op 30 december een ontmoeting met Chinese gezondheidsfunctionarissen en vroeg hen details en ontwikkelingen in real time te delen over de COVID-uitbraak die in het hele land verwoestingen aanricht.

Mike Ryan, WHO-leider voor gezondheidscrises, merkte op 14 december tijdens een briefing over wereldwijde gezondheidskwesties ook op dat de explosie van het aantal gevallen in China “niet te wijten is aan de opheffing van de COVID-beperkingen”.

“Er is momenteel een verhaaltje dat China op een of andere manier de beperkingen heeft opgeheven en dat de ziekte ineens niet meer onder controle is. De ziekte verspreidde zich intensief omdat ik denk dat de controlemaatregelen op zich de ziekte niet tegenhielden, en ik denk dat de Chinese autoriteiten strategisch hebben besloten dat dat voor hen niet meer de beste optie is.”

De CCP heeft nu echter gekozen voor de aanpak aan het andere uiterste van het beleidsspectrum, door de beperkingen volledig op te heffen en het virus los te laten op een bevolking die drie jaar van verplichte tests en gecentraliseerde quarantaine tegen hoge sociale en economische kosten heeft doorstaan.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.